Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Zvýšení DPH je jistým sdělením státu o důchodové nereformě

Klaus: Zvýšení DPH je jistým sdělením státu o důchodové nereformě

08.03.2011 10:11
Autor: ČTK

Sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH), které navrhuje vláda, je podle prezidenta Václava Klause sdělením, že stát nehodlá reformovat to hlavní, míru své účasti v důchodovém systému. "Právě teď zvýšit daně je jistým typem sdělení o důchodové reformě, respektive je to sdělení o důchodové nereformě," napsal Klaus v článku, který otiskla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Prezident už v pondělním bilančním rozhovoru v televizi Nova řekl, že vláda by neměla spojovat zvýšení DPH s důchodovou reformou.

V článku pro MfD vysvětlil, že smysl jakékoli důchodové reformy musí být ve sdělení, že občan v budoucnu se státem tolik počítat nemůže, že se musí o svou budoucnost starat sám a že je třeba s tím začít velmi brzy. "Jsem přesvědčen, že jsou na to lidé, zejména mladší generace, připraveni a že to vědí. Nesmějí však dostávat špatné signály," napsal prezident.

Navrhované sjednocení DPH považuje jen za přílepek k důchodové reformě. Podle něj totiž přestavuje zvýšení průměrné sazby této daně, je tedy čistým příjmem pro stát a čistým výdajem občanů, kterým se zvýšení sazeb promítne do cen zboží, jež budou platit. "I to je samozřejmě možný projekt, ale měl by takto být vysvětlován. Neměl by být schováván za důchodovou reformu," uvedl Klaus. Doplnil, že vláda by proto nyní měla obhájit, proč tuto finanční výpomoc od občanů při přechodu na mírně pozměněný důchodový systém potřebuje, proč ji potřebuje právě teď a proč stát není schopen pro start své důchodové reformy uspořit jinde.

Prezident si myslí, že daňovou reformou by bylo sjednocení sazeb DPH, které by bylo výnosově neutrální. "To by vyžadovalo, aby stát od občanů nevzal více, než kolik jim bral předtím," vysvětlil.

Sjednocení daně z přidané hodnoty Klaus ale principiálně neodmítá, jen se ptá, zda je nutné to dělat právě teď. Například ceny potravin jsou v současné době na celém světě na své nejvyšší historické úrovni a je podle něj proto legitimní se ptát, zda k tomu ČR má sama něco ještě přidávat.

Zástupci Věcí veřejných, jedné ze tří stran koaliční vlády, v pondělí na jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) naléhali, že je nutné o důchodové reformě více diskutovat. Klaus MfD řekl, že ministr dopravy Vít Bárta (VV) při společné páteční schůzce vyjádřil svůj souhlas s jeho názory na důchodovou reformu. "V podstatě naznačil, že je to pro něj inspirací nebo motivací, aby se nad tím dále zamysleli," řekl prezident. Bárta v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny řekl, že případné zvyšování DPH je velmi zásadní ústupek strany VV vůči jejím koaličním partnerům. Podle něj by teď TOP 09 a ODS měly své zamýšlené kroky vysvětlit veřejnosti.


Váš názor
  •  
    08.03.2011 11:38

    prezidentovi přestávám rozumět. souhlasil bych s jeho vyjádřením na Nově, co se týče doktůrků, ale ve svých názorech na zvyšování DPH myslím vládě trochu křivdí. Kalousek má pravdu v tom, když říká, že diskuse o důchodové reformě se vede 15 let a ty věci ohledně změny demografické situace a nemožnosti stávajícím systémem důchody profinancovat jsou přece všeobecně známé, přesto s tím nikdo zatím nic neudělal. snad by bylo možné uvažovat o nižší sazbě, třeba 18%, ale i při dvacítce nedojde k žádné tragédii jak neustále socani straší, stejně část tohoto navýšení pohltí velmi málo mravné současné marže obchodníků. takže ergo kladívko: pokud sociálně slabé rodiny vydají za zboží a služby 15 000,- Kč měsíčně /např/, odvedou v tom 1 500 kč daně /za předpokladu, že je 10%, což je jen u některých skupin, takže při tomto modelovém nákupu zaplatí ještě o něco více než 1500 Kč/. Při uvažovaném navýšení by odvedli 3000 Kč, je však jasné, že ceny zejména potravin o 10% nevzrostou díky konkurenci prodejců, celé 3000 Kč nezaplatí. V modelovém příkladě 15000Kč výdajů se tedy pohybujeme v rozmezí cca 1700-2.800 /hrubý odhad/ navýšení výdajů, přitom část se má kompenzovat zvýšením odečitatelných položek daně. Fakt nechápu ten strašlivý povyk a nechápu, proč to vláda přibližně takto jednoduše srozumitelně nevysvětlí.
    • Keris
      12.03.2011 16:31

      Nemravné marže obchodníků??Kerisy,obchodnící bojují o přežití.Zvýšení dph na vyšší sazbu je okrádání lidí,které se jen tak v evropě nevidí.Jde jen o zvýšení příjmu mocipánů,aby měli,co rozkrádat.S penzijní reformou nejsou kroky propojené,peníze se budou dále okamžitě prožírat a na skutečné plátce se v nastanuvším důchodovém věku nedostanou.Nemluvě o tom,že jednou odpoledne změnit úplně systém příjmů nemluví zrovna o jasném názoru doloženém výpočty.
      Velkamedvědice
    •  
      12.03.2011 16:12

      to chces dovazet potraviny z ciny a veprove z nemecka az krachnou cesti dodavatele? asi ti neni jasne na ukor koho budou nizsi marze, rozhodne ne v prvni rade na ukor prodejnich retezcu..
      Azb
  •  
    08.03.2011 11:06

    No, co dodat... bohužel selský rozum má asi jen prezident... už v prvním odstavci je napsáno vše podstatné.
    First Knight
    •  
      08.03.2011 12:57

      1700-2.800 jsou ale docela velké peníze, které rozhodně na ulici nenajdete. Pro většinu lidí to představuje minimálně 2 pracovní dny.
      stenolez
    •  
      08.03.2011 11:14

      ... asi tak !
      Peté13
      •  
        08.03.2011 14:38

        po požití jsem to napsal poněkud blbě - asi jako to vláda vysvětluje. ale to navýšení daně na 20% tedy v tomto případě představuje max. 1.100 měsíčně u rodin s 15.OOO výdaji - a má být kompenzováno.
        keris
        •  
          08.03.2011 16:39

          Ona ale ani ta tisicovka neni zrovna malo. Budete to muset jeste nekolikrat prepocitat, nez se dostanete k castce, nad kterou by se dalo mavnout rukou :).
          stenolez
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m