Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Online rozhovor s viceguvernérem ČNB Miroslavem Singerem již zítra!

Online rozhovor s viceguvernérem ČNB Miroslavem Singerem již zítra!

18.11.2009 16:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Úrokové sazby České národní banky setrvávají na svém historickém minimu 1,25 procentního bodu. Na současnou úroveň se od léta loňského roku dostaly měnověpolitickými rozhodnutími centrální banky celkem v šesti vlnách snížení sazeb o souhrnných 2,5 procenta. Nejnovější prognóza ČNB ukazuje na určitý prostor k opětovnému snížení. Hlasování o tomto kroku se v rámci bankovní rady stává stále těsnější, když se skóre 5:2 z předposledního jednání ztenčilo na těsné rozhodnutí 4:3 ve prospěch zachování stávající úrovně na posledním měnovém jednání dne 5. listopadu 2009. Dvěma hlasy se pro snížení sazeb nejprve vyslovili guvernér ČNB Zdeněk Tůma a víceguvernér centrální banky Miroslava Singera, k nimž se na posledním měnovém jednání přidal také hlas Vladimíra Tomšíka. Tato sílící (avšak stále ještě) menšina v bankovní radě vidí tuzemskou ekonomiku stále pod tlakem, opravňujícím k odvrácení potenciálních deflačních tendencí (souběžně s podporou ekonomiky) dalším snížením sazeb.

„Ekonomický pokles dosáhl svého dna a prognóza očekává, že ve druhé polovině letošního roku bude česká ekonomika dosahovat mezičtvrtletního růstu,“ píše se v doprovodném komentáři ČNB k letošní čtvrté Zprávě o inflaci. Zároveň však analýza připouští, že prudký propad HDP ze začátku roku se bude promítat do meziročního poklesu HDP i ve zbytku letošního roku. Pro rok 2009 je tedy ČNB očekáván meziroční pokles české ekonomiky o 4,4 %, v roce 2010 by se ekonomika měla vrátit ke slabému růstu (1,4 %). Tento růst ale bude, uvádí ČNB, podpořen zejména oživením ekonomiky ke konci letošního roku, neboť v průběhu roku 2010 bude jeho dynamika opět zvolňovat. V roce 2011 ekonomický růst vlivem výraznějšího oživení zahraniční poptávky opět zesílí a hrubý domácí produkt poroste více než 2% tempem, píše se ve zprávě České národní banky.

Zajímají Vás důvody, které shledává jeden z členů bankovní rady a hlasů pro další uvolnění měnové politiky ČNB jako relevantní pro další snížení sazby? Nabízíme Vám příležitost zeptat se nejen na ně v online rozhovoru na stránkách www.patria.cz víceguvernéra České národní banky Miroslava Singera a to již zítra 19. listopadu 2009 od 14 hodin. Otázky budete moci pokládat, jako obvykle, již od 9:00 hodin. Nepromarněte tedy příležitost získat přímou reakci od člena vedení centrální banky na otázky vývoje ekonomiky, vývoje kurzu koruny, úrokových sazeb a vše další, co Vás ohledně budoucího vývoje měny, ekonomiky či měnové politiky zajímá. Těšíme se na Vaše dotazy!

Miroslav Singer (nar. 1968) vystudoval VŠE v Praze (obor matematické metody v ekonomii) a doktorandské studium na University of Pittsburgh, kde v r. 1995 získal titul PhD. Od roku 1993 pracoval též jako výzkumník a přednášející, později jako zástupce ředitele pro výzkum v Národohospodářském ústavu AV ČR a Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK (CERGE-EI). Od roku 1995 byl hlavním ekonomem Expandia Finance, v letech 1998 a 1999 ředitelem Investiční společnosti Expandia a v letech 2000 a 2001 ředitelem společnosti Expandia Holding. V roce 2001 nastoupil jako ředitel do skupiny služeb podnikům společnosti PricewaterhouseCoopers ČR, kde se specializoval na projekty zlepšující výkonnost podniků, restrukturalizace a transakce s problémovými aktivy.- Vedl také komplexní projekty, např. projekt marketingové a finanční studie potenciálního pořádání olympijských her v Praze. Byl členem dozorčí rady či představenstva společností Česká pojišťovna, Expandia Finance, Expandia Banka, Expandia Holding a Chemofond a průmyslových firem Jitona, Vigona a Vlnap. Je předsedou Nadace CERGE-EI. Byl členem redakční rady časopisu Finance a úvěr a Business Central Europe. Přednášel kurzy přípravné matematické analýzy, statistiky, pokročilé ekonometrie a ekonomiky práce v Centru pro ekonomický výzkum a doktorské studie UK a přednáší kurz Informační ekonomie na VŠE Praha. Publikoval články v denním i odborném tisku, z toho například v Review of Economics and Statistics, v Economics of Transition a v Journal of Comparative Economics, a přispěl též kapitolami do monografií vydaných mj. nakladatelstvími Academic Press London nebo Lappeenranta University of Technology. V únoru 2005 byl jmenován členem bankovní rady České národní banky.


Váš názor
  • FBIS FYI: k velkému „skandálu“ se schyluje v nsašem baňkovnictví
    19.11.2009 12:49

    Obrazová zpráva (Na záběrech dvě nova bankovky: padesáticolunova a pětisetcolunova.). K velkému skandálu se schyluje v nsašem baňkovnictví. Guvernér Čezké stádní banky JeTé přiznal, že si svatá Anežka stěžovala BoŽeně Němciové, portože si vedle ní připadá méněcenná … :D http://febio.cz/tvorba.php?sid=516 http://www.ceskakomedie.cz/tvorba.php?sid=516 DIA log s ********. guvernérem guvernérky guvernéra Čezké stádní banky JeTé o nova platidlech, která jsou poněkud vybledlá a růžová Pa desáticoluna se nám prAVděpodobně dokonce rozpadá [as smíchy]. Náměsíčný ná městek nabízí ná hradní platidlo stejné nominální hovnoty, KouČoládovou ČoKoláDovou mincii. Obměna je to měkká, ale nsaše. Moderyzátor mu raději jednu flákne. http://febio.cz/tvorba.php?sid=513 http://www.ceska-komedie.cz/tvorba.php?sid=513
    king
  • Co. říkáte na další rehospitalizacii tuneláře příjmů prAcujíciachach krz přemrštěné Daně Grebeníčkova kámoše Veksláka Klauna Kůženéhohoho na PR'hradě?!
    19.11.2009 12:48

    Co. říkáte na další rehospitalizacii tuneláře příjmů prAcujíciachach krz přemrštěné Daně Grebeníčkova kámoše Veksláka Klauna Kůženéhohoho na PR'hradě?! (c) Teplá Kysilka http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1150787/dnes-od-1430-online-rozhovor-s-viceguvernerem-cnb-ludkem-niedermayerem.html
    king
  • Co. billo idnes k oběDu? Dieta bude!? :DIK
    19.11.2009 12:48

    Co. billo idnes k oběDu? Dieta bude!? :DIK
    king
  • PoMohla by místo deflace spíše derathizacie!?
    19.11.2009 12:47

    PoMohla by místo deflace spíše derathizacie!?
    king
  • A co děti?! Dědí a maj' si kde hrát?! Na PR' hrad!?
    19.11.2009 12:32

    A co děti?! Dědí a maj' si kde hrát?! Na PR' hrad!?
    king
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university