Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Měnové války a všichni bližní žebráci

Měnové války a všichni bližní žebráci

21.10.2009 17:38

Díky oddlužování soukromého sektoru a slabému trhu práce nebude pravděpodobně privátní poptávka v mnoha zemích OECD po dlouhou dobu hnacím motorem ekonomik. S omezenými možnostmi fiskální a monetární stimulace to znamená, že země OECD budou muset přejít na exportem tažený ekonomický model, pokud se chtějí alespoň přiblížit předkrizovým růstovým úrovním. Jinak řečeno – svět by musel být plný zemí jako je Německo, či Japonsko.

Všichni samozřejmě ale nemohou být čistými exportéry, nadějí pro západní ekonomiky by tak byl zejména export do rozvíjejících se ekonomik. Tedy do ekonomik, které jsou sami již dlouho exportně zaměřené. U nich ale můžeme nanejvýš věřit, že nahradí část svých exportů domácí spotřebou. Že by ale v dohledné době úplně překlopily svůj ekonomický model spadá do kategorie fikce. Nejhůře na tom tak budou západní ekonomiky, které doposud spoléhaly na svou poptávku – příkladem může být Velká Británie, Francie, Španělsko, Itálie a samozřejmě Spojené státy.

Pokud se na problém nyní podíváme z perspektivy korporátní, konkurovat se dá na základě čtyř faktorů – samotných produktů, ceny, distribuce a marketingu. Shrňme vše mimo cenu pod šířeji vnímaný pojem kvalita. Nadějí těch zemí, které chtějí zvýšit své exporty, tak je to, že najednou přijdou na globální trh s produkty (i) výjimečné kvality, či (ii) výjimečné ceny (respektive zajímavého poměru obou). První bod je nereálný – na získání podobné výhody se pracuje léta, či desetiletí a platí to jak v případě firem, tak v případě celých ekonomik (které netvoří nic jiného, než tyto firmy). Nezbude tedy než soutěžit cenou. Dovolím si tvrdit, že dlouhá léta nákladového tlaku čínské a obecně asijské konkurence již do značné míry eliminovala nadměrné marže firem po celém světě ve většině odvětví vystavených globálnímu obchodu. Zbytek vyčistila krize. Snižování cen v lokálních měnách tak zřejmě nebude průchodné. Zbývá tedy jen o kurz upravená cena.

Neměli bychom tedy být překvapeni, pokud v budoucnu u hlavních ekonomicko-měnových bloků (USA, eurozóna, UK, Japonsko, Čína) uvidíme pokusy znehodnotit svou měnu relativně k ostatním. Forma tohoto kroku může být různě maskována – například do poslední chvíle protahovaný nástup k exitu z monetárního uvolnění, či fiskální stimulace. Oslabení může také v době nulových inflačních tlaků bráno jako příjemný doprovodný jev stimulace. Nezapomínejme ale na to, že pokud se všichni snaží o ožebračení bližního svého, mohou se všichni stát žebráky.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • supr..
    22.10.2009 13:45

    neuvěřitelně výstižmé, dávno probíhající jev, doufám si tvrdit v horisontu nějakých pěti sedmi let obrovský problém na dnes již polofunkčním modelu globálního trhu..ještě se budeme divit,co je možné a nemožné..
    traktor
  •  
    22.10.2009 13:06

    Velice výstižné, absolutně souhlasím s každým slovem. Možná by to stálo za to odeslat ihned do parlamentu, senátu a všem spolupracujícím "mafijím". I když nevěřím, že by se tím někdo zajímal, natož aby to pochopil a už vůbec ne, aby něco změnil... Vždyť už jsne se ráno dověděli, že opět za státních 14 miliard daňových poplatníků si uděláme předvolební kampaň a budeme slibovat a slibovat a slibovat a po nás potopa a potopa a potopa.... Doporučuji všem znovu pročíst knihu prof.Zeleného - Neučte se z vlastních chyb - aneb Pohlednice z druhého břehu... Standa - bílá vrána
    Standa
  • dobrý článek
    22.10.2009 9:14

    .....že země OECD budou muset přejít na exportem tažený ekonomický model.....Nezapomínejme ale na to, že pokud se všichni snaží o ožebračení bližního svého, mohou se všichni stát žebráky...... Toto jsou dva velmi výstižné citáty, které by si měla uvědomit především vláda. Od revoluce se totiž úmyslně likviduje český export, ryze české exportní produkty postupně nenávratně mizí z trhu.Jejich vyjmenování by zabralo celé dopoledne.Pobídky se dávají zahraničním montovnám, které kromě toho, že neplatí daně, také odvedou schopnější zaměstnance českým firmám.Dále si zde perou svoje peníze, aby nemuseli platit daně i ve své zemi. Nám to ve statistikách dává nějaký fiktivní výsledek, kterým se naše vládnoucí garnitury chvástají světu.Po deseti letech se montovny stěhují dál na východ, mezitím ale české firmy krachují a mizí z trhu. Celá naše politika od ČSSD k ODS je primitivní, stupidní, likvidační. Stát je největší nepřítel člověka. Naše ekonomika je v současné době opravdu založená na ,,ožebračení bližního svého. Tudíž se staneme opravdu všichni žebráky.
    oradapoisson
    • Re: dobrý článek
      23.10.2009 10:49

      Souhlas, ale jestli bychom si neměli místo nářků uvědomit i nějaké pozitivní efekty, když už se to u nás tak schrulo (taky bych to bývala viděla raději jinak). Nebyla ovšem jedním ze zásadních faktorů likvidace české exportní výroby právě devalvace koruny (na tzv. černý kurz ;-) 1992/3 podle rady MMF, kdy si pak cizácké firmy mohly koupit za hubičku naše podniky, zrušit je (eventuelně odvést právě zmodernizované zařízení) a bohatě využívat pouze jejich za léta vybudované distribuční sítě k zvýšení exportní kapacity svých nebo spřátelených podniků? Místo sebemrskačství bychom měli imho raději chválit a podporovat zpětné přebírání firem českým kapitálem, oceňovat, že se mladí mohou v cizích firmách něčemu přiučit, více v médiích uvádět úspěšné české firmy (i střední velikosti), vytvářet prostotor pro lidi, kteří se budou se zkušenostmi z 'vandru' vracet zpět třeba z VB (budou-li - vzhledem ke kurzu Ł mít možnost uspořit aspoň na zpáteční letenku ;-) České výrobky se pak budou propagovat samy - když si uvědomíme odpor ke všemu made in China...
      Kalka.
      • vidím to jinak
        26.10.2009 8:44

        nastavený kurz v roce 1992 byl v pořádku. Kurz byl to jediné, co umožnilo českým firmám vyvážet svoje nedokonalé technicky zastaralé výrobky.Tento kurz měl zůstat a nemělo se s mím hýbat. Problém měla vyřešit postupně inflace. Ty podniky, které by ještě v té době byly schopné existence by to přežily, modernizovaly se.To ale nebylo možné protože tomu neodpovídaly daňové zákony a všechny státní byrokratické překážky v té době. Dylo to doslova období ,,HONU NA PODNIKATELE,, Další problém byly tzv. ,,česká nenasytnost státních úředníků,, ty podniky by si cizáci nekupovaly za hubičku, pokud by jsme je jim neprodali my sami. I kdyby byl hypoteticky kurz koruny k marce 1 : 40 tak by to nedávalo nikomu důvod, aby prodal svojí firmu. Stát nedal českým firmám podmínky k podnikání. Tak teď za to zaplatíme svoji daň. Stát pouze bere a bere potom to rozděluje určitému ,,, gangu,,, rodin a firem.Kdo je dnes spřažen se státními dotacemi, ten prosperuje. Chtěl bych vidět tyto firmy, jak by vypadaly, kdyby se jim utáhly kohouty. Za všechno si můžeme sami. Žádný cizinec nenese na ničem vinu.
        oradapoisson
  • Fajn článek
    22.10.2009 8:54

    Velmi pěkný článek, zastávám stejný názor.
    Laďa
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m