Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Záznam z jednání Fedu americkým dluhopisům prospěl… a další zprávy z trhů dluhopisů

Záznam z jednání Fedu americkým dluhopisům prospěl… a další zprávy z trhů dluhopisů

21.05.2009 9:56
Autor: 

Americké dluhopisy včera posílily. Po nevýrazném začátku obchodování zvýšil zájem o státní papíry záznam ze zasedání Fedu. Podle něj je sice ekonomika na dobré cestě k překonání krize, potrvá však 5 až 6 let, než se dostane k výraznějšímu dlouhodobému růstu. Záznam také zvýšil odhad letošního propadu růstu HDP a růstu nezaměstnanosti. Rovněž se dlouze diskutovalo o nutnosti dalšího odkupu dluhopisů a hypotéčních listů. Ve středu Fed také vykoupil dluhopisy za 7,7 mld. $ v segmentu 7 a 10 let. To vše spolu s poklesem akciových trhů podpořilo zájem o dluhopisy a poslalo dolů výnosovou křivku po celé délce až o 5 bps, křivka přitom zestrměla. Výraznějšímu poklesu křivky zabránil ministr financí Geithner, který před výborem Kongresu řekl, že to nejhorší z globální recese je již překonáno.

Dnešek začíná nejasně. Klesají asijské akciové trhy stejně jako futures na americké akcie, zároveň ale rostou výnosy amerických dluhopisů. Zpočátku by tedy dluhopisy mohly částečně korigovat včerejší zisky, slabá čísla o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti se čekají, a tak může důležitou roli hrát podnikatelská nálada, odhady počítají se zlepšením. Fed bude také pokračovat v odkupech dluhopisů, tentokrát ze středního segmentu. Pokud tedy nedojde k překvapení, pak by podle našeho názoru mohly dluhopisy dnes celkově mírně oslabit.

Evropská výnosová křivka včera zploštěla, když výnosy na kratším konci vzrostly o necelé 4 bps a mírně klesly na konci delším. V Evropě na rozdíl od USA převládl mírný optimismus podporující akcie. Proti dluhopisům hrály i aukce v Německu a Francii, které byly ale příznivě přijaty. Delší konec získal podporu nakonec v UK, kde se Bank of England rozhodla zvýšit objem odkupu státních dluhopisů. Objemy obchodů však před dnešním svátkem byly velmi malé.

Dnešek bude ve znamení nákupních manažerů ve službách. Čeká se jejich mírné zlepšení, tedy další mínus pro dluhopisy. Objemy obchodů však budou kvůli dnešnímu svátku minimální. Pokud tedy indexy vykáží opravdu zlepšení, budou dluhopisy ztrácet i dnes, i když dnešní opening calls na evropské akcie začínají v červených číslech.

Včerejší aukce českého dluhopisu 5,70%/2024 podle očekávání nekončila nejlépe. Poptávka na papíry na původně nabídnutý objem 8 mld. sice s 9,97 mld. překročila nabídku, požadovaná cena, resp. výnos, nebyla pro ministerstvo zřejmě plně akceptovatelná. Celkem se prodalo dluhopisů za 7,01 mld. , z toho si ale samo ministerstvo financí ponechalo ve svých knihách za 1 mld. . Průměrný výnos aukce byl 5,798 %, nejvyšší akceptovatelný 5,853 %. Pro srovnání, výnos 15letého dluhopisu v úterý uzavíral na podle Reuters na 5,68 %. Celkově přitom výnosová křivka mírně zestrměla.

Dnešek je bez čerstvých dat. Svátek v zemích EU jistě opět sníží objemy obchodů. Silnější koruna a nižší averze k riziku by pak mohly podpořit zájem i o české papíry a výnosová křivka by měla mírně zestrmět. 

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data