Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švýcarsko se s Británií dohodlo na zdanění bankovních vkladů při zachování bankovního tajemství

Švýcarsko se s Británií dohodlo na zdanění bankovních vkladů při zachování bankovního tajemství

26.10.2010 10:48
Autor: ČTK

(ČTK) - Švýcarsko uzavřelo v pondělí s Británií klíčovou předběžnou dohodu o zdanění vkladů Britů ve švýcarských bankách. Dohoda zajistí Británii proud příjmů z vkladů ve Švýcarsku a zároveň zachová ceněnou švýcarskou tradici bankovního tajemství. Mohla by být i vzorem pro obdobnou dohodu, kterou nyní Švýcarsko chystá s Německem, napsal dnes list Financial Times.

Švýcarský ministr financí Hans-Rudolf Merz se s britským protějškem Georgem Osbornem v principu dohodl na tom, že Bern uvalí srážkovou daň na vklady Britů o odhadovaném objemu 100-125 miliard liber (až 3,5 bilionu Kč). Švýcarsko přitom bude i nadále chránit identitu vkladatelů.

O podrobnostech dohody se bude jednat počátkem příštího roku, přijatá rámcová smlouva však bude podle pozorovatelů uplatněna i při jednání s Německem. Podle agentury Reuters již Německo v principu souhlasilo, že Švýcarsko uvalí srážkovou daň na vklady Němců a nalezne retroaktivní řešení pro miliardy eur nezdaněných peněz, aniž naruší své bankovní tajemství. Merz ve čtvrtek podepíše s německým protějškem Wolfgangem Schäublem deklaraci o připravenosti obou zemí sjednat konečnou dohodu.

Německo má na dohodě se Švýcarskem zvláštní zájem, protože Němci mají vzhledem ke geografické blízkosti ve švýcarských bankách nejméně 200 miliard eur (pět bilionů Kč). Zatímco za předešlé německé velké koalice CDU a SPD byla jednání se Švýcarskem vesměs zablokovaná, nynější vláda pravého středu je k řešení ochotnější.

Merz po jednání v Londýně uvedl, že o sazbě srážkové daně na britská aktiva ve švýcarských bankách Bern stále jedná. Dodal, že tato sazba se bude zřejmě země od země lišit.

Švýcarsko se v posledních letech dostalo pod tlak velkých evropských zemí, aby zrušilo tradici bankovního tajemství přijalo mezinárodní normy, které umožňují vyhledávat daňové úniky. Podařilo se mu však odvrátit hrozbu automatické výměny informací o konkrétních účtech ve prospěch konceptu srážkové daně, která zachová anonymitu účtů. Berlín a Londýn se po letech tlaku nakonec spokojily s tím, že získají přístup k rychlým a značným rozpočtovým příjmům.

Srážková daň vybraná z britských vkladů bude výrazně přísnější než daň, kterou již Švýcarsko odvádí evropským zemím v rámci direktivy Evropské unie. Tato daň má spoustu skulin a od svého zavedení v roce 2005 přinesla je poměrně málo příjmů. Britští činitelé očekávají, že nová dohoda přinese mnohonásobek toho, co vynesla podobná daňová smlouva s Lichtenštejnskem, díky níž Londýn získal navíc jednu miliardu liber.

Předseda Asociace švýcarských bankéřů Patrick Odier označil dohodu s Británií za vítězství švýcarského bankovnictví a řekl, že smlouva se může stát vzorem pro další země. "Jsem rád, že náš návrh ku prospěchu všech zúčastněných zemí nahradil myšlenku automatické výměny informací," řekl Odier.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m