Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína zvýší flexibilitu měny. Roubini - může dojít i k jejímu oslabení. O'Neill - kurz je nyní na férové hodnotě

Čína zvýší flexibilitu měny. Roubini - může dojít i k jejímu oslabení. O'Neill - kurz je nyní na férové hodnotě

21.06.2010 9:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Čína v sobotu oznámila, že po téměř dvou letech navázání kurzu renminbi na dolar postupně zvýší flexibilitu své měny. Jde o krok, po kterém Spojené státy a další vlády po celém světě již dlouho volaly.

Nouriel Roubini ale uvedl, že tato změna by mohla vyústit v to, že renminbi proti dolaru oslabí, namísto, aby došlo k jeho posílení. Pokud totiž bude euro nadále posilovat, „čínské měně by muselo být umožněno oslabení k dolaru,“ míní ekonom. Jedná se přitom o první významný signál změny současné čínské měnové politiky za několik let. Není ovšem jasné, jak budou změny vypadat v praxi, včetně složení měnového koše, který bude Peking používat jako referenční bod pro svou měnu, a data jeho zavedení.

Významné posílení čínské měny není podle Roubiniho pravděpodobné, v následujících letech by nemělo přesáhnout 3 – 4 %, protože obchodní přebytky se zmenšily, růst pravděpodobně zpomalí a zaměstnanecké nepokoje budí v Číně obavy.

Podobný názor jako Roubini zastává i Li Daokui, akademický poradce výboru monetární politiky čínské centrální banky. I podle něho by renminbi k dolaru mohlo oslabit, pokud k němu prudce oslabí i dolar.

Jim O'Neill, hlavní ekonom Goldman Sachs Group Inc., pro Bloomberg uvedl, že Čína svým oznámením ukazuje světu, že dělá „svou část záchrany světa“. Pro Washington bude nyní mnohem těžší pokračovat v její kritice. Tento krok také ukazuje, že Čína má důvěru v sílu své ekonomiky a zapadá do celkové snahy změnit její orientaci z exportů směrem k domácí spotřebě.

O'Neill míní, že Čína nenechá svou měnu pohnout významně, nevidí důvod měnit svá předchozí očekávání, která říkají, že v následujících šesti měsících nedojde k více jak 5% posílení renminbi. „Očekávat více je podle mě trochu naivní, protože Číňané jednají postupně,“ uvedl ekonom a dodal, že kurz renminbi nyní zhruba odpovídá jeho férové hodnotě. Očekávání USA, že posílí o 20 %, tak nejsou ani z tohoto hlediska na místě. Ohledně pondělního vývoje na měnových trzích ekonom tipoval 1% posílení čínské měny k dolaru.

O'Neill uvedl, že Čína by tento rok měla růst o 11,4 %; tato předpověď je nad konsenzem. Nyní růst dosahuje asi 14 %, ve druhé polovině roku dojde ke zpomalení. Nejdůležitější je „rovnováha růstu“, která spočívá zejména v posílení domácí poptávky; posílení renminbi by mělo zmírnit inflační tlaky. Vliv na ceny komodit je podle ekonoma nejednoznačný, akcie by ale v důsledku změn na měnovém trhu měly posílit, protože dojde ke snížení vnímaného rizika: „Geithner bude moci říkat šťastné věci, MMF bude moci říkat šťastné věci a dokonce to může odvrátit pozornost upřenou na Evropu, která je někdy posedlostí.“

Globální růst by podle ekonoma měl tento rok dosáhnout 5 %. Změna politiky Číny je pozitivní i pro další rozvíjející se ekonomiky, protože jim umožní „dělat více věcí, které doposud dělala Čína“, jako příklad země, která získá, uvedl Mexiko. Samostatnou kapitolou je Německo, které je „rozvinutou verzí zemí BRIC a jeho expory do Číny již udělaly díru ve střeše“. Při současném trendu budou tento rok exporty do Číny stejně velké jako exporty do Francie.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    21.06.2010 21:36

    bať, bať, a není to poprvé. možná tím chtěla Patria vyjádřit skryté opovržení vůči tomu JPY hadru, aneb: jednoho dne v parku, našla jsem tam marku, ležela tam mnoho dní, byla totiž východní (-:
    chamtil
  •  
    21.06.2010 9:58

    Tedy čistě teoreticky by mě zajímalo, proč je na obrázku japonská bankovka, když v článku o Japonsku ani slovo... ;-)
    Kalka.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data