Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéfka poslanců VV Kočí potvrdila peníze od Bárty a podala trestní oznámení. John její schůzku s premiérem označil za vnitrostranický puč. Rozpad strany?

Šéfka poslanců VV Kočí potvrdila peníze od Bárty a podala trestní oznámení. John její schůzku s premiérem označil za vnitrostranický puč. Rozpad strany?

07.04.2011 15:08, aktualizováno: 7.4. 18:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Kauza mezi bývalým místopředsedou VV Škárkou a ministrem dopravy Vítem Bártou dostává další rozměr. Šéfka poslaneckého klubu Věci veřejných, jednoho z koaličních partnerů vlády, Kristýna Kočí, podala stejně jako její kolega Jaroslav Škárka trestní oznámení kvůli penězům od Bárty. Zdroje pro ČTK potvrdily, že Kočí měla od Bárty dostat půl milionu korun, které nyní, podobně jako učinil Škárka, leží odevzdány na státním zastupitelství. Kočí není k zastižení. "Jsem naprosto šokován, že Kristýna Kočí navštívila premiéra, aniž by o tom informovala předsedu strany. Ostatně přestala komunikovat od úterního zasedání klubu a naprosto se mnou přerušila spojení," uvedl John. MfD přinesla informaci, podle které ze strany odchází šest poslanců a ta se tak v zásadě rozpadá.

Kristýna Kočí i předseda strany Radek John svolali na 18:00 jednání poslaneckého klubu - každý ale na jiné místo. Podle Kočí, která se dnes postavila jednoznačně na stranu vnitrostranické opozice vůči ministru dopravy Vítu Bártovi, by se měl klub sejít v Poslanecké sněmovně. John poslance žádá, aby přišli do sídla strany na pražském Smíchově.

Kočí ve středu učinila shodný krok, jako Škárka. Informace o podání trestního oznámení potvrdila mluvčí Městského státní zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Jméno poslance či poslankyně uvést nechtěla, napsala ČTK. Škárku strana v úterý vyloučila „kvůli porušení etického kodexu“ a vyloučen byl i z poslaneckého klubu. Škárka předal policii materiály, které podle něj ukazují na nekalé praktiky uvnitř VV, dále na sledování politiků na Praze 1 agenturou ABL a obálku se 170 tisíci korunami, které měl dostat od Bárty za mlčení a loajalitu. Ministr Bárta večer v emotivním vystoupení pro média prohlásil, že se jednalo o půjčku, v přítomnosti další osoby.

Šéfka poslanců VV Kočí se dnes ráno bez vědomí zbytku vedení strany sešla s premiérem Petrem Nečasem. Podle médií domlouvali možnost další podoby vlády a to bez ministra Bárty. Šéf Věci veřejných John v rozhovoru pro Novinky.cz tuto ranní schůzku označil za pokus o vnitrostranický puč.

Bárta začal dnes odpoledne ve svém bytě jednat s předsedou strany Radkem Johnem, který přerušil cestu po Moravě, a některými dalšími poslanci strany. Podle původního plánu má poslanecký klub VV dnes večer a zítra jednat, mimo jiné také o vyloučení dalšího „rebela“, Stanislava Humla. Ten rovněž nešetří kritikou na způsoby, kterými zatím neformální lídr Věcí veřejných, který však již potvrdil kandidaturu na nejvyšší křeslo v straně, Vít Bárta, stranu ovládá.

Několik poslanců VV dnes v rozhovoru s ČTK takové spekulace odmítlo. Řada členů poslanecké frakce VV ale nezvedala mobilní telefon a k věci se nevyjádřili. Svůj odchod z poslaneckého klubu VV vyloučili v rozhovoru s ČTK poslanci Josef Novotný, Jiří Štětina či Radim Vysloužil. Další poslanec VV Petr Skokan ČTK řekl, že o chystaných odchodech z klubu neví.

Raní schůzky Kočí s premiérem Nečasem se účastnil také předseda poslanců ODS Petr Tluchoř, který to potvrdil České televizi. Podrobnosti ale neuvedl. John schůzku označil za vnitrostranický puč. Vyvolalo to spekulace o tom, že u Kočí ODS sondovala kolik poslanců by případně podpořilo vládu bez Bárty. "O jejích krocích jsem nebyl informován ani já z pozice předsedy, ani předsednictvo, ani rada VV, ani poslanecký klub VV," uvedl John. Kočí se podle něj pokouší o vnitrostranický puč, který je zřejmě zřízen zvenčí. Své kroky prý zřejmě koordinuje se Škárkou a s Humlem.

(Zdroj: čtk, ČT, ČT24, Novinky, MfD)


Váš názor
  •  
    07.04.2011 16:27

    Veverky padají ze stromů. Těch oříšků bylo málo , asi někde jich bude víc.
    Homo
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení