Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna schválila pomoc pro Irsko, nepřesáhne 100 mld. EUR

Eurozóna schválila pomoc pro Irsko, nepřesáhne 100 mld. EUR

22.11.2010 8:13, aktualizováno: 22.11. 8:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministři financí eurozóny včera večer odsouhlasili finanční pomoc pro Irsko, které o ni požádalo kvůli problémům domácího bankovního sektoru. Podle irského premiéra Briana Cowena bude částka nižší než 100 miliard eur, informované zdroje mluví o 80 až 90 miliardách eur, ale politici jí upřesní až na konci listopadu.

Irové dostanou peníze ze záchranného fondu eurozóny, do nějž se již v minulosti země platící eurem zavázaly přispět 440 miliardami eur, a rovněž od Mezinárodního měnového fondu. Fond EFSF je součástí záchranné sítě ve výši 750 miliard eur. Letos na jaře její vytvoření schválily členské státy EU a Mezinárodní měnový fond (MMF). Finanční prostředky by Dublin měl vrátit během tří let.

"Irsko požádalo o pomoc z ESFS a Slovensko se připojilo k dalším partnerům z eurozóny a odsouhlasilo to," řekl slovenský ministr financí Ivan Mikloš, který oznámil dohodu šéfů státních pokladen jako první. Právě Slovensko bylo jedinou zemí eurozóny, která odmítla půjčit peníze zadluženému Řecku, za což si vysloužilo kritiku evropských politiků. Premiérka Iveta Radičová tento postoj tehdy vysvětlovala tím, že její země musí sama šetřit.

Pro pomoc Irsku se vyslovily i Británie a Švédsko, tedy země, které členy eurozóny nejsou. O záležitosti jednají i zástupci skupiny nejvyspělejších zemí G7 – vedle Británie, Francie, Německa a Itálie i USA, Japonsko a Kanada.

Podle nejmenovaného zdroje Reuters pomoc dosáhne 80 až 90 miliard eur. "Očekávám, že se nám dohodu podaří dokončit velmi brzy, nejspíš během několika týdnů," uvedl Cowen. Dosud se spekulovalo, že celková pomoc Irsku by se mohla pohybovat od 45 miliard až asi do 120 miliard eur. Sky News za reálné pásmo označuje 80 až 110 miliard eur. To je víc, než se původně čekalo.

"Poskytnutí pomoci Irsku je zárukou finanční stability v Evropě. Záchranný program se připravuje a měl by se zaměřit nejen na rozpočtové výzvy irské ekonomiky, ale i potenciální potřeby kapitálu bankovního sektoru," doplnil Rehn.

Eurozóna se zveřejněním konkrétní částky podle některých expertů čeká až na okamžik, kdy irská vláda v parlamentu zveřejní návrh úsporných opatření pro příští čtyři roky. Mělo by se tak přitom stát již v úterý. "Tato strategie by měla poskytnout detaily k vládnímu závazku nápravy nadměrného rozpočtového schodku o šest miliard eur v roce 2011 jako součásti strategie, která povede ke snížení deficitu pod tři procenta HDP v roce 2014. To představuje úsporu celkem 15 miliard eur," uvedla včera po rozhodnutí eurozóny Evropská komise v prohlášení, které má ČTK k dispozici. 

Irský ministr financí Brian Lenihan řekl, že případné snížení daně z příjmu právnických osob není na pořadu jednání, protože by to prý ohrozilo ekonomický růst. Irská 12,5procentní daň pro firmy se přitom nelíbí spoustě zemí eurozóny, které by měly Irsku pomáhat. Zvýšit tuto daň by Irsko mělo i podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který to prohlásil v sobotu během zasedání NATO v Lisabonu.

Na zprávy o pomoci pro Irsko reagovaly asijské trhy růstem. Polepšila si i evropská jednotná měna, která posílila od pátku o více než cent na 1,377 USD/EUR z 1,365 USD/EUR.

Vývoj kurzu eura k dolaru (online)



(Zdroj: ČTK, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data