Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Přijde-li kat eura, bude to Německo

FT: Přijde-li kat eura, bude to Německo

25.11.2010 12:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Trhy se i přes sestavení záchranného plánu pro Irsko dívají již s nezdravým zájmem na Portugalsko. Předpokládá se, že po něm přijde Španělsko. A pokud by ekonomika jeho velikosti potřebovala finanční požárníky, celá budoucnost eura by byla vážně ohrožena. Na otázku, jak to celé skončí, je ale také velmi těžké odpovědět.

Podle mě je nejpravděpodobnější, že nakonec dojde k rozdělení jednotné měny. A jejím katem bude Německo, nejmocnější země a ekonomika v Evropské unii. Podle některých politiků je poslední vývoj v krizi eura způsoben neflexibilní politikou Německa. To má ale mnoho důvodů pro nespokojenost se směrem, kterým se jednotná měna ubírá. Prošlo si bolestivou dekádou omezeného růstu platů a snižování velikosti vládních služeb. Mnozí voliči jsou rozezleni tím, že jejich daně by mohly být použity na časný odchod do důchodu v Řecku, či na financování supernízkých daní v Irsku. Němcům bylo také slibováno, že euro bude tak silné jako německá marka a že nebude pomáháno zemím, které se samy dostaly do problémů.

Angela Merkelová před měsícem naznačila, že v budoucích krizích by měli dluhopisoví investoři nést větší náklady a že jsou potřeba další změny v Paktu stability. Její komentáře byly učiněny pod tlakem domácích soudů. Kroky Německa obratem ovlivnily situaci v zemích, které potřebují pomoc. Je možné, že růst vlivu národních a protikapitalistických stran v těchto zemích povede k odmítnutí dalšího setrvání v měnové unii. Země jako Řecko a Portugalsko by mohly být mnohem konkurenceschopnější, pokud by mohly devalvovat svou měnu. Odchod z unie by ale také mohl vzbudit pocit méněcennosti. A pro řádné opuštění unie neexistuje žádný mechanismus. Jakékoliv známky příprav by mohly způsobit bankovní krizi.

Pokud se tedy má euro rozdělit, pravděpodobným žadatelem o rozvod bude Německo. To k tomu nepřikročí ani rychle, ani ochotně, protože budování evropské integrace představovalo jádro jeho politiky po dobu půl století. K tomuto rozvodu by mohlo dojít dvěma způsoby. Prvním z nich je vlna po sobě jdoucích krizí, která by postupně vyčerpala důvěru německých daňových poplatníků v to, že úvěry slabším zemím budou někdy splaceny. Druhý by nastal, pokud by změny v evropských dohodách, které Německo požaduje, nebyly schváleny některou z dalších 26 zemí EU.

Stačí, aby jeden z článků uvedené úvahy proběhl jinak, a vše se vydá jiným směrem. Podobné předpoklady ale činili i optimisté, kteří euro vytvořili a věří v překonání současných problémů. A nezdá se, že by docházelo k jejich naplnění.


Uvedené je výtahem z „How Germany could come to kill the euro“, autorem je Gideon Rachman.

(Zdroj: FT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m