Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEPS: Solární parky odpojíme až napřesrok

ČEPS: Solární parky odpojíme až napřesrok

16.02.2010 9:08
Autor: 

PRAHA (MEDIAFAX) - Správce přenosové soustavy,státní společnost ČEPS, opět varoval před povolováním nových solárních elektráren; generální ředitel Petr Zeman zároveň zpřesnil termín možného nuceného odpojování solárních zdrojů ze sítě. V úterý o tom informoval deník E15.

Podle Zemanových slov by se to mohlo stát poprvé příští rok v létě. "V každém okamžiku musí zůstat zachována rovnováha mezi výrobou a spotřebou elektřiny. Při současném tempu připojování solárních elektráren však hrozí situace, že bude výroba vyšší než spotřeba," varoval Zeman.

Průměrné zimní zatížení elektrické soustavy České republiky činí zhruba 12 tisíc megawattů. V letních měsících, kdy mají sluneční elektrárny největší výkon, je to však méně než polovina. Česká republika podle Zemana v současnosti představuje fotovoltaický ráj. Výkupní ceny elektřiny ze slunečních elektráren jsou v tuzemsku nejvyšší z celé Evropy a začala zde proto působit řada zahraničních investorů.

Podle Zemana vydaly distribuční společnosti povolení na stavbu převážně solárních elektráren o celkovém výkonu pět tisíc megawattů. To je více než dvojnásobek kapacity Jaderné elektrárny Temelín.

Analýza České fotovoltaické průmyslové asociace však potvrzuje, že tyto údaje jsou nadnesené. "Objem vydaných kladných rozhodnutí pro fotovoltaické elektrárny je celkem 2500 megawattů. Z toho se loni zrealizovalo jen 340 megawattů, tedy 13 procent,“ upozorňuje předseda představenstva asociace Jaromír Řehák.

Polovina rezervací se podle analýzy navíc nikdy nezrealizuje a jsou spekulativní. "Nemají vhodný pozemek, rezervace výkonu je dvojnásobná proti možnosti připojení a podobně," vysvětlil Řehák.


Váš názor
  • geotermal
    16.02.2010 22:22

    A co tak vítr a slunce pustit raději k vodě a zaměřit se spíše na geotermální energii. Tímto Litoměřičanům přeji nechť své úsilí dotáhnou do zdárného konce. http://www.sustainable.cz/gteltm02.htm
    Jan
  • Tak si to
    16.02.2010 12:18

    propočítejme. Temelín se stavěl kolem 10 let. Původní rozpočet se zdvojnásobil. Tuším se do té druhé poloviny rozpočtu musel zapojit státní rozpočet za Zemanovy vlády. Celkem asi 80 mld. Jak drahá je energie z Temelína ? Zatímco za 2 roky tu vyrostly 2 Temelíny bez účasti státu ze soukromých peněz. Energie z fotovoltaiek je skutečně čistá a nemá vedlejší odpadní produkt. Proč se raději neodpojí Prunéřov ? Celkový výkon FVE je pod úrovní 8% celkové výroby elektrické energie. Že by to s naší přenosovou soustavou tak mávalo ? A když vypadne Temelím kvůli mylnému otočení páčky rukávem tak se nic neděje ? ... Ach jo, soudruzi, už toho nechte .
    Muff
    • Re: Tak si to
      16.02.2010 13:30

      No s tou stabilitou to zatím nebude asi tak horké, ale tuhle výhružku nejspíš chtějí použít k regulaci počtu FVE. Problém je v tom, že kvůli debilně nastaveným podmínkám přibývá FVE moc a stát neví jak to parazitování investorů na spiotřebitelích zarazit. Já bych uvalil na společnosti provozující FVE speciální daň ze zisku ve výši alespoň 70%. A bylo by vyřešeno. Je to sice daňová diskriminace, ale ta tady funguje už od dob investičních pobídek a ÚS s tím zatím nic neudělal. V horším řípadě to dopadne tak, že lidi, kterým elektřina podraží o 50% se naserou a budou FVE systematicky ničit a sabotovat a tím si zlevní účty za elektřinu.
      ..
    • Re: Tak si to
      16.02.2010 12:59

      Ty 2 Temelíny vyrosly sice ze soukromých rukou, ale ne z rukou investorů. Pokud by je nedotoval stát, tak by do solárek nikdo nešel. Není nad to vědět, že investice se ti zaručeně vrátí za 5 let + dalších 5 let máš zajištěný odbyt za předem stanovenou cenu. Jinak energie ze solárek je sice čistá, ale jde o nestálý zdroj. Tzn. musí k nim existovat další zdroj energie, který je schopen jejich výpadek zálohovat.
      petr666
      •  
        16.02.2010 14:06

