Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Objemy? Jaké objemy?

Objemy? Jaké objemy?

24.11.2009 10:42
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Na tomto místě v jednom z předchozích Sloupků visel graf indexu SP500, který poměrně jasně ilustroval alarmující fakt. Zatímco akciové indexy atakují nebo atakovaly svá roční maxima, trend zobchodovaných objemů je přesně opačný. U pražské burzy je investor na tuto truchlivou situaci tak nějak zvyklý, ale nejedná se čistě o lokální jev – jeho projevy jsou naopak veskrze globální. Zmíněná BCPP je však jedním z křiklavějších příkladů: index PX už nějaké 4 měsíce osciluje mezi 1100 a 1200 body (včera 1154,4 bodů, jaký odvaz) a objemy zobchodované v rámci SPAD jen stěží přesahují 1 miliardu . Ze meziročních statistik navíc vypadly velmi aktivní měsíce loňského roku, a proto nyní zoufalé denní objemy porovnáváme proti zoufalému ročnímu průměru 1,67 miliardy . Ještě nedávno však denní statistiky mluvily o ročních průměrech téměř pěti miliard korun – kde tedy jsou?

Možných důvodů je několik a opět – nejsou čistě lokální, jejich platnost lze nepochybně vztáhnout na globální investiční svět.

A) Investoři prostě zmizeli, odešli, vypařili se. Je pravdou, že míra destrukce finančního majektu, která proběhla v posledních dvou letech, nemá v moderní historii paralely. Mnoho investorů, kteří tzv. „hráli trh“ a přispívali k jeho likviditě a aktivitě, prostě utrpělo tak vysoké finanční ztráty, že skončilo. Nemusí se pouze a nezbytně jednat o malé nebo retailové investory, mnoho hedge-fondů zavřelo krám, některé podílové fondy z důvodu poklesu objemu majetku a zvýšení efektivity své fondy sloučilo a fakticky tak snížilo jejich absolutní počet.

B) Obchodování „na margin“ utrpělo citelné ztráty. Tato i u českých klientů velmi oblíbená strategie se nyní zdaleka netěší takové oblibě, jak tomu bylo ještě před rokem. Finanční páka totiž působí nejenom při růstu, ale také při poklesu a dokáže investorovy zisky odmazat zatraceně rychle. Současně se v mnoha případech výrazně zpřísnily podmínky pro poskytování úvěrů, zvýšily se požadavky na zajištění a rostou zápůjční úrokové sazby. Ono, když máte zaplatit +/- 9 % p.a. na úvěru, poplatky obchodníkovi a ještě na tom něco vydělat, musí trh předvádět (předvídatelně) vcelku zajímavé výnosy. Opět se však neomezujme pouze na retail – velkými „pákovými“ hráči byli i hedge-fondy, které si likviditu zajišťovaly u financujících bank a ty nyní šláply v mnoha ohledech na brzdu. A ruku na srdce, velká část aktivity posledních dvou až třech let na trzích byla více než proporcionálně poplatná používání „other peoples money“…

C) Institucionální investoři omezili své rizikové profily. Stejně jako pro amatéry, také pro „profíky“ byly poslední dva roky studenou sprchou a nemilým budíčkem. Mnoho z nich tak přistoupilo k revizi své investiční strategie a expozici na akciové trhy nijak nezvyšovalo, případně ji rovnou snížilo. Mnohým z nich také poslední dno letos v březnu uteklo a v současnosti se jim již nechce akciové alokace navyšovat. Tak či tak, útlum aktivity je patrný na obou segmentech – jak profesionální, tak amatérští investoři nyní prostě sedí na postranní čáře a vyčkávají věcí příštích.

D) Všichni všechno mají. Předposledním racionálním důvodem je tvrzení, že „všichni všechno mají“. Ti, co potřebovali nakoupit tak již učinili a ti, co z jakéhokoliv důvodu ještě ne, tak ti čekají. Investorům se navíc nechce realizovat zisky z letošního roku při příslibu ekonomického oživení v roce 2010, nemluvě o lidské vlastnosti zvané chamtivost…

E) Banky na akciovém trhu nespekulují. Pokud si myslíme, že banky spekulují na akciovém trhu, hluboce se mýlíme. Ty mají od svých centrálních bank mnohem atraktivnější „nabídku dne“: půjčte si skoro za 0 % - nakupte (nejlépe státní) dluhopisy – zamkněte si jistý úrokový výnos – dejte nám ty dluhopisy do repa – půjčte si proti nim peníze (skoro za 0 %) – získanou částku multiplikujte – nakupte (nejlépe státní) dluhopisy - …

„Free lunch“, ani se nedivím, že banky nestíhají dávat úvěry. Kdo by se s tím babral, takové práce a ještě ke všemu s nejistým výsledkem a nedej Bože rizikem ztráty?

