Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama chce do roku 2025 snížit americký dovoz ropy o třetinu

Obama chce do roku 2025 snížit americký dovoz ropy o třetinu

30.03.2011 18:03, aktualizováno: 31.3. 9:38
Autor: ČTK

Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama chce, aby Spojené státy do roku 2025 dovážely o třetinu ropy méně než nyní. Klíčem k tomu by mělo být zvýšení těžby suroviny doma, ale i úspornější auta či biopaliva. Šéf Bílého domu, který čelí stále větší kritice kvůli růstu cen benzinu v posledních měsících, to dnes ve Washingtonu řekl v projevu o energetické bezpečnosti země.

Omezení dovozu ropy ze zahraničí je podle Obamy rozumné, dosažitelné a proveditelné. „Když jsem byl zvolen do úřadu, dovážela Amerika 11 milionů barelů denně. Za o něco více než deset let ode dneška to bude o třetinu méně,“ řekl americký prezident v projevu na Georgetownské univerzitě.

Obama podle republikánů dělá málo proto, aby umožnil těžbu ropy na území Spojených států. Má tak prý podíl na zdražování benzinu v zemi posledních měsících. Jeho cena se rychle blíží psychologické hranici čtyř dolarů za barel (asi 17,5 koruny za litr), kde byla naposledy před recesí v roce 2008. Obama tuto kritiku odmítá a namítá, že jeho vláda vydala přes 40 nových povolení k těžbě.

Země ale podle něj dlouhodobě nemůže na ropu spoléhat. Jednak kvůli tomu, že její spotřeba, a tím i cena poroste kvůli poptávce Indie a Číny, jednak proto, že to je zdroj, který jednou dojde a jehož těžba je stále dražší. Nelze na něm tak stavět dlouhodobou stabilitu země. Američané podle něj o tomto riziku vědí dlouho, dosud je ale příliš neřešili. Podle Obamy se to musí změnit.

"Je čas udělat, co můžeme, abychom zajistili svou energetickou budoucnost," řekl dnes prezident. Závislost na zahraniční ropě podle něj mohou snížit dvě věci: zvýšení těžby doma a větší využívání alternativních paliv i efektivnější vozy.

V případě těžby americký prezident zmínil některé úspěchy. Domácí ropná produkce byla loni nejvyšší od roku 2003, uvedl Obama. A dovezená ropa poprvé za více než deset let činila méně než polovinu spotřeby. Těžba v USA ale podle Obamy nemůže být dlouhodobým řešením poptávky země po energiích, protože má jen dvě procenta světových rezerv.

Jediným způsobem, jak zajistit energetickou budoucnost země, tak je natrvalo snížit závislost na ropě, uvedl americký prezident. Spojené státy přitom mají hned několik možností. Jde například o plyn či biopaliva, kromě etanolu například dřevní štěpku či biomasu. Připomenul, že například v Brazílii na tato paliva dokáže jezdit už polovina aut. Zmínil také, že minulý týden pokročilé biopalivo úspěšně vyzkoušela stíhačka F-22 Raptor.

Změny podle prezidenta čekají i americká auta, která až dosud byla pověstná vysokou spotřebou. Nyní se to ale mění, loni například vláda rozhodla o úspornějších standardech. V zavádění přísnějších standardů hodlá pokračovat i nadále a sama chce jít příkladem. V roce 2015 tak americké úřady budou nakupovat jen vozy na alternativní paliva, hybridní auta či elektromobily.

Spojené státy budou také podle Obamy muset hledat čistší zdroje energie. Mezi ně americký prezident kromě obnovitelných zdrojů, jako je slunce a vítr, počítá i uhelné elektrárny s minimální produkcí emisí či jadernou energii, která nyní představuje pětinu americké produkce elektřiny. USA nyní chystají stavbu nových jaderných zdrojů, na níž by se mohli podílet i čeští vědci a firmy.

Šéf Bílého domu ale zdůraznil, že se ve světle závažné havárie jaderné elektrárny v japonské Fukušimě po nedávném zemětřesení a cunami zasadí o tom, aby nové americké zdroje byly co nejbezpečnější. "Požádal jsem jaderný úřad, aby prověřil, zda jsou všechna naše jaderná zařízení bezpečná. Jeho závěry a poučení z Japonska využijeme při plánování a stavbě nové generace elektráren," řekl Obama.

Americký prezident také uznal, že investice do nových zdrojů budou v současné fiskální situaci země složité. Kongres nyní debatuje o rozpočtových škrtech, některé návrhy se týkají právě čistých energií. Podle Obamy by to ale oslabilo energetickou bezpečnost země. Zatím se nicméně zdá, že v Kongresu panuje rámcová shoda jen na podpoře jaderné energie a domácí těžby ropy. Z dalekosáhlých plánů šéfa Bílého domu by se tak nakonec mohl uskutečnit jen zlomek.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data