        Ano, Petře souhlasím. Průměrný počet slunečních dní v roce v ČR je asi 250 dní. K výkonu nestálého zdroje (ale čistého) je potřeba nasadit zdroj, který výpadky nahradí. Otazkou je, co dělá ČEPS dnes, v případech nadměrného výkonu bez relevantního odběru. Zřejmě koriguje výkon současných elektráren. A tak by v budoucnu mohl odpojit namísto FVE ty tepelné. Nejsem žádným přívržencem zelených, ale tohle mi přijde jako rozumné řešení. Navíc FVE jedou ve dne, kdy mají největší odběr fabriky a průmyslová výroba. Vždyt jsou to i časy VT (vysokého tarifu).
        Muff
        • muffe
          16.02.2010 21:04

          je sice pravda, že jde o 250 dní v roce kdy svítí, ale také o 365 nocí, kdy to nesvítí vůbec. Na výpadky musíš mít záložní zdroje, což jsou především tepelné elektrárny. Z nich pouze plynové a kapalné můžeš úplně odstavovat (ale velmi neekonomicky), uhelné regulují mezi 60-100% výkonu. Provozní účinost je optimální blízko 90-100% zatížení. Celkový přínos foto a větrných elektráren pro životní prostředí je bohužel humbukem na který slyší imbecilní politici, protože přeci hájí "čisté zdroje". Bohužel tyto kraviny podporuje energet. politika debilů z EU. O to horší životní prostředí mají v Číně, kde ten humbuk vyrábí. Nejsem absolutní odpůrce fotovoltaiky. Česká kotlina má velmi malý podíl el. en. z obnovitelných zdrojů a proto ji tak pustili ze řetězu. Konec konců ji dotují voliči.
          lime
    • FVE
      16.02.2010 12:33

      Muffe sorry, ale stávající (přes Buzíka silně prolobbovaná) podpora ELE z OZE - zejména FVE ale i větru je neskonale iracionální a pro mě, daňového poplatníka drahá. Je to krásná ukázka "zneužívání" politické moci k soukromému obohacení. To samořejmě neznamená, že tradiční těžaři (Czech Coal) i ČEZ (SD) nepostupují obdobně... Ty technické implikace do přenosové soustavy taky nejsou vycucané z prstu (viz. blackout před pár lety), dále pak vybudování "tradičních" záložních zdrojů pro případy výpadků... Já OZE fandim, ale to k čemu dochází u nás (a částečnš i v EU0 je opětovné totální selhání "autorit"...
      First Knight
      • Re: FVE
        16.02.2010 13:28

        Čistá pravda.Jen dodám že tato jak říkají zelení teroristé čistá energie je provázena velmi špinavými praktikami za peníze nás všech.Solární a fotovoltaickou energii jednoznačně podporuji,ale ať je ta dotace maximálně tak vysoká jako v neskonale bohatším Německu.U nás je to prvotřídní zlodějna.
        Mira
      • Re: FVE
        16.02.2010 13:05

        naprosto souhlasím a k příspěvku Muffa bych ještě dodal, že pokud je něco postaveno s garancí na budoucí cenu výstupu od státu, pak je to v podstatě výrazná garence na úvěr k realizaci a tudíž to je postaveno s výraznou účastí státu, dokonce bych řekl, že za větší účasti a hlavně mnohem nevýhodnějších podmínek než tomu bylo v případě Temelína.
        mila69
        • trocha počtů
          16.02.2010 13:43

          Pánové, porovnávám 2 věci. Temelín a FVE. U Temelína došlo ke státní subvenci ve výši asi 40 miliard korun, aby se to vůběc dodělalo a rozeběhlo. Je to dotace nebo ne ? U FVE stát dopředu nedal nic a garantuje výkupní cenou provoz. Temelínovských 6000 MWh za 11.20 Kč ročně. Nebo-li 6*10na6kWh*11,20. Celkem: bratru 66 milionu Kč jako protikus Temelína. Počítaná výroba dnes instalovaných FVE je 12000 MWh. TAkže celkem stát vydá 130 mega ročně. Ale on je nevydá stát, ale ostatní účastníci spotřeby emergie. Porovnejte si sami. Kolik stál Temelín a kolik stojí FVE. Zde jsme vážení ŘÁDOVĚ jinde. Otázka je, která alternativa je horší. Já myslím, že FVE je mnohem čistší, nenáročné na provoz a pokud se díky nim dá odpojit několik tepelných elektráren spalujících fosilní paliva (uhlí a jiný čurbes) bude jedině dobře. Ale at tu prosím nikdo nehází špínu na FVE, protože na to zatím nikdo nic nedal. Celý ten problém je vyvolán uměle, kdy jednomu jedinému dominantnímu výrobci elektřiny ubývají zákazníci s odběrem 1 Temelína ročně. V tom to je. Pročpak se tak mohutně diskutuje znovuotevření limitů na těžbu uhlí ? Kampak ho budou vozit ? Proč se raději nestopně Prunéřov ?
          Muff
          • Trocha počtů na druhou
            16.02.2010 15:27

            Obávám se Muffe, že jsi se ve svých počtech někde trochu sek. Tvých 12000 MWh by znamenalo při již dnes nainstalovaných 340 MW výkonu, že každý panel FVE sosá energii ze slunce jen 12000/340=cca 35 hodin za rok a to i za polárním kruhem by toho slunce bylo víc. Zkusme jiný a podotýkám dost konzervativní výpočet. Dejme tomu 1000 MW instalovaného výkonu ( cca 1 blok Temelína) 250 dní v roce 8 hodin slunce či světla denně, účinnost 80% ( přece jen pod mrakem to tolik nedá) a 11200 Kč/ MWh -> 1000*250*8*0.8*11200 = 17.9 mld Kč za /rok. Tedy za 15 let garantované doby výkupu ## 268 mld Kč##. A to si myslím je dost konzervativní přístup - FVE dává část energie i v ostatní dni v roce, v létě slunce svítí mnohom víc nž 8 hodin atd. A teď si každý může podle svého odhadu letos skutečně nainstalovaného výkonu částku vynásobit 2 či 3 ( násobit 5 pro připojení všech 5000 MW je přece jen už přitažené za vlasy) a uvidí o jaké částky v následujícíh letech se hraje a že trochu lobbingu za to stojí. Já osobně nic proti FVE nemám, ale chtělo by to podporu spíš odstupňovanou. Na střechách domků, paneláků, průmyslových areálů, kde to nezabírá zemědělskou půdu proč ne, ale takhle? Ono i s tou energetickou účinností to tak slavné není. Teprve poslední generace článků vyrobí více energie než je třeba na jejich výrobu a dopravu a to nevím jestli je v tom zahrnuta i ekologická likvidace, kdy se to bude zase muset znova tavit a přece jen roztavit křemík něco energie stojí. Uf Muffe to jsem se rozepsal.
            PirdaSlavista
            • Re: Trocha počtů na druhou
              16.02.2010 15:48

              Konzervativní, ale stále špatný výpočet. Instalovný výkon se počítá jako špičkový, tj. v létě v poledne, když svítí slunce. Obvykle elektrárna s výkonem 1 MW je schopna dodat v podmínkách ČR kolem 1000 MW/h energie za rok. Časem ještě účinnost mírně klesá. A o 5% ročně se možno snižovat výkupní ceny podle zákona. No a je třeba odečíst náklady na silovou elekřinu z jiných zdrojů. Suma sumárum je dotace první rok cca 11 mld za každý temelínký blok (1000 MW) za 15 let cca 120 mld.
              ..
            • Re: Trocha počtů na druhou
              16.02.2010 15:48

              Konzervativní, ale stále špatný výpočet. Instalovný výkon se počítá jako špičkový, tj. v létě v poledne, když svítí slunce. Obvykle elektrárna s výkonem 1 MW je schopna dodat v podmínkách ČR kolem 1000 MW/h energie za rok. Časem ještě účinnost mírně klesá. A o 5% ročně se možno snižovat výkupní ceny podle zákona. No a je třeba odečíst náklady na silovou elekřinu z jiných zdrojů. Suma sumárum je dotace první rok cca 11 mld za každý temelínký blok (1000 MW) za 15 let cca 120 mld.
              ..
              • Re: Re: Trocha počtu na druhou
                16.02.2010 16:12

                Díky Džordžo za upřesnění -mě šlo hlavně o řádové počty a tady je vidět, že řádově jsme na jedné lodi. Ono na druhou stranu při takém poměru mezi stabilní a nevypočitatelnou dodávkou energie vyskoči zase náklady na regulaci soustavy - potřeba mít v záloze rychlý zdroj energie - přečerpávačky případně paroplyn - kotel je tak rychle neroztopíš, a když ho budeš je tak lechtat, ntak zase jde do háje účinnost.Nic jiného zatím k dispozici nemáme - s jaderkou rychle lítat nahoru a dolu nejde, přečerpávačky není kde stavět, stlačování vzduchu do podzemních zásobníků ( na straně zdrojů) či dobíjení elektromobilů ) na straně spotřeby) je přece jen hudba daleké budoucnosti. On to opravdu není jednoduchý technický problém jak soustavu udržet v patřičné kvalitě.
                PirdaSlavista
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m