Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přituhuje…

Přituhuje…

14.12.2009 11:57
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Obchodování na akciových burzách je v posledních několika týdnech z pohledu celkové likvidity přehlídkou marnosti, přesto se „v pozadí“ dějí věci, které stojí za to neopomenout.

Konkrétně, minulý týden jsme se z úst britského ministra financí Alistaira Darlinga dozvěděli, že Velká Británie s platností od 9. prosince 2009 zavádí „nadstandardní“ zdanění bonusů bankéřů ve výši 50 % z částky přesahující 25.000 liber. Časová platnost tohoto dárku je sice časově omezena datem 6. dubna 2010, na celé věci to však mnoho nemění. Již několikrát jsem na tomto místě upozorňoval, že míra vměšování státu(-ů) do fungování soukromých subjektů bude v nedaleké budoucnosti už jenom vyšší. Zejména proto, že státy mají čím dál tím hlouběji do kapsy a hledají jakoukoliv legální cestu, jak své daňové poplatníky „pumpnout“ o další peníze. Hloubavému duchu se však nepochybně nabízí několik neodbytných otázek:

- Proč zrovna bankéři? Vždyť nemalé peníze vydělávají i právníci, daňoví poradci, partneři auditorských firem nebo chirurgové či zubaři. Pokud by skutečným zájmem bylo doplnění prázdné státní kasy, A. Darling by sáhl na bonusy i výše uvedeným skupinám. Takhle to vypadá, že jde o populistické nakupování hlasů – vzhledem k tomu, že za všechno co se na Zemi v posledním roce stalo (včetně tsunami, zemětřesení a přívalových dešťů) stejně můžou bankéři, nejde o zas tak veliké odchýlení od nastolené politické strategie.

- Nejsou banky vždy o krok napřed před státem? Samozřejmě, že ano. Již dnes se na agenturách objevila informace, že Barclays Bank Plc odloží výplatu až 60 % bonusů na „pozdější období“. Vsaďte se, že toto pozdější období nastane po 6. dubnu příštího roku. Ostatní se zařídí podobně – navýší základní platy místo výplaty bonusů, vyplatí bonusy v jiné formě, vytvoří trusty v daňových rájích…

V souhrnu tak celé toto cvičení přinese do státní kasy mnohem méně, než bylo možná uvažováno. Na druhou stranu by však mělo sloužit jako varování ostatním výše či vysoce příjmovým skupinám – další na řadě budou oni, je jenom otázkou času, kdy to bude. To, že s podobně nesmyslnou iniciativou promptně přišel zamindrákovaný francouzský trpaslík Nicolas Sarkozy již nemůže nikoho překvapit…

Tiger Woods na svých webových stránkách oficiálně oznámil, že si bere „časově neomezené volno“, dočasně končí s golfem a plánuje se věnovat nápravě škod, které svým (veskrze lidským a nijak neobvyklým) chováním způsobil své manželce a potažmo celé rodině. Nechci v tomto okamžiku hodnotit morální stránku celé věci, to ať si T. Woods přebere sám. Mnohem zajímavější je pozorovat, jak promptně následovala reakce hlavních sponzorů – Gatorade, Accenture, Tag Heuer. Ti všichni buďto vypověděli smlouvu o sponzorství, nebo o tom uvažují. Pro někoho jde o potvrzení faktu, že všem těmto firmám „šlo jenom o peníze“. Šlo, tak to ve světě byznysu chodí – T. Woods byl de facto jejich „zaměstnanec“ a propagoval jméno svého chlebodárce na golfových greenech. Pokud se rozhodl z tohoto kolotoče (byť dočasně) vystoupit, firmy přehodnotily své zájmy. Na druhou stranu si dovolím vyslovit tvrzení, že toho přesně tyto firmy budou velmi brzo hodně litovat. Když to přeženu – „prodávají akcii na dně“. Tiger Woods bude pořád vynikající golfista (a pokud ušetřený čas věnuje intenzivnímu tréninku, zanedlouho bude ještě lepší). Pokud si navíc dokáže vyřešit své rodinné a partnerské problémy, vyjde nakonec z celé kauzy jako silnější člověk. Vím, zní to jako klišé, ale je to tak…

Velká škoda, že nelze koupit futures kontrakt na T. Woodse…

Krásný týden přeji,


Váš názor
  • Ja VAs chvalim
    18.12.2009 12:41

    Ten clanok o Tigrovi je velmi dobry, ten clanok pred tym dani nie. Call opcie na Tigra by sa hodili, to on doma dlho cvicit neostate, akurat, ze po navrate uz bude mat inych sponzorov. S tym zamestnancom NESUHLASIM. Tak potom aj Roger, Rafa maju svojich zamestnavatelov ako aj Sumi? Ale ved to je blbost. Im nik nehovori kedy maju vstat, spat a ist sa vycikat.
    FAidron
  • Hej hou, hej hou
    14.12.2009 23:35

    Šel trpajzlík na procházku, potkal sobě rovnou chásku, lichvožrouty ctihodné,tak se s nimi dohodne. Šáhnu Vám na bonusy, volič mi lístek utrousí. Pak Vám půjčím a vy zas jemu, vyždímem ho bez problému. Koho To ještě netrká :) ať si na sněhurku zamrká.
    Bondy
  • a co daňoví poplatníci???
    14.12.2009 20:59

    Myslím, že z Vašeho článku vypadla jedna drobnost: nezískaly banky náhodou nezanedbatelné půjčky od daňových poplatníků? Pokud ano, výše bonusů by měla být nulová. Cožpak v situaci, kdy firmu dovede někdo takřka ke krachu a z veřejného rozpočtu získá výpomoc na jeho odvrácení, si dotyčný opravdu zaslouží získat odměnu? Otázka priorit hodnot a poměrů platů v porovnání finanční sféry - lékařů nebo například učitelů je na širokou diskusi. Zatím to vypadá, že ty první potřebujeme asi tak desetkrát více než ty poslední.
    Shiroko
    • Re: a co daňoví poplatníci???
      18.12.2009 16:34

