Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Konečné parametry nové emise eurobondů... a další zprávy z trhů dluhopisů

Konečné parametry nové emise eurobondů... a další zprávy z trhů dluhopisů

29.04.2009 10:46
Autor: 

Americké dluhopisy včera oslabily. Pokles cen jako vybírání zisků zahájily trhy hned v asijském obchodování a trend nezměnily ani v průběhu dne. Především výrazný růst spotřebitelské důvěry a emise 5letého papíru za 36 mld. $ hrály proti dluhopisům. Celkově pak výnosy vzrostly téměř 10 bps a výnosová křivka zestrměla, výnosy 10leté Treasury přitom o 1 bps končily nad hranicí 3,0 %. Vyššímu poklesu cen zabránilo jen oslabení akciových trhů po stále špatných zprávách z automobilového průmyslu a především ne zcela potvrzených informacích, že Citigroup, Bank of America a nejspíše ještě nejméně jedna další banka ze stress testu budou potřebovat navýšit kapitál.

Dnes bude zveřejněna sada zajímavých čísel. Tím nejzajímavějším bude první odhad HDP za 1q09 a čeká se další i když menší propad. Fed dnes také rozhoduje o sazbách, ty se zřejmě nezmění, ta hlavní Fed funds zůstane nejspíše v intervalu 0,0-0,25 %. Zajímavější bude ale komentář, který zřejmě moc prostoru pro optimismus nemá, pozornost se proto soustředí spíše na to, zda bude Fed dále vykupovat dluhopisy. Na trhu se dnes ještě objeví nová emise 7leté Treasury za 26 mld. $. Ranní asijské obchodování začíná ještě růstem výnosů Treasuries a mírným posílením futures na americké akcie. Trhy budou zřejmě opatrné na výraznější pohyby před odpoledními statistikami a závěrečným prohlášením FOMC. Vyšší výnosy by ale mohly být pro některé investory zajímavé a to zvláště na delším konci křivky.

Evropské dluhopisy v úterý mírně ztrácely a výnosová křivka poněkud zestrměla, když výnosy na kratším konci ztrácely do 2 bps. Při klidném obchodování tak dluhopisy sledovaly spíše vývoj v USA. Vyššímu růstu výnosů zabránila jen německá předběžná dubnová inflace, podle ní se ceny meziměsíčně nezměnily.
 
Dnes bude zveřejněno několik indexů důvěry eurozóny, očekává se mírné zlepšení, a to by nemělo zájem o dluhopisy posilovat. Na druhé straně s blížícím se zasedáním ECB klesají sazby Eonia signalizující, že trhy čekají na pokles sazeb. Do amerických čísel by tak mělo převládnout klidnější obchodování snad s mírnou korekcí včerejšího poklesu cen, pokud indexy důvěry nepřekvapí.

České dluhopisy v úterý při podprůměrných objemech obchodů ztrácely a výnosová křivka zploštěla, když na kratším konci vzrostla o necelých 5 bps. Během dne se k ekonomické situaci vyjádřil viceguvernér ČNB Singer, podle něj jsou vyhlídky české ekonomiky slabé, čeká letos propad HDP nejméně o 2 %. Odpoledne pak ministerstvo financí oznámilo konečné parametry nové emise dluhopisů denominovaných v eurech. Budou to 5leté papíry v objemu 1,5 mld. € s výnosem 190 bps nad středovými swapy. Předběžný zájem o emisi dosáhl přitom objemu 2 mld. €.

Dnešek je opět bez čerstvých statistik. K ekonomické situaci se dnes vyjádřil M. Hampl, další člen Bankovní rady. Také on nevidí ekonomickou situaci země nijak růžově, a to se zřejmě promítne i v nové prognóze ČNB. Přesto, stejně jako včera jeho kolega, nechtěl předjímat rozhodování o sazbách. Pesimistické projevy, slabší prognózy vývoje u nás i v zemích EU by měly zvýšit zájem o dluhopisy, rozhodující ale bude nálada na vyspělých trzích. 

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university