Pražská burza klesá po tíhou Telefóniky; NWR nereaguje na pozitivní prohlášení WSA o růstu produkce oceli

5.10.2010 11:15
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Pražská burza prozatím nedokáže těžit z pozitivního sentimentu na západoevropských burzách a index PX ztrácí 0,25 %. Ani sousední burzy však na tom nejsou o moc lépe, když varšavský WIG 20 stagnuje na +0,05 %, budapešťský BUX odepisuje 0,11 % a vídeňský ATX přidává 0,4 %.

Nejslabším článkem burzy, který zároveň i nejvíce přispívá k poklesu PX , jsou dnes akcie společnosti Telefónica O2. Titul odepisuje přes procento při absenci nových zpráv. Nedaří se ani bankovním titulů, které si ale připisují jen mírné ztráty do 0,5 %.

Světová ocelářská asociace uvedla, že tržby v českém ocelářském průmyslu v 1H meziročně vzrostly o 10,8 % na 47 mld. a produkce vzrostla dokonce o více než 50 %. Asociace předpokládá, že celosvětová poptávka po oceli vzroste v příštím roce o 5,3 % s tím, že předkrizové úrovně dosáhne již tento rok. Tato pozitivní zpráva se zatím na akciích NWR nijak neprojevuje.