Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Těžaři budou muset ve 4Q s cenami ocelárenských komodit níže, zpomalení produkce je donutí zlevnit koks i rudu

FT: Těžaři budou muset ve 4Q s cenami ocelárenských komodit níže, zpomalení produkce je donutí zlevnit koks i rudu

30.08.2010 13:56
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Světové ceny klíčových surovin k výrobě oceli v posledním čtvrtletí roku 2010 a následně do roku 2011 po prudkém růstu zejména jarních měsíců klesnou, protože zpomalení ocelářské produkce donutí těžařské koncerny nabídnout v nových čtvrtletních kontraktech výrazné slevy, uvádí Financial Times na základě průzkumu mezi zástupci těžařských společností a analytiků. U železné rudy by mělo dojít ve 4Q10 k dvojcifernému poklesu, u koksu by pokles měl dosahovat až 10 procent.

Zástupci těžebních společností a ekonomové oslovení FT očekávají, že v posledním čtvrtletí roku ceny železné rudy poklesnou v rozmezí 10 až 15 procent a koksu, využívaného v ocelárnách, o 5 až 10 procent. Tyto poklesy se pak rozdělí mezi pokles cen oceli a na druhé straně zlepšení ocelárenských marží. I po očekávaném poklesu v závěru roku však cena železné rudy zůstane o více jak 100 procent nad úrovní roku 2009, kdy ji prudce srazila ekonomická recese.

Nadnárodní těžařské koncerny Rio Tinto, BHP Billiton či brazilská Vale přešly letos na jaře z ročních cenových kontraktů s odběrateli na krátkodobější, kvartální domlouvání cen podle vývoje promptního trhu. Po opuštění 40 let fungujícího systému domlouvání cen účty za dodávané komodity skokově vzrostly v dubnu o 95 až 105 procent. V aktuálním třetím čtvrtletí pak při pokračujícím oživení ekonomik ceny vzrostly o dalších 20 až 30 procent. To vedlo ke skokovému zlepšení ziskovosti těžařů v situaci, kdy si ocelárny nemohly dovolit skokově zdražovat produkci. Na trhu však ekonomové i samotné těžební firmy nyní očekávají obrat. Například koncern BHP Billiton však již v minulém týdnu upozornil, že celosvětový přebytek oceli v nejbližší době sníží poptávku ocelářů po vstupních komoditách. Ceny pro 4Q10 by koncern měl ohlásit v úterý. Ceny Vale či Rio Tinto jsou nyní stanovovány na základě tříměsíčních klouzavých průměrů spotových kotací, BHP Billiton využívá odlišný systém na základě jedno- a dvouměsíčních průměrů.

V dubnu spotová cena železné rudy vystoupala na dvouleté maximum nad 180 dolary za tunu, aby skončila v červnu svůj „volný pád“ u 117 USD/t. Následně se ceny komodity znovu zotavily do blízkosti 147 USD/t. Tuto úroveň analytici v průzkumu FT považují za udržitelnou, avšak s krátkodobějším poklesem ke 120 USD/t. BHP Billiton potvrdil opatrný krátkodobý výhled, když zejména na klíčovém trhu Číny očekává zpomalení pokračující ze druhé poloviny roku 2010 do roku 2011. „Krátkodobě jsme velmi opatrní, v dlouhodobějším výhledu jsme však optimističtí ohledně růstu poptávky skrze pokračující rozvoj průmyslu a urbanizace rozvíjejících se ekonomik. Celosvětová poptávka ale po delší období zůstane vysoce závislá na těchto ekonomikách, které zejména u Číny nyní procházejí odebíráním vládních stimulů, což přibrzdí růst vyspělého světa. Od domácí poptávky však přesto přílišné oslabení nečekáme, investice zůstanou komoditně náročné,“ uvedla BHP Billiton.

Konsensuální očekávání analytiků pro 4Q10 hovoří o poklesu ceny železné rudy k 130 až 135 dolarům za tunu ze 147 USD/t, u koksu pak počítají s poklesem na 210 dolarů za tunu z dosavadních 225 USD/t. „Marže, kterých nyní dosahují těžaři, jsou jednoduše šokující. Jsem si jist, že situace se obrátí výhodněji směrem k ocelárnám,“ uvedl komoditní analytik Deutsche Bank v Londýně Daniel Brebner.

(Zdroj: Financial Times, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů