Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Portugalsko pod tlakem domácích bank... denní přehled Trhy, data, výsledky

Portugalsko pod tlakem domácích bank... denní přehled Trhy, data, výsledky

06.04.2011 17:51
Autor: Research, Patria Finance

ČR:
Průmyslová výroba se v únoru zvýšila o 0,2 procenta meziměsíčně, resp. 13 % meziročně. Nejvíce k tomu přispěly automobilky a hutě. Zvýšení objemu nových zakázek o 12,5 %, exportních zakázek dokonce o 18,2 %, naznačuje pokračování rychlého růstu v nejbližších měsících.

Zahraniční obchod v únoru skončil v přebytku 13,75 miliardy korun. Tempo růstu kleslo jak na straně vývozu, tak dovozu. Stále ale zůstává velmi slušné. Tahounem vývozu jsou nadále automobilová a strojní výroba. Směrem dolů naopak obchodní bilanci tlačí dovoz stále dražších komodit a hlavně ropy.

Šéf ČEZ Martin Roman dnes potvrdil, že firma využila současné situace na trhu a prudce navýšila předprodej elektřiny s dodáním v příštích letech. Rapidní růst prodejů se dle jeho slov týká zejména sousedního trhu Německa. "Když ceny rostly, tak jsme silně zrychlili prodej elektřiny, zejména pak na německý trh," uvedl. Řekl také, že Německo podcenilo posílení své přenosové sítě v souvislosti s výstavbou větrných a solárních elektráren. Výroba z těchto zdrojů se nyní přenáší i do české soustavy. "Tisíce megawatt se nekontrolovatelně valí na naši síť, protože ta německá nestačí. Kdybychom chtěli férově ohodnotit to, že Němci používají naši síť, měli by nám platit šest až sedm miliard korun ročně," nechal se slyšet Roman.

Skupina autobazarů AAA Auto zaznamenala v prvním čtvrtletí nárůst prodeje o 37 procent na 11 051 ojetých vozů. Na klíčovém českém trhu se odbyt zvýšil o 31 procent na 8 025 aut. Na Slovensku prodej stoupl o 58 procent na 3 026 vozů. "Přes signály oživování poptávky na trhu, si společnost uchovává pro tento rok konzervativní očekávání růstu celkových prodejů o deset procent na obou trzích působení," uvedla mluvčí firmy.

CEO bankovní skupiny Erste, Treichl, dnes v online chatu s investory potvrdil, že Erste je připravena na stávajících úrovních své kapitalizace splatit státní pomoc a to včetně zohlednění nových požadavků Basel III. Dle nových pravidel Basel III Erste podle jeho slov naplňuje 7,5% úroveň Tier 1 při požadavku Basel III na úrovni 7 %.

Evropa:
Portugalsko dnes prodávalo v aukci 6měsíční a 12měsíční pokladniční poukázky. Aukce dopadla v rámci situace poměrně příznivě. V případě 6měsíčních dluhopisů poptávka převýšila nabízené množství 2,3krát. Ovšem dosažený průměrný výnos činil 5,12 procenta, zatímco před měsícem to bylo 2,98 procenta. U 12měsíčního dluhopisu byla poptávka 2,6krát vyšší než nabídka a průměrný výnos se zvýšil na 5,90 procenta ze 4,33 procenta dosažených na začátku března. Nicméně v dnešním tisku se objevila informace, že portugalské banky již odmítají dále nakupovat státní dluhopisy, a to kvůli dosažení vysoké expozice vůči jednomu emitentovi/dlužníkovi. V souvislosti s tím se rozvíjí úvaha, že by měla portugalská vláda požádat Evropskou komisi o krátkodobý úvěr, který by pomohl překlenout financování dluhu do předčasných voleb, které by se měly v červnu.

Průmyslové zakázky v Německu v únoru stouply o 2,4 % a překonaly očekávání, že se zvýší o 0,5 %. V meziročním srovnání se zakázky zvýšily o 20,1 %. Společně s indexem nákupních manažerů poskytují statistiky zakázek příznivou indikaci do blízké budoucnosti.

Německá Commerzbank splatí státní pomoc o objemu 14,3 mld. EUR do června. Použije k tomu nadbytečný kapitál, který doplní nově upsaným akciovým kapitálem. Emise by měla přinést bance 8,25 mld. EUR, o dalších 2,75 mld. EUR navýší kapitál konverze tiché účasti státního záchranného fondu Soffin. Zbylých 3,27 mld EUR bude banka čerpat z nadbytečného regulatorního kapitálu. Akcie přidávají 3 %.

Italská banka Intesa Sanpaolo plánuje prodej nových akcií o objemu 5 mld. EUR, důvodem jsou nové kapitálové požadavky v rámci Basel III. Jádrový Tier 1 poměr by měl po úpisu stoupnout o 150 bps. Banka odhaduje svou kapitálovou přiměřenost na konci letošního roku na 10 % z rizikově vážených aktiv. Vytvořený zisk, který bude přesahovat tuto hranici, bude investorům distribuován v podobě dividend. Akcie rostou o 6 %.

USA:
Zápis posledního jednání Fedu potvrdil rostoucí rozdíly v názorech jednotlivých členů rady na měnovou politiku. Z toho vyplývá rostoucí pravděpodobnost měně akomodativní politiky v druhé polovině roku. Úrokové sazby se ještě nemusí zvyšovat, ale Fed patrně začne upouštět od mimořádných nástrojů na dodávky likvidity (QE).

Farmaceutická společnost Cephalon odmítla nepřátelskou nabídku na převzetí od kanadské Valeant Pharmaceuticals. Ta nabízela za převzetí Cephalonu 5,7 mld. USD, neboli 73 USD za akcii. Akcie Cephalonu výrazněji nereagují a obchodují nadále poblíž 77 USD, akcie Valeant 1 % ztrácejí.

Americké burzy modifikují pravidla, která mají omezit cenovou volatilitu. Dosud využívané pozastavení obchodování navrhují nahradit tzv. limit-up/limit-down systémem, který zabrání tomu, aby se ceny vymykaly určitému pásmu, které je odvozené od průměrné ceny v předcházejících pěti minutách. Šířka pásma by měla být stanovena na 5 % v obou směrech. Současný systém se týká titulů v indexech S&P 500 a Russell 1000 a více než 300 ETF. Pro ostatní tituly bude šířka pásma představovat 10 % v obou směrech. V průběhu otevření a ukončení obchodování by měla být šířka pásma zdvojnásobena. Pravidla se budou týkat i tzv. dark poolů

CEO Cisco Systems Chambers přiznal v listu zaměstnancům, že společnost ztratila v posledních několika kvartálech kredibilitu, načež přislíbil, že se zaměří na obnovení vedoucího postavení společnosti na klíčových trzích. Akcie reagují 4procentním růstem.

Očekávaná data následujícího dne:
CET Událost konsensus předchozí
12:00 DE - Průmyslová výroba 13,2 % y/y 12,5 % y/y
13:45 EMU - ECB rozhoduje o sazbách 1,25 % 1,00 %
14:30 USA - Žádosti o dávky v nezaměstnanosti 385 k 388 k

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m