      A proč nikdo nemluví o platech právníků, lobistů, daňových a jiných poradců... Berou i víc, jen na ně není tolik vidět, málokde podléhají regulaci.
      PV
  • Sarkozy
    14.12.2009 20:36

    To, že s podobně nesmyslnou iniciativou promptně přišel zamindrákovaný francouzský trpaslík Nicolas Sarkozy již nemůže nikoho překvapit… Jak pravdivé a výstižné !! Jen bych ještě poopravil to slovo francouzský - v podstatě se jedná o zamindrákovaného maďarského Žida - o to je situace tristnější
    oradapoisson
  • Ale no tak !
    14.12.2009 18:33

    Dobrý den pane Žabžo. Velmi rád čtu Vaše příspěvky a vysoce je hodnotím, ale dnes musím říci, že s tím trpaslíkem jste s prominutím " dal hounu pac". I to srovnání "takybankéřů" s chirurgy atd., nelze prohlásit, nepomineme-li zcela morální rozměr jejich činnosti, za pravé ořechové. No nic i mistr tesař se občas utne. Zůstávejte ve zdraví a těším se na Váš další příspěvek. P.S.Prosím co nejdříve, aby ta pachuť nezůstávala dlouho na patře.
    /eye/
  • Trpaslík?
    14.12.2009 12:51

    Já s tím trpaslíkem naopak nesouhlasím. I když francouzského prezidenta taky moc nemusím, za to, kolik vyrostl, určitě nemůže.
    Karel Havel
  • trpajzlík
    14.12.2009 12:45

    ...s tím trpajzlíkem souhlasím a take s tím populismem . Jen zkuste v nějakém jiném článku nastínit jak by jste si to představoval vy. Myslím tím zdanění superbohatých a také placení lidí, kteří za státní vystudovali, za státní podnikají (lékaři, právníci) je lehké kritizovat, ovšem velmi těžké je nabízet řešení. Já bych ho měl: zvýšit daně(do doby snížené prosperity) zvýšit zodpovědnost rozhodujících, zamezit znovupodnikání tunelářů, zaměstnat ty spousty vězňů, zákonem určit a zpřísnit platby za práci(fakturaci)atd...a bylo by toho ještě mnoho...
    Aina
    • Re: trpajzlík
      14.12.2009 16:02

      Tak např. o praktických lékařích a regulacích pojišťoven nevíte asi vůbec nic, že? Že to nejdete dělat, když je to takový tuty byznys za státní.
      oh171
      • heh
        14.12.2009 16:09

        tady maj hoši blbou náladu nebo co. Hlavní je mít dobrý zdraví až do 88 let.A kdo na to nepřišel k dnešnímu dni měl se praštit hlavou do futer:)A golf se dá hrát i pro zábavu a pobyt na čestvým vzduchu.Peklo ložený.
        ?
    • Re: trpajzlík
      14.12.2009 14:34

      nevím co je to "být superbohatým", je to Gates, Buffett, Babiš, Komárek, Franta Novák, ... , ? vím však, že názor, že lékaři a právnici za státní vystudovali a za státní podnikají, je názor hloupý, chce to někdy zkusit makat ve dne v noci ve špitále za peníze byť dvouatestovaných lékařů a možná změníte názor, a změnil by jste ho i jako soukromý lékař v ČR, na prezidenta uvedeného v článku mám stejný názor jak autor článku, zrovna takoví to tam dovedou do stavu, že lékař nebo právník ve Francii bude jednou na tom ja lékař nebo právník v Česku :-)
      •  
        14.12.2009 18:28

        Já bych zas se Sarkózym když dovolíte souhlasil, a pokud to dorazí až sem do naší zaprděný kotliny, jen dobře, ale toho se myslim nemusíte obávat, takových jako je autor je tu přehršle a ti tomu zabrání. Samozřejmě že bankéři mají nehorázný platy, protože se chovají jako nejhorší lichváři, a tam by se to mělo zastropit. Nebo pan ředitel polostátního podniku ČEZ, který bere roční prémii tři čtvrtiny miliardy, zatímco my ostatní platíme nehorázný sumy za elektriku. Všichni víme kde nás tlačí palec, nemusíme ze sebe dělat hloupé.
        Ricochet
        • ..souhrnně...
          15.12.2009 7:52

          ...lékaři prý makají za platy....ano máte pravdu jsou mizerně placeni a je to jen jejich vina...kdyby se slavná lékařská komora spojila a prosadila ten systém oddělené lékařské praxe(myšleno obecně) placené státem a lékařské praxe soukromého sektoru, nemožnost dvou ordinací, buď jsem lékař za prachy pojišťoven, nebo jsem lékař za peníze pacientů. Vím je to VELMI VELMI zjednodušené, ale proncipiálně to postačí. O pojišťovnách toho vím dosat, jako člen dozorčí rady jsem opravdu PROHLÉDL co jsou ti naši LÉKAŘI zač, ale nechci je strkat do jednoho pytle a to platí i o ostetních za prachy vystudujících za mé daně......
          Aina
          • Re: ..souhrnně...
            15.12.2009 10:05

            asi jsme trochu ujeli od témat článku a asi bychom se nakonec i domluvili, tuším, že pan Žabža hlavně naznačoval to, k čemu mezitím došel řecký Papandreou - 90 procent daň z odměn v soukromých firmách bez ohledu, zda operují slepé střevo nebo svážejí odpadky :-) ... banky posloužily jako vzor
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data