Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V jednoduchosti je síla

V jednoduchosti je síla

20.01.2011 9:27
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Nejspíše se shodneme, že současný „západní“ spotřebitel trpí mnoha věcmi, úzká nabídka konzumního zboží však mezi ně nepochybně nepatří. Právě naopak – v konkurenci desítek až stovek výrobců relativně podobných produktů je stále těžší nalézt pevnou půdu pod nohama a to správné „místo na slunci“. Firmy a jejich marketingová oddělení proto vymýšlí stále komplikovanější techniky, jak zaujmout zákazníka. Mnohdy s prokazatelně více než pochybným výsledkem.

Existuje však minimálně jedna společnost, která si uvědomila základní pravdu – zákazník nehodnotí produkty firmy na základě jejich ceny nebo snad dokonce užitné hodnoty, ale na pozadí emocí, které daná firma evokuje. A začala si proto velmi pečlivě hlídat, jak na svého zákazníka působí.

Na její domovské internetové stránce proto o firmě nebo jejích produktech nenajdete jediné křivé slovo. Právě naopak, cíleně si vybírá a publikuje pouze ty recenze a posudky, které pro její produkty vyznívají více než pochvalně. A pokud už se nějaký problém vyskytne, velmi rychle jej odstraní a nakonec možná obratně využije ve svůj vlastní prospěch. Vizuální reklamy na vyráběné produkty působí střízlivým dojmem, akcentují výrobek a jeho funkčnost, uvozují jeho užitečnost pro konečného spotřebitele. Použití a obsluha si zakládá na jednoduchosti a uživatelské „přítulnosti“. Stačí vlastně jenom vyjmout daný produkt z relativně skromného obalu, zasunout do zásuvky či nabít baterii a můžete jej začít ihned používat.

Kromě uživatelského komfortu si však společnost zakládá také na inovativnosti. Když už si spotřebitelé a investoři říkají, že nemůže ničím překvapit, znovu je vyvede z omylu. Její primární snahou je (kromě zvyšování hodnoty akcií, to je přirozené) hlavně řešení problémů svých klientů – ať už těch reálných nebo těch, o kterých možná sami ani nevědí. Velmi časti vezme obyčejnou věc, obrátí jí vzhůru nohama a nabídne produkt nebo službu, po kterých odběratelé šílí. Design jejích produktů je krystalicky jednoduchý a nenechává mnoho prostoru pro zbytečnosti. Kombinace co nejvyššího výkonu při co nejnižší spotřebě energie je jedním z předních parametrů v procesu designu každého nového produktu. Zástupy spotřebitelů, konkurentů či pouze nezasvěcených pozorovatelů se dělí na dvě skupiny – ta první firmu a její produkty miluje, ta druhá ji a cokoliv, co vyrobí, nenávidí. Její tržní hodnota se však v loňském roce – měřeno cenou akcií – zvýšila o více jak 50 % a z pohledu tržní kapitalizace předstihla svého odvěkého rivala. Její duchovní otec a výkonný ředitel patří mezi největší boháče planety a přesto má plat jen jeden dolar. V loňském roce se zotavil z operace slinivky a stihnul inovovat segment trhu, nad kterým velká většina konkurence dávno zlomila hůl. Logo firmy je ve tvaru mírně okousaného jablka a ta firma se jmenuje Apple.

Je docela dobře možné, že se Apple v příštích letech nebude dařit tak jako dosud, ale jejich marketingový a prodejní model zatím funguje téměř bezchybně. Nejspíše proto, že v jednoduchosti je opravdu síla…

Připraveno pro tištěnou verzi Lidových novin


Váš názor
  •  
    20.01.2011 15:09

    To, jak si SJ, jak je známo, pečlivě hraje se všemi detaily, je vidět i na výborném načasování ohlášení jeho odchodu na zdravotní dovolenou chvíli před vyhlášením (dobrých) výsledků... ;-)
    Kalka.
  • Co nám chtěl básník říci?
    20.01.2011 12:00

    Proč tedy na písečku počítačové techniky vítězí Microsoft? (Tedy doufám, že vítětí). Ta bižuterie o které marketingoví bossové prohlašují, že vystřídá desktopy a laptopy vyšumí stejně jako vyšuměly tranzistoráky a další marketingové nápady. Jedna bižuterie vystřídá druhou a co zůstane aspoň pro mě, budou výkonné a čím dál výkonnější počítače s velkou obrazovkou. Dokonce si myslím, že v tom boji o trh počítačů si Appl vyhodnotil svoje možnosti a obsadil ten segment trhu o který MS neusiloval. Zdraví B007
    bolševik007
    • Re: Co nám chtěl básník říci?
      24.01.2011 14:28

      Boj o trh stolných počítačov Apple prehral už pred 20 rokmi - a vlastnou marketingovou chybou. Keby neboli Macy tak predražené, keby ich boli ponúkli za rovnaké peniaze ako PC s Windows, tak je dnes MS zabudnutý. Mohli obsadiť celý trh a nebolo by o čom. Preto teraz rieši tie "hračičky" na ktoré ale zákazníci stoja frontu ako my na pomaranče v 80. rokoch.
      jupo
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.