Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
John přes Nečasovy výhrady jmenoval Lessyho šéfem policie

John přes Nečasovy výhrady jmenoval Lessyho šéfem policie

24.01.2011 18:01
Autor: ČTK

Praha - Novým policejním prezidentem je Petr Lessy. Ministr vnitra Radek John (VV) ho dnes jmenoval do funkce poté, co premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že tomu přes své výhrady nebude bránit. Příslušný dokument mu John předal přímo na tiskové konferenci. Nový policejní prezident musí podle Johna policii stabilizovat a udržet jeho schopnost zajistit veřejný pořádek a "restartovat" její schopnosti v boji s korupcí, organizovaným zločinem a závažnou finanční kriminalitou.

Nečasovi a jeho ODS vadí především způsob, jakým byl dosavadní náměstek šéfa jihomoravské policie do čela sboru vybrán.

Podle Johna ale nebude premiér klást překážky tomu, aby Lessy mohl nezávisle pracovat a udělat vše pro nezávislost policie. "Neočekávám, že by nastaly nějaké další překážky," uvedl.

Podle ministra vnitra Lessy převzal odpovědnost za policii ve "složité atmosféře nejistoty", vyvolané významnými ekonomickými škrty, které vnitru naordinovala koaliční vláda. Ještě dnes jej John do funkce uvede v budově policejního prezídia.

"Doufám, že se novému vedení policie podaří získat zpět důvěru veřejnosti, kterou v poslední době ztrácela díky opakovaným únikům informací a omezenou schopností dotahovat do úspěšného konce významné případy korupce," zdůraznil John. Dodal, že nový policejní prezident má plnou podporu celého vedení ministerstva vnitra.

Lessy doufá, že se mu Johnem zmíněné priority podaří s týmem spolupracovníků prosadit. Jména svých kolegů ale zatím uvádět nechtěl.

"Velmi si přeji, aby po tak dlouhém a složitém období, kdy policie neměla svou hlavu, nastalo období, kdy opravdu se budeme moci naplno věnovat své práci a opravdu nebudeme terčem různých politických spekulací," uvedl. Jeho přáním prý je, aby se politické otázky týkaly jen ministra vnitra. Garantovat chce, aby policie byla apolitickou službou. Své dnešní jednání s předsedou vlády označil za "velice korektní". Má z něj prý dobrý dojem.


Nečasovi vadí způsob výběru Lessyho

"Nemohu převzít spoluodpovědnost za právně zpochybnitelnou proceduru výběru policejního prezidenta," poznamenal Nečas s tím, že proto nemůže souhlasit ani s výsledky výběru. Doufá, že výběr dosavadního zástupce jihomoravského policejního šéfa do funkce policejního prezidenta nebude právně nebo soudně napaden. "To by bylo skutečně velice špatné," podotkl premiér.

ČSSD Nečasovo rozhodnutí kritizuje. Pokud má premiér nadále pochybnosti o zákonném postupu ve věci výběru nového policejního prezidenta, neměl by se alibisticky zbavovat své odpovědnosti při jmenování Petra Lessyho do funkce šéfa policie, napsal v tiskovém prohlášení stínový ministr vnitra sociálních demokratů Jeroným Tejc.

Opoziční strana nesouhlasí s formou výběru policejního prezidenta, ale Lessyho jmenování do funkce bude respektovat. "Hodnotit práci nového šéfa policie budeme až na základě jeho konkrétních kroků a jím představené koncepce," dodal Tejc.

S Lessym se prý dnes shodl, že by bylo velice nebezpečné, kdyby se nepodařilo zabránit únikům informací z policejních databází. "Jak já, tak pan plukovník Lessy tuto věc vnímáme jako velmi alarmující, jako věc nebezpečnou, ohrožující právní systém v této zemi," zdůraznil Nečas.

Lessy mu prý slíbil, že bude dělat vše pro to, aby se zabránilo únikům z databází směrem "ke komerčním subjektům včetně bezpečnostních služeb".

Argumenty ministra vnitra Johna na premiérových výhradách vůči způsobu výběru policejního prezidenta nic nezměnily. Nečas a ODS upozorňují především na možný nesoulad kroků při výběru nového policejního šéfa se služebním zákonem.

Dnešní skoro hodinový rozhovor s Lessym nechtěl Nečas komentovat, měl prý důvěrný obsah. Připustil ale, že mu Lessy představil svou vizi fungování policie. "Kdyby se cokoliv jiného odehrálo, považoval bych to za fatální selhání. Z tohoto pohledu jsem se žádného překvapení, ať už pozitivního či negativního, nedočkal," podotkl.

Nečas zdůraznil, že pro jeho vládu je klíčová shoda na důležitých reformách, jinak projekt koaliční vlády ODS, TOP 09 a VV nemá budoucnost a smysl. "Rozhodně důvodem k jeho ukončení není ten nebo onen názor na toho nebo onoho policejního funkcionáře či jeho ustanovení do funkce," podotkl premiér a předseda ODS. Je si prý vědom toho, že jeho rozhodnutí bude předmětem "mnoha spekulací a přetřásání", má prý však především politickou odpovědnost jako předseda vlády, která má před sebou právě klíčové reformy.

Výběrové řízení vyhlásil ministr vnitra Radek John 4. ledna, zájemci o pozici šéfa policie mohli podávat přihlášky do 10. ledna. Funkce je neobsazena od začátku roku, poté co k závěru minulého roku skončil Oldřich Martinů. Jeho odchod byl výsledkem složitého zákulisního přetlačování mezi ODS a Věcmi veřejnými.

O funkci projevilo zájem 11 lidí, šest uchazečů ale nesplňovalo kritéria a byli vyřazeni. John oznámil, že ve výběru mu pomůže komise, kam pozval i zástupce opoziční ČSSD. ODS vznik komise kritizovala, premiér ji označil za "kočkopsa". Sociální demokraté se pak její práce rozhodli neúčastnit.

Komise vybírala z pěti kandidátů. Nejprve na místo nedoporučila ani Johnova náměstka Viktora Čecha, ani náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka. Minulou středu rozhodovala o zbylé trojici, vedle Lessyho se řízení účastnil i šéf pražské policie Martin Červíček a ředitel policie Ústeckého kraje Jiří Vorálek.

Poradní a výběrovou komisi tvořili Jaroslav Salivar, další Johnův náměstek Jiří Franc, šéf Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek, policejní psycholožka Ludmila Čírtková, šéf policejní ochranné služby František Snopek, vedoucí oddělení strategického plánování policejního prezidia Pavel Osvald, za TOP 09 bezpečnostní expert Michal Mazel a ředitelka personálního odboru ministerstva vnitra Ivana Moravcová. Za ČSSD v ní měli v ní usednout i exministři vnitra František Bublan a Martin Pecina, účast ale odmítli.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university