Pokud jsem na nějaký racionální důvod zapoměl, níže máte prostor a rádi si poslechneme Vaše názory.


Hezký týden přeji,


Váš názor
  • Konspirační teorie 1
    24.11.2009 13:00

    je to prosté na burze už nikdo neobchoduje a to co je označováno jako objem jsou jen trasakce mezi GS a pár spřátelenými bankami, kdy si to přehazují mezi sebou jen pokaždé za o něco vyšší cenu (vzájemně si to srovnají ) a trh vypadá že jde nahoru :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Konspirační teorie 1
      25.11.2009 11:31

      To je přece ta taktika. Jak jinak přilákat peníze a donutit šortaře zavírat? Že tys nečet' pozorně Kostolanyho (když už ti to nedá vlastní rozum)? ;-)
      Kalka.
  • další důvod
    24.11.2009 12:42

    Zdravím Vás pane Žabžo, po dlouhé době čtu zase jeden velmi kvalitní článek. Jen tak dále. Chtěl bych připojit ještě jeden možný důvod. Za posledních několik let bylo dost "čitelné" to jakým způsobem trhy fungují. Mám na mysli vzájemné souvislosti mezi akciemi a dluhopisy, dolarem a ropou, akciemi a zlatem atd..... Díky dodatečné likviditě na trzích (i když teď už víme, že podle objemů to tak nevypadá) přestaly tyto závislosti platit. Např. rostoucí cena ropy a rostoucí dolar jsou pro mě naprosto nepřijatelným paradoxem a to i v krátkodobém pohledu. Na trzích je navíc stále přítomen syndrom "hurá na aktiva". Jde -li nahoru něco, tak rychle, musí jít nahoru všechno. A i to je možná důvod, proč něktěří investoři prostě nemíní hrát tuto (i pro mě) zcela nesmyslnou hru a čekají až se trhy vrátí do "normálu.
    charlie1980
  •  
    24.11.2009 11:41

    Jsem rád,že pan Singer mě poslechl.Děkuji za pozornost.
    prouza/analytik/
    • objemy?
      24.11.2009 12:09

      ...a mozna jde o naladu investoru. Zmenil se totiz pristup ze stran profesionalnych i amaterskych investoru - hodne spolecnosti a lidi doplatilo na ozdravovaci proces (resp. nic netrva a neroste vecne) a i kdyz je zde o to vetsi moznost "noveho" rustu s potencialem dosazeni predchozich hodnot, investori nezapominaji na pretrvavajici problemy jak s nezamestnanosti, tak s ozivenim ktere je podmineno spotrebou a zdravymi spolecnostami. A v tyto faze jeste zdaleka nejsme. Zda bude dalsi dno, ukaze cas, no opatrnost pretrvava (coz je na miste). Opacny nezodpovedny pristup vyvola jeste horsi nasledek nez jsme videli. V konecnem dusledku je to o nalade investoru, kteri v posledni dobe dokazou pozitivne prijat i negativne data i negativne vnimat ty pozitivne. A to je hnacim motorem pro pohyb na trzich...
      Mi.
  • Ticho před bouří?
    24.11.2009 11:41

    Objemy klesají, blíží se výprodej???!!!
    John.
  • Objemy na BCPP
    24.11.2009 11:33

    Ač vaše fanynka, nemohu si odpustit připomenout, že podle sdělení z 8.10. tohoto roku "byl automatický výpočet průměrného objemu obchodů vlivem technické závady vypočítáván chybně". Odpověď https://www.patria.cz/namety.html na podnět pozorného a angažovaného uživatele oh171. Čili proto mluvily statistiky ještě nedávno o ročních průměrech okolo téměř pěti miliard korun - nebo se pletu? Ovšem je proavda, že jsem si od spojení s Vídeňskou burzou slibovala přece jen něco jiného.
    Kalka.
  • Ad (E)
    24.11.2009 11:00

    Pro pořádek budiž řečeno, že české banky se hry s repováním státních dluhopisů neúčastní. Objem půjček, které ČNB bankám poskytuje proti zajištění v podobě dluhopisů je dlouhodobě velmi nízký až nulový...
    Morningstar
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.