Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zátěžové testy podstoupí 90 evropských bank, scénář pracuje i s 0,5% poklesem HDP eurozóny a 15% poklesem akciových trhů

Zátěžové testy podstoupí 90 evropských bank, scénář pracuje i s 0,5% poklesem HDP eurozóny a 15% poklesem akciových trhů

08.04.2011 14:23, aktualizováno: 8.4. 16:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Celkem 90 evropských bank bude muset podstoupit nové kolo zátěžových zkoušek v Evropě. Podle části dnes uvolněných pravidel se mají vypořádat se základním požadavkem 5% úrovně jádrového ukazatele kapitálové přiměřenosti Tier 1. Proti minulým zkouškám seznam testovaných bank obsahuje všechna loňská jména plus se rozrůstá minimálně o pět nových: Irish Life and Permanent, norskou DnB NOR, dánskou Nykredit a slovinskou Nova Kreditna Banka Maribor a rakouskou Oesterreichische Volksbank. Evropský orgán pro bankovnictví (EBA), která testy provádí, zveřejní výsledky do konce června.

Letošní testy v zátěžovém scénáři přepokládají 0,5% pokles HDP eurozóny v roce 2011 a zároveň s 15% poklesem akciových trhů v Evropě. Další ze scénářů má pracovat s 3,5% ztrátou z držených 10letých dluhopisů Německa či 7,6% úrovní dluhu Velké Británie. Aby banky testy úspěšně prošly, budou muset prokázat minimální hranici jádrového kapitálu Tier 1 na 5% úrovni. EBA se tak chce po loňském neúspěchu ukázat jako přísnější orgán než Výbor evropských orgánů bankovního dohledu (CEBS), který vedl loňské testy. Stanovená definice bankovního kapitálu bude striktnější a bude zahrnovat jen zcela základní ukazatel "core Tier 1". EU potvrdila, že banky nebudou moci do kapitálu začlenit část participačního kapitálu, což je však tolerováno například německým bankám. Takové zúžení definice kapitálu o hybridní kapitál s "tichými společníky" by tak postihlo zejména regionální banky v Německu a Rakousku, které by kvůli tomu nemusely testy projít (např. Norddeutsche Landesbank, Landesbank Hessen-Thueringen), německý regulátor BaFin žádá přehodnocení požadavku.

Loňské testy, jejichž základním požadavkem byla úroveň 6 % základního Tier 1 ukazatele, byly kritizovány pro přílišnou měkkost a tím nízkou vypovídací hodnotu. Následné události ukázaly, že řada bank, které testy prošly, není schopna rentabilně fungovat. Jde například o irské banky, u nichž se jen o pár měsíců později ukázalo, že ke krytí ztrát potřebují  další miliardy eur. Z posledních zátěžových testů v Irsku vyplynulo, že čtyři z největších bank v Irsku se neobejdou bez dodatečných 24 mld. EUR. Údajná neadekvátnost výsledků loňských testů byla podle některých výsledkem různících se definic kapitálu napříč národními regulačními úřady. „Aby nedošlo k omylu – 5% požadavek na jádrový Tier 1 je přísnější ve srovnání s loňským rokem,“ říká James Babicz z analytické společnosti SAS. „Je však třeba se spíše soustředit na míru rizika u té které banky, než na kapitálovou hranici,“ dodává.

V rámci letošních testů budou banky testovány i pro scénář 0,5procentního poklesu hospodářského produktu v eurozóně v letošním roce nebo pro případ propadu evropských akciových trhů o 15 procent. EBA dále hodlá zkoumat možný efekt 3,5% ztráty z držených německých desetiletých dluhopisů a 7,6% úroveň britského dluhu na výkazy bank. Dalšími možnými riziky zváženými v rámci testů mají být například růst úroků u dluhopisů evropských vlád o 75 bazických bodů či nárůst nákladů na trhu s krátkodobými mezibankovními půjčkami o 125 b.p.

Německé orgány BaFin a Bundesbank požádaly o posunutí konečného termínu dodání podkladů pro nové stres-testy o dva týdny, původně to měl být konec dubna. Německé zemské banky z velké části spoléhají na participační kapitál – prostředky, které dostávají od spořitelen a regionálních vlád. V bance Landesbank Hessen-Thueringen (Helaba) činilo v roce 2010 toto „tiché společenství“ více než 50 procent celkového kapitálu, v Norddeutshce Landesbank (NordLB) podle zářijových dat více než 30 procent.

Jádrový Tier1 podle aktuální definice Basilejského výboru sestává z kmenových akcií bank a nerozděleného zisku. V testech provedených v loňském roce byl hodnocen kapitál v širší definici – Tier 1, například včetně prioritních podílů.

Ty banky, kterým se nepodaří zkouškou projít či ty, které projdou těsně, by měly s národními regulačními úřady zapracovat na vyřešení svého problému. Očekává se však, že propadne jen málo bank, podle odhadů Morgan Stanley v testech neuspěje méně než desítka institucí. Tento týden již oznámily plán na navýšení kapitálu německá Commerzbank nebo italské Intesa Sanpaolo a Banca Monte dei Paschi di Siena.

(Zdroj: Bloomberg, mediafax)


Váš názor
  • To je hodně málo
    10.04.2011 0:27

    počítat s 15% ním poklesem trhů. To zvládnem za měsíc. Já počítám 35% a mám strach, že přijde pád o 40%.
    baryk
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m