Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Senát nechal projít novelu zákona zavádějící zdanění solárních elektráren a emisních povolenek, ta putuje k prezidentovi

Senát nechal projít novelu zákona zavádějící zdanění solárních elektráren a emisních povolenek, ta putuje k prezidentovi

09.12.2010 8:21
Autor: ČTK

Senát umožnil zdanění tržeb za energii z fotovoltaických elektráren v podobě schválené sněmovnou. Senátoři se dnes po čtyřhodinové debatě nedokázali shodnout na žádných úpravách novely o podpoře obnovitelných zdrojů energie, která tak poputuje k prezidentovi jako přijatá. Václav Klaus už ohlásil, že novelu nebude vetovat.

Zdanění, kvůli kterému investoři do solárních elektráren hrozí žalobami přinejmenším k Ústavnímu soudu, má podle vlády zabránit masivnímu zdražení elektřiny v příštím roce. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) senátorům řekl, že ceny elektřiny pro domácnosti by se měla zvýšit pro příští rok maximálně o 4,6 procenta, pro průmyslové podniky o 5,2 procenta. Je to podle ministra celkem o 11,7 miliardy korun méně, než kolik by domácnosti a firmy zaplatily bez schválení novely.

Právě tuto sumu má novela umožnit vládě získat k tomu, aby mohla uhradit příspěvky na podporu obnovitelných zdrojů, zvýšené kvůli boomu solárních elektráren. "Na navrženém řešení budou muset participovat jak samotní spotřebitelé elektřiny, tak vlastníci fotovoltaických elektráren, stejně jako držitelé emisních povolenek a státní rozpočet," uvedl Kocourek.

Elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, bude podle schválené novely po dobu tří let podléhat dani 26 procent. Daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt. Podle ministra stát tímto zdaněním získá 4,2 miliardy korun ročně. Bezplatné emisní povolenky budou po příští dva roky zdaněny 32 procenty, což přinese 4,8 miliardy korun, a dalších 1,7 miliardy korun mají vynést zvýšené poplatky za zábor zemědělské půdy pro solární a větrné elektrárny. Zbývající miliardu má stát najít v běžných výdajích státního rozpočtu.

Senátor Jiří Bis (ČSSD) navrhoval zrušit jak zdanění fotovoltaiky, tak emisních povolenek. Argumentoval mimo jiné tím hrozícími arbitrážemi ze strany solárních investorů. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ale uvedl, že horní komora musí mít na mysli vyšší společenský zájem, kterým je zabránit vyššímu zatížení českých obyvatel. Zrušit zdanění by podle Kocourka znamenalo zvýšení deficitu rozpočtu o devět miliard korun. Jen odklad problému by podle ministra znamenala varianta podporovaná prezidentem, aby zdanění platilo pouze pro příští rok.

Neúspěšně to dnes navrhoval senátor KDU-ČSL Jiří Čunek. Chtěl rovněž výslovně uzákonit, aby se zdanění emisních povolenek nevztahovalo na provozovatele tepláren, které zároveň vyrábějí elektřinu. Podle Kocourka by to bylo nadbytečné. Čunek také po vládě chtěl zavedení daně za energii z jaderných elektráren podle německého vzoru, jejímž plátcem by byl pouze ČEZ.

Podle údajů Energetického regulačního úřadu funguje nyní v tuzemsku 11.331 slunečních elektráren. Úřad podle Kocourka odhaduje, že do konce roku celkový instalovaný výkon solárních zdrojů přesáhne 1800 megawattů. Prudký růst solárních elektráren v ČR souvisí s vysokou státní podporou, která do tohoto oboru nalákala řadu nových investorů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.