Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vobruba (Orco): Obchodní plán ukáže rozvoj firmy a reálnost splacení 100 % dluhopisů během 10 let

Vobruba (Orco): Obchodní plán ukáže rozvoj firmy a reálnost splacení 100 % dluhopisů během 10 let

10.02.2010 14:26
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Developerskou společnost Orco zatím banky nenutí prodávat nemovitosti, aby z jejich výnosů pokryla své dluhy. Jeden z největších developerů ve střední Evropě se přesto pustil do prodejů aktiv, která nepatří do klíčových oblastí podnikání Orka. V rozhovoru pro ČTK to dnes řekl viceprezident společnosti Aleš Vobruba. Za rok 2009 Orco prodalo nemovitosti v hodnotě kolem 100 milionů eur (zhruba 2,6 miliardy korun).

"Banky, se kterými jednáme, se chovají partnersky a vždy jsme zatím našli řešení," uvedl Vobruba. "Banky, vědí, jaký je trh, jaké jsou možnosti a spíš jdou cestou odložení splatnosti. Není v jejich zájmu, aby zástavy realizovaly silou," dodal viceprezident. Podle některých analytiků jsou ale nucené prodeje nemovitostí právě tím, co firmu možná čeká.

Orco se v současnosti potýká s vysokým zadlužením. Podle informací zveřejněných nedávno na serveru Patria.cz činí v současnosti hodnota dluhu 80 procent z celkové hodnoty společnosti. Vobruba toto číslo nechtěl komentovat, protože Orco prý dosud nemá dokončené přehodnocení svého portfolia za rok 2009. Předpokládá ale, že se příliš neodchýlí od hodnoty 1,8 miliardy eur (kolem 47 miliard korun), kterou firma zveřejnila za první pololetí 2009.

Úvěry určené zvláště na výstavbu bytů se prý společnosti daří z jejich prodejů průběžně splácet. "Na druhou stranu stále roste dluh z obligací, kde se nadále kapitalizují úroky," poznamenal manažer.

Návrh Orka na restrukturalizaci dluhopisů zamítla valná hromada majitelů všech dluhopisů v září 2009. Držitelé dluhopisů se splatností v roce 2010 a 2014 letos v lednu zamítli návrh vedení firmy na přeměnu svých obligací na akcie. Z důvodu chybějící vyhlídky k restrukturalizaci nakonec sešlo i z kapitálové injekce americké investiční společnosti Colony Capital. Ta investici podmiňovala právě vyřešením dluhopisových dluhů Orka.

Nyní je na rozhodnutí soudu v Paříži, jestli splatnost dluhopisů prodlouží, a to až o deset let. Společnost se od března 2009 nachází v režimu soudní ochrany před věřiteli. V září pařížský soud Orku prodloužil lhůtu o dalšího půl roku do 25. března 2010.

"Připravili jsme obchodní plán, založený na prodloužení splatnosti obligací, který umožní Orku ukončit proces ochrany před věřiteli," uvedl viceprezident. "Soud bude rozhodovat na základě tohoto obchodního plánu a jsme přesvědčeni, že bude akceptován," dodal Vobruba. Pokud ale soud předložený plán nepřijme, může prodloužit ochranu před věřiteli o dalších šest měsíců a poskytnout tak developerovi čas na revizi plánu.

Plán v současnosti obsahuje strategii Orka pro jednotlivá aktiva firmy, zabývá se jejich prodejem nebo naopak uchováním v portfoliu, řeší také rozvoj nových projektů. "Plán by měl ukázat rozvoj firmy včetně reálnosti splacení 100 procent dluhopisů v horizontu deseti let," řekl Vobruba.

Obchodní plán bude předložen také držitelům dluhopisů k vyjádření. "Vzhledem k dosavadnímu průběhu jednání však nepředpokládáme, že bude přijat většinou majitelů dluhopisů pozitivně. Soud může vzít názor věřitelů na vědomí, nicméně však rozhodne zcela nezávisle," poznamenal manažer.

Orco se v současnosti zbavuje nemovitostí, která nepatří do hlavních oblastí zájmů firmy. Mezi strategická aktiva Orka, kterých se prý zbavit nechce, patří například rozvojové území v Praze-Bubnech, kancelářský a bytový soubor GSG v Berlíně nebo logistický komplex Molcom v Moskvě.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.