Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hušák: Sazka čelí bezprecedentnímu tlaku na nepřátelské převzetí

Hušák: Sazka čelí bezprecedentnímu tlaku na nepřátelské převzetí

20.12.2010 15:58, aktualizováno: 20.12. 17:29
Autor: ČTK

Aktualizováno

Loterijní společnost Sazka čelí bezprecedentnímu tlaku na nepřátelské převzetí ze strany konkurence. Všechny loterijní i neloterijní služby, které společnost poskytuje, však normálně běží a firmě rostou tržby. Na dnešní tiskové konferenci to řekl generální ředitel Sazky Aleš Hušák. Majitelé konkurenční společnosti Fortuny nařčení odmítli.

Za vývojem v Sazce posledních dní stojí podle Hušáka aktivity konkurence, která chystá projekt číselných loterií. Podle informací ČTK tuto loterii připravuje společnost Fortuna, kterou vlastní investiční skupina Penta. V několika dalších dnech chce Sazka celý příběh popsat na speciálně vytvořených webových stránkách.

Tiskový mluvčí skupiny Penta Investments Martin Danko pro ČTK popřel, že by Penta usilovala o získání vlivu v Sazce. "V žádném případě neusilujeme o nějaké nepřátelské převzetí Sazky, je to nesmysl. Už zhruba před rokem jsme veřejně vyhlásili, že pokud by nás akcionáři Sazky požádali o nějakou účast nebo pomoc při restrukturalizaci Sazky, jsme ochotni se na tom podílet. To je jediné, co v této věci můžeme říci," řekl dnes Danko ČTK.

"Sazka funguje, její podnikání není nijak ohroženo. Musí se ale řešit stabilizace dluhů, které vznikly kvůli O2 Areně," uvedl Hušák. Sazka podle něj proto v příštím roce chystá razantní snížení nákladů, včetně platu vedení společnosti, prodej zbytného majetku a ve spolupráci s věřitelskými bankami plán finanční restrukturalizace.

Sazka podle dnešních Hospodářských novin připravuje záchranný plán, který má firmu vyvést z krize. Podle podnikatele Martina Ulčáka, který převzal od vedení Sazky plné moci a jedná o její stabilizaci, plán spočívá ve zprůhlednění finančních toků Sazky na jednom účtu a vytvoření nového platebního kalendáře.

Ulčák dnes vysvětlil, že soustředění toku hotovosti do jednoho svodného účtu dá věřitelům přehledný obraz, jak si Sazka stojí. Všechny výdaje se pak budou konzultovat s financujícími bankami, které tak získají průhledný platební kalendář Sazky, dodal.

Nový systém má také vylepšit věřitelům garance za jejich úvěry. Hlavním věřitelem Sazky je teď miliardář Radovan Vítek, který skoupil od dvou bank pohledávky a směnky za téměř 900 milionů korun. Většina dluhů už byla splatná a Vítek hrozí, že pokud neuvidí peníze, pošle Sazku do insolvence.

Ulčák uvedl, že Sazka připouští při jednání s Vítkem jak právní, tak obchodní řešení. Vítek podle něj projevil zájem o některé pozemky, Sazka prý může nabídnout i vyšší úroky. "Je před námi série jednání," dodal Ulčák. "Heslo insolvenční řízení vypadá mediálně krutě, ale je k němu ještě dlouhá cesta," podotkl Hušák. Vítkova pohledávka podle něj také může třeba nakonec patřit někomu jinému.

Do financování Sazky, která se zadlužila při výstavbě víceúčelové haly O2 Arena v pražských Vysočanech, je zapojena také Česká spořitelna, banka Fortis a J&T Banka. Sazka je vlastněna sportovními sdruženími, kterým v minulosti vyplácela značné prostředky na jejich provoz.

"Sportovní svazy nedostanou od Sazky v následujících 20 letech ani korunu, a to ani v případě, že loterijní společnost vyřeší své současné problémy," řekl však v dnešních Lidových novinách místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku Jiří Kejval. Hušák k tomu řekl, že situace bude záležet na domluvě s držiteli dluhopisů, ale dvacet let je tak dlouhá doba, že nikdo neví, co bude.

České sportovní svazy se už ale pravděpodobně smířily se skutečností, že od loterijní společnosti Sazka nebudou dostávat finance na svou činnost. Z krátkodobého hlediska to prý nebude mít dramatický dopad, ale pokud se do budoucna nezajistí jiné zdroje financování sportu, může to mít v horizontu několika dalších let devastující následky. Vyplývá to z vyjádření zástupců sportovních svazů, které dnes ČTK oslovila.

Sazka je největší tuzemská loterijní společnost, vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu. Provozuje sportovní a kurzové sázkové hry, číselné a okamžité loterie; ze zákona musí ze zisku podporovat sport a tělovýchovu.

Hospodaření Sazky v posledních letech negativně ovlivnila výstavba pražské víceúčelové haly O2 arena (do února 2008 Sazka arena), která byla otevřena v roce 2004 a jíž je Sazka hlavním investorem. Halu formálně vlastní a provozuje společnost Bestsport (z finanční skupiny Sazka), která z téměř sta procent patří Občanskému sdružení Zelený ostrov. Podle Sazky stála hala 7,2 miliardy korun.

Na financování výstavby haly byly původně vydány desetileté dluhopisy v objemu 175 milionů eur (asi 4,4 miliardy korun). V roce 2006 akcionáři schválili vydání nové emise dluhopisů, která nahradila desetileté dluhopisy, v objemu 215 milionů eur (zhruba 5,4 miliardy korun) se splatností v roce 2021. Celkové náklady na výstavbu haly se tak mohou až zdvojnásobit.

Ve čtvrtek 16. prosince Sazka podle serveru časopisu Týden oznámila, že zaplatí 12. ledna příštího roku pouze část splátky dluhopisů ve výši jistiny, z dluhopisů tedy nezaplatí splatné úroky. Sazka tak bude potřebovat snížit splátky či prodloužit splátkový kalendář. V letošním roce měla Sazka podle své výroční zprávy za rok 2009 zaplatit na jistině šest milionů eur (150 milionů korun) a dalších více než 18 milionů eur (asi 450 milionů korun) na úrocích pro držitele dluhopisů. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vyloučil jakoukoli pomoc ze strany státu.
Za tři čtvrtletí 2010 vytvořila Sazka čistý zisk 1,036 miliardy korun, což bylo na úrovni stejného období roku 2009. Celoroční zisk bude o něco vyšší než ta rok 2009. Zisk ze sázkové a loterní činnosti překročil 950 milionů korun, zisk z neloterijních činností, podléhajících dani z příjmu, činil téměř 86 milionů korun.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.