Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Drábek pro HN: Plná dividenda ČEZ půjde již v příštím roce na penzijní reformu

Drábek pro HN: Plná dividenda ČEZ půjde již v příštím roce na penzijní reformu

10.12.2010 10:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Plná dividenda ČEZ by dle plánu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP09) již v příštím roce měla být využita na financování penzijní reformy v ČR. Uvedl to v rozhovoru pro HN. „Počítám s tím, že dividenda ČEZ půjde už příští rok na důchodovou reformu,“ uvedl Drábek pro HN. Jeho plán dle listu podporuje také ministr financí Kalousek (TOP09), pro využití dividendy ČEZ "jen" z podstatné části na důchodovou reformu se vyslovil již dříve premiér Petr Nečas.

„Budu se snažit dividendu ČEZ vyplacenou v roce 2011 (tedy ze zisku roku 2010) uchránit pro potřeby důchodové reformy,“ citovaly HN Kalouska. Podle ministra financí zatím není rozhodnuto ani o tom, jak bude dividenda vysoká ani o tom, na co bude využita.

Dividendový výplatní poměr ČEZ se dle slov jeho finančního ředitele Martina Nováka má nadále pohybovat v rozmezí 50 a 60 procent. Zároveň se ale vláda bude snažit uchovat absolutní výši dividendy kterou obdrží, ovšem při očekávaném nižším celoročním zisku ČEZ. To znamená, že k nárůstu o „nějaké to procento“ v dividendovém výplatním poměru může dojít (blíže k 60% hranici). Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek v říjnu uvedl, že zisk a dividenda ČEZu za rok 2010 mohou být nominálně nižší při zachování dividendového výplatního poměru mezi 50 a 60 procenty. Bývalý ministr financí Eduard Janota, který je nyní členem dozorčí rady ČEZ, následně uvedl, že stát stále počítá se stejnou výší dividendy z ČEZu. „Prostředky z ČEZu jsou potřebné pro penzijní reformu a nápravu ekologických škod,“ argumentoval právě penzemi Janota.

Výnos z dividendy ČEZ by pro vlády v příštím roce znamenal pro účely penzijní reformy zhruba 20 miliard korun. Jak uvádějí HN, dalších 21,6 miliardy korun je pro tyto účely na zvláštním rezervním účtu, celkové zdroje pro penzijní reformu by tak příštím roce při plném využití dividendy ČEZ zřejmě přesáhly 40 miliard korun.

Plán ministra sociálních věcí Drábka na penzijní reformu startuje rokem 2013 s odhadovanými ročními náklady v rozmezí 30 až 35 miliard korun. V případě, že by na její účely šla skutečně celá dividenda ČEZ, mohlo by to „ulevit“ dalším plánovaným opatřením v této souvislosti, například v míře sblížení sazeb DPH. Je ale patrné, že 100% využití dividendy ČEZ na penzijní reformu je plánem části vlády zastupující TOP09, zatímco postoj premiéra Nečase (ODS) je odlišný.

ČEZ představil 9. listopadu výsledky za třetí čtvrtletí roku, které překonaly nejen medián očekávání, ale předstihly celý rozsah odhadů, ze kterých je očekávání trhu sestavováno, na klíčových úrovních čistého zisku, EBITDA i tržeb. Čistý zisk ČEZ ve 3Q dosáhl 11,45 miliardy korun a výrazně tak překonal medián očekávání 9,88 miliardy korun. Meziročně je nižší o 5,2 %. Zisk EBITDA dosáhl 14,27 miliardy korun, také výrazně nad očekávání 12,42 mld. (meziročně +4,2 %). Tržby ČEZu stouply ve třetím čtvrtletí roku na 45,71 miliardy korun a také překonaly konsensus 44,0 mld. (meziročně +6,3 %). ČEZ potvrdil letošní celoroční výhled hospodaření před očištěním minority na úrovni čistého zisku 46,7 mld. a EBITDA 88,7 mld. . Letos ČEZ vyplatil dividendu 53 Kč/akcie (ze zisku roku 2009), pro příští rok trh očekává 52 Kč/akcie (odhad Patrie hovoří o 47 Kč/akcie). V případě kalkulace s odhadovanou úrovní čistého zisku 46,7 miliardy korun a nárůstem dividendového výplatního poměru ke hranici 60 procent by dividenda z letošního zisku ČEZ dosahovala 52 za akcii a přiblížila by se loňské úrovni 53 Kč/akcie.

(Zdroj: HN, Bloomberg, ČEZ, Patria Online)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data