Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozhodnutí Ústavního soudu odkládá předčasné volby, dle Klause jde o bezprecedentní krok

Rozhodnutí Ústavního soudu odkládá předčasné volby, dle Klause jde o bezprecedentní krok

01.09.2009 17:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Ústavní soud odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta republiky o vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny. Rozhodl tak na podkladě stížnosti podané poslancem Milošem Melčákem proti zákonu o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny a rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb. Znamená to fakticky, že volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, které se měly uskutečnit 9. a 10. října 2009, se odkládají na neurčito.

Rozhodnutí Ústavního soudu o odkladu vyhlášení předčasných voleb do Poslanecké sněmovny je aktivistický a bezprecedentní krok, který bude mít zásadní dopad na politický systém v zemi, uvedl prezident republiky Václav Klaus. Podle Klause jde o rozhodnutí navýsost politické, nikoli právně-legislativní, uvedl Klaus ve svém prohlášení. „Jsem připraven – spolu s ostatními – hledat na politické scéně rychlé řešení dnešním rozhodnutím Ústavního soudu vzniklé ústavně-politické krize,“ uvedl prezident v prohlášení k usnesení soudu.

„Vzhledem k zásadnímu charakteru možné přímé aplikace principu nezměnitelnosti zásadních principů demokratického právního státu a závažnosti úvah o samotných předpokladech a předběžných otázkách spjatých s budoucím rozhodnutím Ústavního soudu se plénum Ústavního soudu shodlo na způsobu, jak si pro tyto úvahy vytvořit odpovídající časový prostor, a proto podle ustanovení § 79 odst. 2 odložilo vykonatelnost rozhodnutí prezidenta republiky ze dne 1. července 2009, kterým byl termín voleb stanoven na dny 9. a 10. října 2009. Nový termín voleb bude možno stanovit až na základě konečného rozhodnutí Ústavního soudu,“ uvádí se ve vyjádření Ústavního soudu.

Miloš Melčák uvedl, že Parlament nemá oprávnění se zpětnou platností a jednorázově krátit volební období v jeho průběhu. Parlament měl podle Melčáka buď vyčerpat standardní tři pokusy o sestavení nové vlády, která pak získá důvěru, případně měl prosadit přímé změny v Ústavě ČR.

(Zdroj: Ústavní soud, www.hrad.cz, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    02.09.2009 9:30

    Nejsem právník a proto nemohu zareagovat na správnost rozhodnutí Ústavního soudu,ale vždy by mělo v demokracii platit,že tato instituce platí jako najvyšší ochránkyně ústavy a politici by měli její rozhodnutí ctít a respektovat.Rozumbrada Klaus by si měl uvědomit,že je pouze nejvyšší úředník výkonné moci a je skandální sledovat jeho reakce ve věci,kterým nerozumí a které patří v demokracii k těm nejposvátnějším,tedy k ochraně ústavního práva.Je nemyslitelné,aby politici nectili Ústavu a oklikou si dělali svoje zákony,které se jim zrovna hodí.Každá strana má pouze nepatrné množství členů,k politické elitě jich patří ještě méně a proto je smutné,jak se tato korytářská minorita chová.Byli zvoleni proto,aby v mezích zákonosti sloužili zemi a ne aby sloužili hlavně sobě a svým partajím.Jestli to neumí,ať odejdou a uvolní místo schopnějším.
    MERKUR1
    • Nicméně
      02.09.2009 13:38

      řada renomovaných odborníků na ústavní právo má rovněž pochybnosti o krocích Ústavního soudu (prof. Pavlíček, Gerloch, Kudrna...), takže ikdyž s Klausem nesouhlasím v jiných věcech, tak tentokrát jeho rozhořčení bude zřejmě oprávněné.
      L.H.
      • Re: Nicméně
        02.09.2009 14:28

        Já vím,že tento spor mezi právními odborníky probíhá,ale je to navísost odborné téma do kterého by se neměli politici plést a zaujímat názory na věci,kterým nerozumí.Mohou s tím nesouhlasit,ale musí výroky Ústavního soudu respektovat.V případě Klause se již jedná o několikáté spochybnění jeho výroku a vždy neadekvátním způsobem.Jak pak mají mít obyčejní občané úctu k výrokům nejrůznějších soudů,když je budou politici stále spochybňovat.V případě voleb jsou v ústavě načrtnuty různé druhy řešení,tak proč je politici nevyužívají a jestli má ústava svoje chyby,proč je neodstranili ?Měli na to šestnáct let.Najednou to budou schopni stihnout za pár dní.Mě ale zaráží i jiná věc.Topolánek měl dneska prohlásit,že by se měl schválit ústavní zákon,ve kterém by bylo přímo zakotveno,že do něj nemůže Ústavní soud zasahovat.To už je skandální.Pár papalášů bude mít v moci moc zákonodárnou,moc výkonou a teď chtějí zasahovat i do moci soudní a hned do té nejvyšší.
        MERKUR1
        •  
          02.09.2009 14:46

          Proč? - Protože přijímají zákony kterými se sami neřídí.
          Homo
  • Klaus
    01.09.2009 21:04

    Klaus jako prezident by měl okamžitě odstoupit. Podepsal zákon, který nekoresponduje s ústavou a dále napadá rozhodnutí ústavního soudu. Tenhle darebák nemá co dělat v prezidentské funkci.
    tk69
  •  
    01.09.2009 18:02

    Co třeba úplně zrušit volby v rámci úsporných opatření – výsledek 50:50 plus mínus autobus je opět téměř jistý, úředníci mohou vládnou dál. Úspora několikset milionů nebo dokonce miliard. Pár stovek milionů z volebních kampaní. Co snížit dále přispěvky politickým stranám, různé poslavecké a senátní výbory zrušit. Snižit stavy na ministerstvech, je jich tan mnoho, tak vymýšlí bejkárny, aby obhájili své nezasloužené platy. Příkladů jsou desítky. Přeborníci – Ministerstvo školství, dopravy, financí.
    OH
  •  
    01.09.2009 18:00

    Jo, jo žijem v čeké kotlině a v tomhle Kocourkově je možné všechno. Poprve mě byl ten největší soud srozumitelně sympatický. Teď jsem zvědav na ten jekot a bekot ze světových stran. Přitom , když se jeden zamyslí, musí to všem zainteresovaným vyhovovat. Řešit společné průsery v této kritické době by určitě zlámalo vaz nejednomu vyvolenému. Nebo to snad jede podle režie.
    Homo
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data