Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak z bohatých vytáhnout více peněz

Jak z bohatých vytáhnout více peněz

01.02.2011 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Spojené státy jsou na dně. Díra je příliš velká na to, aby byla vyplněna výdajovými škrty, nebo ekonomickým růstem. Bohatí lidé peníze mají, ostatní ne. Mají ale zároveň dost vlivu na to, aby vyšší daně pro bohaté zablokovali. A také to udělají. Představme si, že krize se zhorší a lidé se stanou trochu otevřenější k tomu, jak ji vyřešit. A že se objeví úplně nový nápad na řešení.

Nejdříve si ale musíme ujasnit, co znamená spravedlnost. Lidé si představují, že je to něco objektivního. Když s kamarádem najdete na ulici dolar, férově byste si ho rozdělili napůl. Co když je ale váš kamarád milionář? Je toto rozdělení stále spravedlivé? A co když on byl rychlejší a zvedl ho? Počítá se to nějak? Spravedlnost není ani tak o rozdělení majetku jako o psychologii – o tom, jaký máme z dané situace pocit. Je důležité to pochopit, protože bohatí se nevzdají svých peněz, aniž by cítili, že za to něco dostávají. A záchrana země se zatím nejeví jako dostatečná odměna.

Pokud přijmeme myšlenku, že bohatí mohou být zdaněni jinak než všichni ostatní, můžeme si také představit rozdíl ve způsobu tohoto zdanění. Špatným příkladem nového způsobu zdanění, se kterým by šly ruku v ruce nějaké výhody, by například bylo následující: Možnost parkování na místech pro zdravotně postižené, možnost ovlivnit způsob utrácení zdaněných peněz (který by vedl k větší efektivitě výdajů a tak i kontrole nad velikostí zdanění), či zvýšení vlivu bohatých (například tím, že by měli dvě hlasovací práva).

Špatných nápadů na nové způsoby zdanění bohatých by se tedy našlo dost. Pokud si myslíte, že problém vyřeší ti, které jste zvolili, podívejte se, zda to fungovalo doposud. Pokud nějaké řešení vůbec existuje, nebude ani trochu připomínat nic, co jsme zatím viděli. Bohatí peníze mají, ale nedají je bez toho, aby něco nedostali. Vím to, protože jsem také bohatý a s dalšími boháči se setkávám.

Uvedené je výtahem z „How to Tax the Rich“, autorem je Scott Adams.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
  •  
    01.02.2011 15:02

    Jáj, zobrať bohatým nie je riešenie. Ide iba o obyčajnú závisť. Korunu tomu nasadil ten Honoré de Balzac, že vraj za každým veľkým majetkom sa skrýva zločin. No toto je typicky bolševická myšlienka. To mám závidieť anglickej kráľovnej majetok, ktorý jej predkovia nakradli v mojej pravlasti Indii, keď ju vojensky okupovali až do polovice 20. storočia? Ja napríklad našim chalanom hovorím, čo stále vykrikujete, že ten, alebo ten si nakradol, veď vy tiež kradnete a tiež chcete mať pokoj, aby sa na to po určitej dobe zabudlo. A tak to má byť. Stále dakomu pripomínať, že niečo ukradol k ničomu dobrému nevedie. Z toho je pak ten terorismus. Taký Havelko dobre hovorí, teraz sa všetko sústreduje len na ekonomiku, to je zle nedobre. Havelko stále celému svetu pripomína, že aj vojna sa dá viesť len pre nezištné dôvody, keď sú pošlapávané ľudská práva menšín, ako tomu bolo v Kosove. Srb hovorí, že to bola krádež, no Havelko argumentáciou dokázal, že nebola, že to bol akt spravodlivosti. Takto je treba sa na veci pozerať.
    Šaňo
  • Dobrý den přátelé a nepřátelé
    01.02.2011 14:24

    Jmenuji se orada poisson a nechci tvořit a pracovat pro lemply, co se válí doma a nechodí do práce. Kašlu na solidaritu s těmi co nechtějí pracovat, co se nesnaží, co ze svých dětí vychovávají stejné parazity jak jsou oni sami. Jejich politikou je závist - matka neštěstí. Nechci ze svých daní platit ani korunu flákačům, lemplům, feťákům a všem jim podobným zmetkům. Proto ten, kdo mě nutí abych to dělal je můj nepřítel. Nechci pracovat pro společnost, kterou řídí takové politické strany, které si kupují tyto skupiny a dávají jim nezasloužené peníze, jen, aby se udrželi u moci a sami mohli krást. Nesnáším primitivismus a s ním spojený parazitismus. To je mor lidstva. ,,,,,Tak dne přemýšlí jeden ten co dával lidem práci,,,,,,,,,
    oradapoisson
  •  
    01.02.2011 11:24

    mozno raz bude citit spravodlivost rozvasneny hladny dav ludi,mozno to budete podnet
    EDY
  •  
    01.02.2011 10:11

