Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama: Usáma bin Ládin je mrtvý, máme jeho tělo

Obama: Usáma bin Ládin je mrtvý, máme jeho tělo

02.05.2011 8:23, aktualizováno: 2.5. 12:21
Autor: mediafax

Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama potvrdil, že vůdce teroristické sítě Usáma bin Ládin je mrtvý. Informuje o tom dnes televizní stanice CNN. Obama v mimořádném projevu v neděli krátce před půlnocí místního času uvedl, že bin Ládin byl zabit v operaci vedené Spojenými státy.

"Dnes večer mohu oznámit americkému lidu a světu, že Spojené státy provedly operaci, která zabila Usámu bin Ládina, vůdce Al-Káidy a teroristu, který je odpovědný za vraždu tisíců nevinných mužů, žen a dětí," zahájil Obama svůj mimořádný projev.

"Spravedlnosti bylo učiněno zadost," řekl Obama, který zdůraznil, že je to téměř deset let, kdy došlo k teroristickým útokům z 11. září.

Bin Ládin byl zabit v neděli na pákistánském území, na akci se podílely i pákistánské síly. Nikdo z Američanů nebyl při operaci zabit. Tělo mají v držení Američané. Nejmenovaný zdroj uvedl, že s tělem je zacházeno podle islámských zvyků a tradic.

O úsilí, která nakonec vedlo až k zabití bin Ládina, Obama věděl už od srpna loňského roku. Operaci vedoucí k zabití bin Ládina Obama schválil minulý týden. Podílel se na ní jen malý tým.


"Mimo Usámy bin Ládina byli při akci zabiti tři dospělí muži," řekl pro agenturu AFP nejmenovaný americký představitel seznámený s průběhem celé operace. Podle něj dva muži pracovali pro bin Ládina jako kurýři a třetí byl jeho syn. "Jedna žena byla zabita, když ji jeden z mužů použil jako štít. Další dvě ženy byly zraněny," dodal zdroj s tím, že operace trvala méně než 40 minut.

Podle pákistánských tajných služeb Američané přiletěli do Abotabádu, severního předměstí Islámábádu, kde se bin Ládin skrýval, čtyřmi helikoptérami. Jeden pákistánský stroj se prý zřítil, když byl zasažen palbou ze země.

Americký prezident dnes také varoval, že Al-Káida bude i nadále pokračovat v útocích na Spojené státy. Je proto důležité zachovat "ostražitost doma i v zahraničí". Zároveň opakoval, podobně jako jeho předchůdce George W. Bush, že Spojené státy nejsou ve válce s islámem.

Obamův projev uvítaly nadšenými výkřiky stovky lidí, kteří se po prvních zprávách o smrti bin Ládina sešli před Bílým domem ve Washingtonu. Lidé také volali: "Ať žije Bush!", "USA" nebo "Yes, we can" (Obamovo volební heslo).

Agentura Reuters cituje vyjádření George W. Bushe, který bin Ládinovu smrt nazval "důležitým úspěchem". "Boj proti terorismu pokračuje, ale dnešní noc Amerika vyslala jasný signál: Bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat, spravedlnosti bude učiněno zadost," řekl Bush.

Spojeným státům americkým, Pákistánu a některým evropským zemím hrozí kvůli smrti muslimského vůdce Usámy bin Ládina sebevražedné útoky, řekl agentuře Mediafax expert na terorismus Andor Šándor. Ataky budou podle jeho slov neorganizované a budou činem jednotlivců.

Usáma bin Ládin je považován za strůjce teroristických útoků na Spojené státy z 11. září 2001, při kterých zemřely téměř tři tisíce lidí. Americká vláda vypsala za informace vedoucí k dopadení bin Ládina odměnu 25 milionů dolarů. V roce 2007 byla tato částka zdvojnásobena. "Někteří jeho sympatizanti budou chtít smrt pomstít. Velká pomsta se však musí připravovat dlouho. V nejbližším období proto může dojít k jednotlivým útokům, většinou sebevražedným," řekl Šándor.

Po bin Ládinovi Američané pátrali od roku 2001, kdy se mu podařilo uniknout v jeskynním komplexu Tora Bora na východě Afghánistánu.

Bin Ládin v posledních letech promlouval k světu prostřednictvím audio nahrávek, které většinou nesly společné poselství - hrozby západním zemím a jejich občanům. Na nahrávce v roce 2006 řekl, že "slibuje, že nezemře jinak, než jako svobodný muž".


Váš názor
  •  
    02.05.2011 12:01

    ...tak snad už to má za sebou.. http://www.roumenovomaso.cz/masoShow.php?file=ne_mrtvej.jpg&agree=on
    uaz469
  • Jéééééé
    02.05.2011 10:50

    vy jste negativní))))To jsem taky někde četla, že Kosmonauti nebyli na Měsíci a že to točili někde v Arizoně...Já Obamovi věřím.Věřím, že si vzal kecky, kompas a svačinu a našel ho, no a kluci z jeho party ho na přání Usamy střelili do Golovy...Takže prosím, Nebuďte Nevěřící....
    ZUZKA
    • Re: Jéééééé
      02.05.2011 11:03

      kill anybody ... YES, WE CAN!
      eple
  • 02.05.2011 9:22

    když bojujete proti velmocem jste terorista,když s velmocemi..jste hrdina a spasitel lidstva.kdo zasáhl proti stalinovi.když hubil miliony ukrajinců a střílel své protivníky??nechali si američané kecat do civil war v letech 1862-4???.a co britové kdysi v indii a čína v tibetu???bin ladin prostě jasně řekl američanům,,táhněte domů od našich krajů i problémů a hlavně nafty!!!
    BOB
    • Re:
      02.05.2011 11:20

      bin ladin ze saudsky arabie, zijici v pakistanu. saudsky arabi nekdo bere ropu? pakistan nejakou ma?
      alain delon
  •  
    02.05.2011 9:13

    jojo volby v USA se blíží... kdo ví jak dlouho ho měli v mrazáku a kdo ví jestli je to vůbec on.
    Jarek
    •  
      02.05.2011 10:30

      Je zvláštní,že se žádný expert nezabývá tím, že si ho nevzali živého, pokud je ta dnešní akce pravda, je to naopak velká prohra, co budou mít z mrtvoly, kromě dvou dní výkřiků?
      viga
      •  
        02.05.2011 10:38

        A co se stalo s jeho tamními průvodci, ani slůvko, že? Tělo pohřbeno do oceánu... ;-)
        Kalka.
      • divadlo
        02.05.2011 10:36

        Mediálně vzniklá osoba byla mediálně zabita :)) Wow..je to potřeba. Obimu klesají preference, hroutí se jim systém a je třeba, odvrátit pozornost..
        CZdecom
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data