Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
LN: Penta v Polsku obviněna z napojení na Kreml

LN: Penta v Polsku obviněna z napojení na Kreml

26.08.2009 11:48
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Česko-slovenská investiční skupina Penta čelí v Polsku podezření, že spolupracuje s ruskými tajnými službami a že její mnohamiliardový kapitál má nejasný a neprůhledný původ. Píšou to dnešní Lidové noviny, podle kterých to při privatizaci polského výrobce helikoptér PZL Świdnik prohlásil významný polský vládní činitel, ministr a šéf Úřadu národní bezpečnosti Aleksander Szczyglo. Ten také za "velice divnou věc" označil veřejně známé angažmá bývalého šéfa československé Státní bezpečnosti, generála Alojze Lorence, ve strukturách Penty, píšou LN.

"Polské tajné služby jsou automaticky povinny monitorovat privatizaci, která se týká strategických podniků," cituje deník Szczygla.

Penta, která se neúspěšně účastnila finále privatizace PZL Świdnik, a hodlá v Polsku investovat miliardu dolarů, podle LN přešla do protiútoku. Minulý týden zveřejnila v polských denících celostránkový inzerát, kde formou otevřeného dopisu Szczyglovi žádá ministra o omluvu a distancování se od zveřejněných informací. "Penta není a nikdy nebyla ruská společnost, nikdy nepoužívala kapitál ruských osob ani organizací (veřejných nebo soukromých) při hospodářské činnosti ani pro jiné cíle," citují LN z inzerátu.

"Penta nemá žádné spojení s ruskými tajnými službami, bezpečnostními službami ani žádnými jinými státními bezpečnostními službami," uvádí Penta podle LN v inzerátu a dodává, že je hrdá na to, že se těší důvěře české vlády a má bezpečnostní prověrky nejen české a polské, ale i NATO.

Vedle zveřejnění inzerátu v polském tisku se Penta proti nařčením hodlá bránit i žalobou na varšavské rádio RMF FM, které informaci o "ruském pozadí" s odvoláním na Szczygla odvysílalo.

"Jsme přesvědčeni, že ministr Szczyglo nemá žádné důkazy, které by potvrzovaly obvinění," řekl podle polského deníku Rzeczpospolita Marek Dospiva, jeden z majitelů a zakladatelů Penta Investments.

Odvrácení podezření ze strany polských tajných služeb je pro Pentu důležité. V Polsku hodlá skupina investovat přes miliardu dolarů (asi 19 miliard korun) a už nyní tam vlastní rozsáhlou síť maloobchodů Žabka, lékáren Dr. Max a další firmy.

Jaroslav Haščák, který drží v Pentě největší podíly, deníku Rzeczpospolita řekl, že Penta má volných 250 milionů eur a je připravena vydat na investice 500 milionů eur.

Pentu založilo pět investorů, kteří jsou nyní jedinými majiteli. Je ale těžké si to ověřit, protože firma je zaregistrovaná na Kypru, kde se informace tohoto typu pečlivě chrání, připomíná Rzeczpospolita. "To jenom pomáhá k šíření zvěstí, které se kolem Penty objevují už velmi dlouho. Dokud firma nezveřejní všechny dokumenty, samotná prohlášení nepomohou," řekl listu zaměstnanec jedné investiční banky. Zprávy o tom, že za Pentou stojí ruské peníze, se objevily v Polsku poté, co skupina koupila síť Žabka. Kypr je jedním z oblíbených míst pro zakládání firem s kapitálem ruských podnikatelů.

Doposud zástupci Penty tvrdili, že kapitál pochází z dřívějších investicí pěti zakladatelů. Teprve nedávno Marek Dospiva řekl, že společně s Haščákem peníze začali vydělávat v 80. letech v Číně, kde pracovali jako tlumočníci ve firmě, která vyvážela textil do Polska. Historii svých investic Dospiva a Haščák prozradili teprve poté, co se v tisku začala objevovat obvinění z toho, že za firmou stojí ruské zvláštní služby.

V Česku je Penta od roku 2007 vlastníkem největší české zbrojovky, letecké továrny Aero Vodochody, kterou z vysoké ztráty dokázala dostat do zisku, píšou dnešní Lidové noviny.

Skupina je jedním z nejdůležitějších investorů v Česku a na Slovensku. Působí na trhu od roku 1994 a její aktiva činí okolo 2,5 miliardy eur. Do skupiny patří téměř 50 společností, které jsou mimo jiné v Polsku, Maďarsku a Německu. Firma podle deníku Rzeczpospolita nemění pohled na polský trh, ale není jasné, zda svůj názor nezmění firmy, s nimiž Penta jedná.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů