Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr Heger nabídl lékařům dvě miliardy korun, odbory chtějí záruky

Ministr Heger nabídl lékařům dvě miliardy korun, odbory chtějí záruky

28.01.2011 12:57
Autor: ČTK

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nabídl dnes lékařům dvě miliardy korun na zvýšení platů zdravotníků a požádal doktory, aby stáhli své výpovědi. Lékařské odbory nabídku podle svého šéfa Martina Engela považují za posun. Zatím se ale s ministrem nedohodly na zárukách, aby se lékaři mohli vrátit zpátky do své práce. Po dnešním společném jednání to na tiskové konferenci řekli Heger a Engel.

"Po dlouhém hledání zdrojů a přehodnocení rychlosti postupu reformy jsme uvnitř zdravotnického systému nalezli dvě miliardy korun," řekl ministr. Dodal, že se tak stalo "v zájmu rodiček, nedonošených dětí, všech občanů a hladkého průběhu reformy".

Podle Hegera by se peníze měly použít na zvýšení mezd "zdravotnických pracovníků", tedy nejen doktorů. Ty ministr na tiskové konferenci několikrát poprosil, aby své výpovědi stáhli. Zdůraznil, že je to maximální nabídka. Pokud by se měly uvolňovat další finance, znamenalo by to podle něj kolaps zdravotnického systému.

V odborářské protestní akci Děkujeme, odcházíme podalo výpověď asi 3800 z 20.000 nemocničních lékařů. Odbory žádají zvednutí příjmů na 1,5 až trojnásobek průměrného platu podle kvalifikace a praxe. Podle šéfa lékařské komory Milana Kubka by nabízené dvě miliardy znamenaly navýšení hodinové mzdy o 15 až 50 korun.

Šéf Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Engel řekl, že odbory musí nejdřív návrh analyzovat. Nabídku ale považuje za "posun". "Musím zároveň říct, že jsme se zcela nedohodli, co bych si představoval za garance, jak bude návrat kolegů do práce vypadat," uvedl předák. Dodal, že požadování záruk není "akcelerace podmínek". O garancích prý dosud nevyjednával proto, že je považoval za jasné.

Mezitím ale vedení některých nemocnic za odcházející lékaře začalo přijímat náhradu či začalo snižovat počet personálu. Jinde se ředitelé zmínili o tom, že se nespokojení doktoři už nemusejí vracet. Odbory chtějí ujištění, že lékaři po stažení výpovědi budou moci jít zpátky do práce.

Heger uvedl, že tuto podmínku do návrhu ministerstvo nezařadilo. Není prý akceptovatelná. "Ministerstvo zdravotnictví není schopno zasahovat do zákoníku práce a není schopno ovlivnit osudy jednoho každého člověka, který se pohybuje ve zdravotnictví. Tu garanci bychom nemohli naplnit," dodal ministr.

Další jednání o zárukách by se mělo konat v pondělí odpoledne. V úterý se pak představitelé odborů sejdou. Na jejich zasedání by mělo padnout konečné rozhodnutí o tom, zda akci ukončí či zda budou v protestu pokračovat.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů