Od té doby, co londýnský hedgeový fond Armajaro minulý měsíc skoupil 7 % celosvětové roční produkce kakaa, dostalo se jeho šéfovi Anthonymu Wardovi v britském bulvárním tisku přezdívky „Chocfinger“ (čokoládový prstík). Trh si již také týdny šeptá o ďábelských spekulantech a 16 společností podnikajících v kakaovém byznysu si stěžovalo na newyorské burze kvůli podezření z manipulace. Podle Armajara by pozice fondu neměla ovlivnit dlouhodobé fundamenty na trhu.
A právě těm je v tisku věnována vcelku malá pozornost. Hedgeový fond učinil velmi neobvyklý krok, když fyzicky nakoupil 240 tisíc tun kakaa za něco málo přes miliardu dolarů. Boby nyní leží zamražené ve skladech v neznámých lokacích po celé Evropě a mohou tak zůstat až dvacet let. Armajaro však doufá, že se mu odvážný kousek vrátí mnohem dříve.
Středem pozornosti všech milovníků čokolády a jiných sladkých pochutin bude v příštích letech Pobřeží slonoviny, kde produkce klesá více, než se původně předpokládalo. Západoafrická země ročně vypěstuje více než třetinu světové spotřeby. Roky nedostatečných investic po občanské válce z let 2002-2004 by však příští sklizně mohly ohrozit. Kakaovník totiž přestává plodit po 30 letech a poslední začátek „sázecího cyklu“ se datuje do 70. let minulého století. Švýcarský gigant už slíbil vysázet 10 milionů nových stromů za 110 mil. CHF, avšak ty vyprodukují 1500 tun kakaa, což je v porovnání se sklizní v celé zemi jako kapka v moři.
Rizikem pro Warda by mohl být jedině nárůst nabídky v jiných státech. Několikaprocentní přírůstky ve sklizni poslední dobou vykazují Nigérie a Indonésie. Výnos v těchto zemích je navíc vysoký, jelikož tamní vlády propagují používání hybridních semen. Rostoucí ceny kakaa navíc lákají další producenty. Kolumbie nedávno ohlásila plány na zdvojnásobení oseté plochy. Vzhledem k tomu, že kakaovník začíná plodit po čtyřech letech od výsadby, mohl by se Ward ve svých prognózách snadno přepočítat.
Pokud ovšem mazaný manažer nesází na mnohem razantnější růst poptávky. Například průměrný Číňan podle odhadů zkonzumuje pouhopouhých 100 gramů čokolády ročně, v severní Evropě zhltne průměrný spotřebitel za stejné období téměř stonásobek.
(Zdroj: The Economist, AP)