Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německá pomoc Řecku schválena. Expozice tamních bank nebude zadarmo, odešlou do Řecka 8 mld. EUR

Německá pomoc Řecku schválena. Expozice tamních bank nebude zadarmo, odešlou do Řecka 8 mld. EUR

07.05.2010 12:19

Aktualizováno (17:28):

Dolní komora německého parlamentu dnes odsouhlasila pomoc Řecku v poměrem hlasů 390:72, když se hlasování zdrželo 139 poslanců. Celkový balík pomoci Řecku v objemu 22,4 miliardy dolarů tak postoupil k hlasování do horní komory parlamentu, která o něm během necelých tří hodin také pozitivně rozhodla a odeslala jej k podpisu prezidentovi. Německé ministerstvo financí dnes zároveň uvedlo, že německé finanční společnosti pošlou do Řecka další finanční pomoc v objemu 8 miliard eur.

Souhlas německého parlamentu je důležitým krokem pro Řecko, jelikož země jako největší ekonomika eurozóny přispívá na celkovou 80mliardovou pomoc největším dílem. Souhlas s pomocí Řecku již vyjádřily také důležité instituce dalších dvou zemí platících eurem. Francouzský Senát v noci na dnešek schválil finanční pomoc 16,8 miliardy eur, pro pomoc hlasovalo 311 a proti 24 senátorům. Návrh zákona, který Itálii umožní přispět k mezinárodní pomoci pro Řecko 14,7 miliardy eur dnes schválil také italský kabinet. Vládní výnos má okamžitou platnost, do 60 dnů jej ale ještě musí schválit tamní parlament. V průběhu dne pak pomoc Řecku dostal zelenou také od vlád Španělska (9,8 mld. EUR), Portugalska (2,06 mld. EUR) a Nizozemska (6 mld. EUR).

Od německých bank a pojišťoven, které dle dat BIS mají vůči Řecku celkovou expozici 43 miliard dolarů proti francouzským 79 miliardám dolarů, by měl na pomoc Řecku přijít 8 miliard eur, uvedl dnes mluvčí německého ministerstva financí. Pomoc od bank půjde mimo dohodnutý záchranný balík eurozóny a Mezinárodního měnového fondu, který plánuje podpořit zadlužený jihoevropský stát do roku 2012 celkem 110 miliardami eur.
 
Šéf největší německé banky Deutsche Bank Josef Ackermann v úterý prohlásil, že je důležité uhasit oheň a slíbil, že jeho ústav Řecku pomůže. Pro řecké banky tak podle něj zůstanou otevřeny úvěrové linky a čerpat peníze bude moci i řecká vláda. Podporu pomoci Řecku vyjádřily také pojišťovna Allianz a zajišťovna Munich Re.

Výraznou expozici vůči zemi mají banky Hypo Real Estate, Commerzbank (5,84 EUR, 3,26%) a Deutsche Postbank (23,38 EUR, -1,23%). Státem převzatá zkrachovalá Hypo Real Estate dle březnových dat banky v řeckém státním dluhu 7,9 miliardy eur, vedle toho 1,7 miliardy eur ve státních dluhopisech Portugalska. Commerzbank uvádí řeckou expozici 3,1 mld. eur ve vládním dluhu, Deutsche Postbank 1,3 mld. eur.

Skupina německých profesorů kvůli pomoci Řecku podala k ústavnímu soudu žalobu na stát. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Akademici žádají, aby německá vláda až do rozhodnutí soudu žádné peníze do Atén neposílala. Zatím není jasné, jak dlouho by soudu mohlo trvat, než vynese verdikt.

(Zdroj: APX, Bloomberg, MediaFax, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data