Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECM: Hlavní body chystaného programu restrukturalizace počítají s částečnou směnou na akcie a obchodovatelnou podobou dluhu

ECM: Hlavní body chystaného programu restrukturalizace počítají s částečnou směnou na akcie a obchodovatelnou podobou dluhu

07.12.2010 18:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Společnost ECM Real Estate Investments dnes představila návrh plánu restrukturalizace dluhu, který počítá s částečným odepsáním dluhu s možností výměny za nově vydané akcie. Odpisy či swap by měly dosáhnout takové výše, aby došlo k zajištění pozitivní rozvahy společnosti. Představené kontury plánu, který ještě podle zprávy developera nemusí být shodný s konečnou podobou, zároveň počítají s restrukturalizací zbylého dluhu na dluh obchodovatelný. K tomu má posloužit převod stávajících nároků na nový finanční instrument nenesoucí úrok, takzvaný Credit Note Loan. Jde o veřejně obchodovatelný finanční instrument, který podléhá regulaci EU. Nad restrukturalizací má dohlížet také nezávislý odborník z realitního sektoru.

Představení základních kontur restrukturalizačního plánu dluhu ECM REI následuje víkendové rozhodnutí jejích držitelů dluhopisů v eur i czk a také držitelů warrantů, kteří podpořili finalizaci plánu restrukturalizace závazků firmy. Jednání o plánu restrukturalizace proběhlo na společné schůzce držitelů dluhu ECM (dluhopisy a waranty) v sobotu 4. prosince, většinově restrukturalizační návrh podpořilo a uložilo ECM a jejím poradcům vypracování finální dokumentace navazující na restrukturalizační dohody a završující tyto dohody oficiálními dokumenty. ECM uvedla, že plánem je projednání těchto dokumentu v příslušných orgánech věřitelů a jejich podpis v průběhu prvního čtvrtletí roku 2011. „Představenstvo společnosti tento krok považuje za zásadní jak pro ECM, tak i pro držitele nezajištěných finančních instrumentů a s plnou zodpovědností přijímá tento mandát a dává si za cíl připravit finální dokumentaci završující jednání o restrukturalizaci,“ komentoval výsledek sobotních jednání předseda představenstva ECM REI a její majoritní akcionář Milan Janků.

Akcie ECM na sobotní rozhodnutí držitelů dluhu ECM reagovaly prudkým růstem, který během pondělní seance na pražské burze dosahoval až 18 procent na úroveň 104 za akcii. V celodenní bilanci titul získal 13 procent a zakončil na úrovni 100 za akcii. Dnes na tento růst navázal a posunul se o dalších více jak 7 procent výše nad metu 104 za akcii, když denní maximum dosahovalo až ke 107 korunám za akcii.

Minulý pátek 3. prosince Městský soud v Praze rozhodl o zastavení insolvenčního řízení, které zahájil na návrh Burzovní společnosti pro kapitálový trh, a.s. dne 4. listopadu. Důvodem byly nezaplacené úroky z korunových dluhopisů ECM v celkovém objemu 234 tisíc korun. Firma insolvenční návrh vzala zpět.

ECM REI se za tři čtvrtletí letošního roku propadla do ztráty 69,9 milionu eur, tedy asi 1,7 miliardy korun. Za stejné období roku 2009 byla firma v prodělku 28,08 milionu eur. ECM v posledním roce získávala hotovost prodejem klíčových budov a projektů v Praze na Pankráci. Nedávno odprodala budované multifunkční centrum v Rusku nebo dceřinou firmu spravující nemovitosti. Hlavním projektem firmy je v současnosti především bytový výškový dům City Epoque v Praze na Pankráci. ECM založil v roce 1991 Milan Janků. V současnosti je většinovým majitelem firmy a zároveň jejím generálním ředitelem. Společnost s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím firmy ECM Group. Řadu svých aktiv vložil Janků do společného holdingu se skupinou PPF Petra Kellnera. ECM REI do něj ale nezačlenil.

(Zdroj: ECM, Bloomberg)


Váš názor
  • Konečná pro akcionáře !
    07.12.2010 23:10

    Remaining current claims shall be replaced by a new financial instrument – Credit Loan Note; • The loan note shall be non interest bearing, issued in tranches with gradual mandatory buyout by the Company, ones approved cash proceeds thresholds are met; Tedy v překladu, zbylé dluhopisy, které nebudou konvertovány na akcie nebo odepsány budou nahrazeny tzv. Credit Loan Note; které budou, jakmile ECM něco prodá a bude mít nějakou keš navíc, vykupovány ECM REI, takže scénář je už jasný : Jakýkoliv budoucí zisk-keš ECM půjde do kapes držitelů bondů až do úplné likvidace - rozprodeje ECM a ECM s posledním prodejem garáže zanikne..akcionáři plačte.
    orkán
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university