Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výnosy dluhopisů rostly pod tíhou pozitivních dat… zprávy z dluhopisových trhů

Výnosy dluhopisů rostly pod tíhou pozitivních dat… zprávy z dluhopisových trhů

26.04.2010 11:08
Autor: 

Americké dluhopisy v pátek oslabily. Jejich výnosová křivka vzrostla po celé délce a mírně zploštěla. Výnosy na kratším konci křivky přitom vzrostly přes 4 bps a o necelé 4 bsp posílily na konci delším. Výprodeje dluhopisů přitom iniciovala jak domácí data, zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby (bez dopravních prostředků) a prodeje nových domů vzrostly více, než se čekalo. K tomu se přidala jistá úleva po rozhodnutí Řecka požádat o pomoc partnery v EMU a MMF. Navíc určitou roli hrála i úprava portfolií před velkým objemem nových emisí tohoto týdne a samozřejmě i růst akciových trhů.

Dnešek je bez čerstvých statistik. Týden ale začíná emisí inflačně indexovaných 5letých dluhopisů za 12 mld. $, během týdne dosáhne objem emisí rekordních 129 mld. $. Zítra pak začíná dvoudenní zasedání FOMC. Mírným optimismem začíná i obchodování tohoto týdne, výnosy Treasuries dále posilují, stejně jako jsou v mírném plusu akciové futures. Trhy také musí počítat s dalšími aukcemi, a to vše je pro dluhopisy spíše negativním znamením. Před středečním komentářem po zasedání FOMC ale bude obchodování zřejmě velmi opatrné.

Německé dluhopisy koncem týdne ztrácely, jejich výnosová křivka vzrostla po celé délce a zploštěla. Výnosy bondů na kratším konci přitom přidaly přes 3,5 bps a 1 bps na konci delším. Zájem o dluhopisy klesl po lepším než očekávaném indexu podnikatelské nálady Ifo a průmyslových zakázkách eurozóny, následném růstu akciových trhů a konečně i po rozhodnutí Řecka požádat o finanční pomoc.

Žádost Řecka o pomoc se odrazila i na zájmu o řecké dluhopisy. Výnosy 2letých papírů sice ještě rostly a přesáhly 10 %, u 10letých dluhopisů ale již mírně klesly na 8,70 % ze čtvrtečních 8,82 %. Další růst výnosů si však připsaly portugalské a španělské dluhopisy.

Dnešek je bez zajímavých statistik. Optimismus minulého týdne se ještě odráží v kladných akciových opening calls. I když ochota pomoci Řecku zvláště ze strany Německa naráží na určité překážky, mohou německé dluhopisy ještě mírně ztrácet. Výnos 2letého dluhopisu je stále pod úrovní 1,0 %.

Česká výnosová křivka v pátek zestrměla, výnosy na kratším konci přitom klesly o 2,5 bps a nepatrně vzrostly na konci delším. Při průměrných objemech obchodů ovlivňují kratší splatnosti komentáře některých členů bankovní rady připouštějící další snížení sazeb a záměr ministerstva emitovat eurové dluhopisy na úkor dluhopisů korunových. V pátek také ministerstvo financí zvýšilo plán objemu emitovaných pokladničních poukázek v druhém letošním čtvrtletí. Oproti původním 26 mld. Kč to budou poukázky za 44 mld. Kč.

Do konce měsíce nás nečekají žádná významná domácí data. Možnost snížení sazeb by ale mělo udržet pod tlakem kratší konec křivky. Nízké inflační tlaky a očekávaný menší objem korunových emisí by pak měly bránit delším splatnostem ve větších ztrátách.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:33Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data