Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: NWR bez dividendy -5,4 %, další ztráty pro banky a také Unipetrol

Týden na pražské burze: NWR bez dividendy -5,4 %, další ztráty pro banky a také Unipetrol

17.09.2010 18:05
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Růstem developera byl provázen předcházející týden na pražské burze. Z toho aktuálního, který byl celkově charakterizován ústupem indexu PX o procento níže, odcházejí jako korigující akcie Orca, pokles o více jak 2 % se nevyhnul oběma bankám, přes tři procenta odepsal Unipetrol a tentokrát o nejvíce, 5,4 % na úroveň 210 korun za akcii. ustupuje těžební NWR. Na silný růst v předchozím týdnu naopak dokázal navázat KIT digital a spíše nákupní atmosféra zůstává tabákovému titulu PM ČR. Celkově index PX končí týden pod úrovní 1127 bodů, ale vezměme jej popořadě s důležitými zprávami k tuzemským akciím.

Minulý víkend přinesl shodu na návrhu nové podoby pravidel regulace kapitálové přimeřenosti a likvidity finančních institucí Basel III. Kritéria jsou měkčí proti původním návrhům, na což reagoval růstem bankovní sektor v celé Evropě, ČR nevyjímaje. PX si připisoval v pondělí dopoledne zisky, obě banky rostly o více jak procento. Z flash analýzy Patrie vyplynulo, že KB je v podstatě na nový pravidla připravena již nyní a ani Erste s nimi nebude mít zásadnější problém. Z CETV přišla zpráva o důrazu na organický růst a omezení dalších akvizic. Výměnu na postech části jednatelů oznámil Unipetrol. Celkově bylo pondělí pro PX pozitivní a index udržel procentní zisk.

Úterní úvod byl bez výraznější změny a aktivita se odehrávala na KB, ČEZu a NWR. Těžební akcie obchodovala poslední den s nárokem na dividendu 0,21 EUR/akcie, ale držela se u svých 220 . CETV reagovala na růst na Nasdaqu a šplhala ke 440 . Ekologové se poprvé (a pak ještě několikrát) ozvali směrem k ČEZu. Podle EPS čistší obnovou Prunéřova ČEZ mohl ušetřit 10 miliard korun. Výraznější zprávy domácí trh neprovázely, po pondělním růstu ale ztrácely banky, KB nezvládla metu 4000 a zakončila o 30 níže, Erste končila s 1,2% ztrátou u 720 Kč/akcie.

Středeční úvod byl při bankách na nule negativní pro NWR, které odevzdávalo 2 procenta, ale důvod byl zřejmý – obchodování bez dividendy. Novela zákona o veřejných zakázkách, která vstoupila v platnost, zamezila účast akciovým společnostem s akciemi na majitele. Goldman Sachs vydala aktualizaci pohledu na evropské energetiky. Mezi jednotlivými tituly v sektoru je podle ní nyní třeba bedlivě vybírat. Příznivý pohled na ČEZ se ale příliš nepohnul, zůstává téměř 50% růstové potenciál a doporučení „koupit“. ČEZ nevyloučil možné partnerství na dostavbě Temelína s další evropskou energetikou. Avšak s tím, že v tuto chvíli se o takovém kroku zatím nejedná. Aktualizaci pohledu na Unipetrol vydala Raiffeisen. Prostor pro další růst titulu nevidí. V celodenní bilanci NWR první den bez nároku na dividendu odevzdalo 2,7 % na 215 . Celý trh zakončil o 0,5 % níže, vedle NWR také kvůli Erste, která uzavřela na denních minimech 715 . Všech evropských burz se dotkl návrh EK na regulaci OTC derivátů a naked short sellingu na vládní dluhopisy a vybrané akcie. Zavést ji chce do dvou let, jde ale o prvotní návrh.

