Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důchodová reforma je v paragrafovém znění, se státem garantovaným fondem nepočítá

Důchodová reforma je v paragrafovém znění, se státem garantovaným fondem nepočítá

02.05.2011 15:13
Autor: mediafax

Reforma důchodového systému v Česku dostala svoji první paragrafovou podobu, uvedl ředitel odboru sociálního pojištění MPSV Jiří Král s tím, že dokument nezmiňuje zřízení státem garantovaného penzijního fondu.

"První verze paragrafů je hotová a je vnitřním připomínkovém řízení na ministerstvu financí. Ve středu se máme sejít s paní náměstkyní (Klárou) Król a řekneme si, jaké kroky budou následovat," uvedl Král s tím, že práce expertních týmů už velmi pokročily.

"V současné době návrh na vznik státem garantovaného fondu neobsahuje," zmínil Král s tím, že je možné ho do zákona ještě dodat. "Je otázka, nakolik je to smysluplné. Obecně platí, že každá garance něco stojí a budeme-li chtít hodně garantované výnosy, nebudou vysoké," doplnil ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva práce a sociálních věcí. Klasickým příkladem je podle něj už 17letá česká zkušenost s penzijním připojištěním, které garantované je, ale jehož výnosy se pohybují na úrovni inflace.

Požadavek vzniku státem garantovaného fondu jako součásti důchodové reformy naposledy zmínil exministr dopravy a poslance VV Vít Bárta po schůzce s představiteli odborů, na které uvedl i to, že se zasadí, aby reforma nebyla "mejdanem pro bankovní domy". Už dříve, například v březnu na Žofínském fóru, myšlenku fondu se státní garancí obhajoval premiér Petr Nečas (ODS). Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) takový fond ale odmítá.

Vláda Petra Nečase (ODS) zatím v polovině dubna schválila čtyřstránkový dokument, který popisuje hlavní principy důchodové reformy. Mezi nimi je i to, že každá z bank umožňující nové penzijní připojištění bude nabízet čtyři fondy, které se budou lišit investičními profily, strukturou portfolia a souvisejícími riziky.

Má jít o dynamický, vyvážený, konzervativní i všeobecný fond, přičemž "všeobecný fond bude investovat výhradně do státních dluhopisů ČR, případně do přesně určených dluhopisů dalších zemí EU nebo OECD".

Podle Krále zatím MPSV pracuje s tím, že vláda by měla po mezirezortním připomínkovém řízení dostat paragrafovou podobu důchodové reformy k projednání do konce června letošního roku.

Vládou schválené hlavní principy důchodové reformy počítají s tím, že už v průběhu roku 2012 by stávající penzijní společnosti měly získat nové licence, které jim umožní poskytovat pojištění v tzv. druhém pilíři, který lidem umožní vyvést si část peněz odváděných státu právě na účty soukromých fondů.

Dokument také zmiňuje nutnost pro všechny lidi starší 35 let rozhodnout se ještě během roku 2012, jestli nějaké peníze ze státního systému do soukromé sféry vyvádět budou, nebo ne. Při současném průběhu jednání o důchodové reformě je ale Král skeptický k tomu, že se tyto termíny podaří dodržet.

"Záleží na tom, kdy bude dopracovaný a schválen návrh dalšího zákona, který transformuje současný systém penzijního připojištění se státním příspěvkem, a jak bude přelicencování v praxi fungovat," uvedl ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva práce a sociálních věcí. "Myslím si, že by bylo lepší, kdyby se lhůta pro rozhodování o několik měsíců prodloužila, aby občané opravdu věděli, kdo jsou jednotlivé subjekty, jaká jsou pravidla v systému, než se rozhodnou někam vstoupit. Měli by mít co nejvíc informací."

Základem důchodové reformy je vytvoření druhého pilíře, který přibude k současnému průběžně financovanému systému. Navrhované řešení předpokládá systém s dobrovolným vstupem.

Pojištěnci budou moci přesměrovat do druhého pilíře tři procentní body ze svých současných odvodů na sociální pojištění. Podmínkou je, aby si další dva procentní body přidali z vlastních peněz.

V praxi to bude znamenat, že se zaměstnancům zvýší odvody na sociální pojištění z nynějších 6,5 na minimálně 8,5 procenta. Tato částka se rozdělí, 3,5 procenta půjde do státního systému, zbytek do soukromých fondů.

Starobní důchod z druhého pilíře má být vyplácený v jedné ze tří podob, které se budou lišit vztahem účastníka systému ke smrti. Na výběr bude důchod na 20 let, důchod do konce života, nebo výplata peněz ještě tři roky po smrti.

Možnost vyvádět peníze ze sociálního pojištění do soukromých fondů by měla začít podle představ vlády fungovat od začátku roku 2013.


Váš názor
  •  
    02.05.2011 15:32

    Začátek mějdanu soukromých penzijních fondů.
    Homo
    • :-)
      02.05.2011 15:48

      není to reforma, ale další okrádání lidí..za pár let zjistí, že 2%ní body nebudou stačit, tak přidají další..dokud se nezredukuje státní zpráva a zadlužování bude pokračovat, tak slovo reforma jen jen synonyma pro vytahování peněz z obyčejných lidí..zrušit senát, půl ministerstev, půl námšstků, polovinu ředitelů odborů a dalších podšéfů, zrušit spostu trafikantských státních ústavů, zredukovat počet nesmyslně vybudovaných VŠ, zrušit armádu a dát limity pro mzdu státních manažerů..a reforma je zbytečná..!
      xx
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m