    Z toho článku a jeho autora se mi udělalo jaksi nevolno.... Zdá se, že vlastnická práva a jejich implikace v dnešním světě již nikomu nic neříkají... Podle autora jsou bohatí prostě a jednoduše Ti co mají peníze (nikoli Ti, kteří pro to především něco v životě udělali a obětovali - pracovali, vzdsělávali se, riskovali apod.) a je třeba se k jejich penězům dostat, abychom je mohli srkze zkorumpované (i v US) a neefektivní soukolí veřejného sektoru rozprášit...
    First Knight
    •  
      01.02.2011 12:36

      Mylím, že ten pán to myslí dobře. Tenhle současný průšvih někdo zaplatit musí. Chudí to být nemohou nemají z čeho. Může to být střední třída nebo bohatí. Bylo by asi správné, kdyby to byli bohatí, už jen proto, že mezi bohatými je nezanedbatelné procento těch, kteří skrz korupci na současném systému kořistili. Ale jako vždy v historii to bohužel bude střední třída. Bohatí si to za své peníze dokáží zařídit. V tomhle žádnou změnu oproti minulosti nečekám.
      ..
    •  
      01.02.2011 11:23

      Na tento problém se ale můžeme podívat i z jiného úhlu pohledu. Jistě se shodneme na tom, že má platit mezilidská solidarita, to znamená, že bohatí budou dotovat nemajetetné občany. To je základ vyspělé společnosti, ale na druhé straně mají bohatí právo sledovat, jak se s jejich vyššími daněmi nakládá. Určitě nebudou nic namítat, když budou použity na bohulibé činnosti, ale nedivme se jim, když se budou bránit placení vyšších daní v případě, že si za ně politická garnitura kupuje chudé, protože to je jejich voličská základna. Stačí se podívat kolem sebe, kolik je zdravých lidí, kterým se nechce dělat, válejí se doma a jediné čeho jsou schopni je to, že si půjdou pro sociální podpory všeho druhu. Když to pak lidé, kteří riskují, dělají 15 hodin denně, vidí, nedivme se jim, že se jim to nelíbí, protože platí neschopné lenochy, kteří zase volí neschopné politiky atd.
      MERKUR1
      •  
        01.02.2011 11:46

        Mezilidská solidarita je hezky znějící terminus technicus, ale není to "právo" a doufám, že nikdy nebude, ačkoli v rámci tzv. pozitivních práv, už je dnes možné legaslativně zakotvit takřka cokoli včetně práva na "internet", na "práci" aj. Bohužel. - Každopádně nelze poskytovat "solidaritu", aniž bych drasticky nezasáhl do práv ostatních... Solidarita, pokud bude vynucována zákonem, tak dělám vše proto, abych tuto charakterní a (pro někoho) "přirozenou lidskou vlastnost" zcela pohřbil... Btw. kdo jsou největší altruisté a filantropové v US? Jsou to prezidenští kandidáti, senátoři, kongresmani nebo je to např. W.Buffet, Bill Gates a jiní??? Daně ve jménu jakésy "vyšší solidarity" považuji za loupež. Dobrovolnou podporu, filantropii apod. za vlastnost rytířů.
        First Knight
        • Solidarita
          01.02.2011 13:19

          však musí být dobrovolná. Jinak se nejedná o solidaritu, ale o vykořisťování. Pokud někdo získal majetek podvodem, korupcí a podobně, pak na to jsou jiné instituce než 'solidarita'. Ať se na mě 'bohumilové' nezlobí, ale nechci živit někoho koho vůbec neznám a nechce se mu dělat. Pokud je nejnižší plat stejný jako dávky, a tato místo objektivně jsou, pak na dávky pro 'chudé' není nárok.
          pulec
        • Dvě etiky, které rozdělují západní svět...
          01.02.2011 11:57

          Myslim, že hodně povedená "práce" na podobné téma: http://www.reformy.cz/zpravy/dve-etiky-ktere-rozdeluji-zapadni-svet/
          First Knight
          • Re: Dvě etiky, které rozdělují západní svět...
            01.02.2011 13:13

            Ano, opravdu velmi "povedená" ;-)
            Kalka.
  • Je jednoduché řešení.
    01.02.2011 10:03

    Nevím proč, autor tolik polemizuje o spravedlnosti. Tady přece vůbec nejde o spravedlnost, ale o to čemu říkame lidská morálka.To, že bohatý zdravý platí léčení i chudých nemocných také není spravedlivé, ale lidské. Co je lidské a morální to je samozřejmě vždy věc komplikované dikuse (Etika) a společenského konsensu - pokud se jej podaří vůbec dosáhnout. Řešením, i když ne jediným a dostatečným je progresivita zdanění příjmů. Není to spravedlivé - samozřejmě, ale je to lidské. Severské země na to přišli již dávno a v zájmu udržení společenské soudržnosti, v zájmu lidství a morálky mají výrazně progresivní daně z příjmů.
    jarom
    • Aha.... Je jednoduché řešení.
      01.02.2011 14:14

      Severské státy ? Aha,,.... tak už teď vím, proč VOLVO vlastní Číňané...............proč to tam jde do kytek od desíti k pěti. Brzo tam přijde taky bída, až vyženou ty bohaté*........... ( pozn.autora *rozuměj ty tvořivé)
      oradapoisson
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.