Čtvrtek Praha otevřela po delší době nejoptimističtěji v regionu v čele s ČEZem, CETV a bankami. CETV ale potkaly mediální zprávy o problémech na Slovensku. Kvůli slabým výkonům TV Markíza se má chystat rošáda v jejím čele. Oživení znamenala zpráva o chystaném vstupu CS Cargo na pražskou burzu ve druhé polovině roku 2011, ještě před ní by ale měla následovat Fortuna. Třetím možným titulem by mohla být AVG. K Unipetrolu přišly spekulace o chystaných investicích polského vlastníka PKN Orlen v ČR. Komerční banka (pod hlavičkou Société Générale) vydala akciový výhled pro tuzemský trh, ve kterém čeká PX za rok na 1280 bodech. Mírného zlepšení cílové ceny se dočkala NWR, avšak s varováním o možném opačném směru po výsledcích za 3Q, obratu z prodejního na nákupní náhled Telefónica O2. ECM REI svolala na 3. října držitele tuzemských dluhopisů. Chce s nimi projednat to, co je projednáváno s držiteli dluhopisů zahraničních. Ti se mají sejít 7. října a zabývat se budou znovu otázkami finanční situace firmy, plánu restrukturalizace, možnými prodeji aktiv… Ve stejný den přišla z ECM REI zpráva o prodeji dceřinné ECM Facility do rukou stejně zaměřené firmy ze skupiny Strabag. Celkově Praha předvedla nadprůměrné objemy v čele s ČEZem, který ale přidal mírné procento. Více přidala CETV a Orco a 4 % KITD.

Pátek byl posledním dnem staré báze indexu PX a také indexu CECE, což se ale projevilo až v závěru obchodování. Z ČEZu po zprávě, která nevyloučila partnera pro dostavbu Temelína, přišlo i připuštění, že se dostavba odloží a protáhne. Firma uvedla, že zkoumá připravenost dodavatelů. Vůči CEE regionu si PX obrátil role proti úvodu ve čtvrtek a zaostával, procento v plusu byla v úvodu KB. Pegas rozhodl o výplatě dividendy 0,95 EUR/akcie v říjnu. Rozhodný den bude 22. 10., poslední den na obchodování s nárokem na dividendu 19. 10., výplata začne 29. 10. Ekologové se opět opřeli do ČEZu, který je podle nich v Evropě sedmý s největšími zisky na přebytečných emisních povolenkách, které dostává. V čele žebříčku je ArcelorMittal. ČEZ zprávu odmítl jako nepravdivou. Aby toho na energetice nebylo málo, britské FT oprášily vyšetřování tajných dohod o rozdělení trhu mezi ČEZem, J&T a EnBW. Blíže vysvětlen je obsah dohod s odkazem na jeden z materiálů z vyšetřování. ČEZ uvedl, že zpráva nepřináší nic nového a aby neovlivňoval vyšetřování, nebude ji komentovat. Další zprávou směřující i na ČEZ je příchod polského Tauronu na pražskou energetickou burzu PXE, kde chce nabízet polskou elektřinu. Závěrečná aukce zamíchala díky rebalancingu indexu PX (a CECE) intradenním vývojem titulů a PX nakonec uzavřel o 1,1 % níže s dalším tlakem na obou bankách. V závěru dne přišel ještě vzkaz z CETV, že výsledky za 3Q10 se dozvíme nejspíše 27. října 2010 (zatím bez bližšího určení hodiny).

Vítězové Změna v % Závěr SPAD v Kč Poražení Změna v % Závěr SPAD v Kč
PM ČR 2,71 9400 NWR -5,41 210
KITD 2,36 195,5 Unipetrol -3,33 217,5
VIG 1,83 955 Orco -2,39 184,5
Pegas 1,83 445 Erste -2,31 702,6
ČEZ 1,72 835 KB -2,28 3860
ECM 0,83 157,5 Tel O2 -0,72 385,2
CETV 0,26 422 AAA -0,46 17,42


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data