Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Egypt žádá zmrazení Mubarakových aktiv v zahraničí

Egypt žádá zmrazení Mubarakových aktiv v zahraničí

22.02.2011 8:58
Autor: ČTK

Egypt včerapožádal o zmrazení aktiv exprezidenta Husního Mubaraka a jeho rodiny v zahraničí. Náměstek americké ministryně zahraničí William Burns vyzval při návštěvě v Káhiře Egypt k vybudování důvěry ve svůj přechod k demokracii zrušením výjimečného stavu a propuštěním dalších vězňů. Také britský premiér David Cameron, který přicestoval do Egypta jako první šéf zahraniční vlády od Mubarakova pádu, apeloval na Egypt, aby dělal více pro demokratickou budoucnost země.

Žádost předaná egyptskou generální prokuraturou ministerstvu zahraničí se vztahuje na zmrazení aktiv exprezidenta Mubaraka, jeho manželky Suzanne, obou synů Gamála a Alá a jejich manželek, citovaly agentury AFP a AP z prohlášení generálního prokurátora Abdal Meguída Mahmúda.

Mubarak odstoupil z funkce 11. února po téměř 30 letech u moci a 18 dnech masových protivládních protestů. Po jeho odchodu převzala moc v Egyptě Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF). Mubarak i s rodinou údajně odjel do letoviska Šarm aš-Šajch. Exprezidentova domácí aktiva byla zmrazena krátce po Mubarakově rezignaci. Hned v den jeho pádu mu zmrazilo všechny účty také Švýcarsko.

Mubarakova rodina se během jeho dlouhé vlády údajně výrazně obohatila. Podle kolujících spekulací citovaných agenturou AP dosahuje její majetek jedné až 70 miliard dolarů (zhruba 18 miliard až 1,2 bilionu korun). V neděli však Mubarakův "právní zástupce" podle agentury AFP dementoval ve zprávě citované agenturou MENA "neopodstatněné pověsti" o bohatství svého klienta, které se objevily v několika domácích i zahraničních médiích.

Egypt dosud požádal o zmrazení zahraničních účtů a aktiv jednoho vysokého egyptského obchodníka a bývalého funkcionáře vládní strany a čtyř bývalých kabinetních ministrů, které zadržel po dobu vyšetřování. Přinejmenším dva z bývalých ministrů stanou před soudem. Egyptská státní agentura MENA včerauvedla, že veřejný žalobce postoupil případ bývalého ministra vnitra a bývalého ministra cestovního ruchu trestnímu soudu.

Náměstek šéfky americké diplomacie William Burns včera v Káhiře prohlásil, že Egypt prožívá "mimořádně slibný okamžik, v němž právě začal psát kapitolu přechodu své země k demokracii".

"Budeme pokračovat v podněcování konkrétních kroků k nastolení důvěry ve schopnost Egypta zdárně projít obdobím přechodu (k demokracii). Patří k nim zejména pečlivá příprava voleb, další propouštění vězňů a zrušení výjimečného stavu," řekl podle AP Burns, který včera zahájil třídenní návštěvu Egypta.

Také britský premiér David Cameron včera řekl, že Egypt musí udělat více, aby ukázal, že země má otevřenou a demokratickou budoucnost po Mubarakově pádu. Cameron přijel do Egypta jako první zahraniční premiér po Mubarakově odstoupení. Setkal se s předsedou SCAF polním maršálem Muhammadem Husajnem Tantávím.

"Bude to dobré pro lidi v Egyptě, ale stejně tak pro všechny v tomto regionu," citovala agentura Reuters Cameronovo prohlášení v televizi Sky News.

Egypt v neděli propustil prvních 108 politických vězňů, oznámila státní televize. Premiér Ahmad Šafík v sobotu přislíbil brzké propuštění 222 z celkových 487 politických vězňů. Podle organizací na ochranu lidských práv jsou ale v egyptských žalářích tisíce lidí, kteří jsou zadržováni bez formálního obvinění a z nichž mnohé je možné označit za politické vězně.

Kromě propuštění politických vězňů Káhira také slíbila, že během šesti měsíců odvolá zákon o výjimečném stavu. Některým aktivistům ale tempo změn nepřijde dostatečné, a vyzvali proto k úterní demonstraci, na které chtějí protestovat proti členům prozatímní vlády, z nichž byla většina jmenována ještě Mubarakem.

Muslimské bratrstvo včera oznámilo, že pro letošní volby vytvoří "Stranu svobody a spravedlnosti". Podle agentury Reuters se tak hnutí po letech ilegální činnosti chce zapojit do hlavního proudu egyptské politiky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.