Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozvojové trhy nastoupily cestu korekce, z letošního vrcholu ztrácejí již 10 %

Rozvojové trhy nastoupily cestu korekce, z letošního vrcholu ztrácejí již 10 %

23.06.2009 12:43

Akciové tituly rozvojových zemí umazaly 10 % své hodnoty, v porovnání s jejich maximy v roce 2009. Jde tak o vůbec první korekci za poslední téměř 4 měsíce, kdy rozvojové trhy započaly svou rally.

Index MSCI Emerging Martkets 22 zemí ztratil 2,2 %, čímž spadl až na své šestidenní minimum, když od 1. června propadl na hodnotu 10,2 %. Ruské akcie včera zažily výraznou medvědí náladu, když index MICEX propadl o více než 20 % (více k dočtení ZDE) oproti svému maximu a pokračují i dnes v odpisování dalších procent tak, jak ceny ropy klesají v reakci na zprávy, že globální recese zatím přetrvá.

Podle Gula Totha, specialisty na rozvojové trhy banky UniCredit, započítaly akcie do své ceny až „příliš mnoho ozdravného efektu“, dle jeho slov „jsme stále v obecné fázi korekce a trh bude v současné době nejistý.“

Index MSCI vzrostl v období od února do května o 55 %, jde o rekordní tříměsíční růst tohoto indexu. Příčinou byly spekulace, že snížení úrokových sazeb a stimulační balíčky, počínaje Čínou a Brazílii konče, splní svůj účel a nastartují obnovu ekonomického růstu. Poté, co v minulém týdnu dosáhly poměrový ukazatel ceny vůči ziskům společnosti (P/E) nejvyšší míry od listopadu 2007, však tento týden akcie otočily a padající ceny komodit navíc neprospěly výhledům budoucích zisků těžařských firem.

Podle odhadů, které včera zveřejnila Světová banka, bude první globální recese od doby druhé světové války hlubší, než bylo původní březnové očekávání (podrobnosti ZDE). To podpořilo spekulace o tom, že růst akciových trhů předstihl vyhlídky ekonomické obnovy. Podle dat agentury Bloomberg byla, v době svého vrcholu, hodnota MSCI stanovena na 15,4násobek hodnoty oznámených zisků, včera pak uzavřel na hodnotě 14,5násobku.

Čtrnáct z patnácti titulů, které slouží jako indikátory výkonnosti trhů a jsou veřejně obchodovány, dnes podle agentury Bloomberg propadly. MICEX odepsal až 6 % a dostal se tak na nejnižší hodnotu za dva měsíce. Thajský index SET odepsal 3,4 % a jeho propad byl nejpříkřejší ze všech rozvojových asijských států. Dubajský Financial Market General Index odepsal 3 % a dostal se tak na první příčku mezi ztrátami v oblasti Perského zálivu.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data