Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klausův spolupracovník Hájek: Bin Ládin je mediální fikce, pohádka pro dospělé

Klausův spolupracovník Hájek: Bin Ládin je mediální fikce, pohádka pro dospělé

03.05.2011 11:28
Autor: ČTK

Zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek zpochybnil oficiální verzi úmrtí Usámy bin Ládina. Informoval o tom dnes server Parlamentní listy.cz. Bin Ládinův život i jeho úmrtí jsou podle Hájka pouze mediální fikcí. Vicekancléř, který je považován za jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Klause, dlouhodobě zastává názor, že teroristické útoky v USA z 11. září 2001 mohly zorganizovat tajné služby USA.

"Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme," řekl serveru Parlamentní listy.cz. "Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," dodal.

Usámu bin Ládina zlikvidovaly americké speciální síly v pákistánském městě Abbottábád. Úspěch přísně utajované operace oznámil v noci na dnešek prezident USA Barack Obama, který ji 29. dubna povolil. Washington zabil muže označovaného za organizátora útoků proti Spojeným státům 11. září 2001 po skoro deseti letech.

Hájek oficiální názor americké vlády nesdílí. "Jedenácté září v New York City se tak, jak nám, bylo předvedeno, zdůvodněno a zafixováno, nikdy nestalo," napsal už dříve ve své knize. Obraz prezentovaný vládou USA je podle něj pouhá mediální manipulace.

Zástupce prezidentova kancléře zpochybnil oficiální verzi událostí z 11. září 2001 ve své knize Smrt ve středu, která vyšla v roce 2009. "Osobně se kloním k názoru, že Usáma (v podobě, v jaké ho celý svět zná z jeho komických televizních projevů), nikdy neexistoval," napsal v publikaci. "Existuje dosti reálná možnost, že 11. září opravdu zorganizovaly tajné služby USA," uvádí Hájek na jiném místě knihy.

Při útocích v září 2001 unesli islámští radikálové čtyři plně obsazená dopravní letadla. Dvěma letícími stroji narazili do budov Světového obchodního centra v New Yorku a jedním do budovy Pentagonu ve Washingtonu. Čtvrté letadlo k cíli nedoletělo, protože se zřítilo poté, co se část cestujících postavila teroristům na odpor. Útoky si vyžádaly několik tisíc obětí.


Váš názor
  • Zajímavá diskuse
    10.05.2011 18:36

    Abych potěšil příznivce konspiračních teorií: Usáma možná neexistuje jako Usáma - strůjce 11. září ale jako symbol...no nicméně je třeba zabít kokotům i symbol. Hájek je v každém případě sebestředný blb a poskok, který se nedokáže uživit jinak jako než hradní úředník a píšící exot...
    db
  • Výzkum
    04.05.2011 8:20

    prokázal,že stejně jako Koperník byl UBL žena !!
    duben
  •  
    04.05.2011 7:06

    Mě spíš dělá starosti koho budou honit a předhazovat davům teď. Kdyby jim snad pochyběla jména, navrhuju Bartu a ABL. Dokonce, už máme i teroristy z Kavkazu. Všechno podle hesla "víno, chléb a hry". Hrádky máme, víno pijí vyvolení sami a o ten chleba asi teď v těch reformách jde.
    Homo
  • Kdo má nebo chtěl mít z toho prospěch?
    03.05.2011 20:19

    Svět je hmotně zainteresovaný a pokud pátrám po příčinách, tak je vždy na místě otázka, kdo na tom vydělá nebo mohl vydělat. Tedy jak se stalo, že bohatý Saud z početně rozvětvené sunnitské rodiny finančně angažované v USA, vycvičený američany k boji proti Sovětům v Afghanistánu se najednou stane ikonou protiamerického hnutí arabského světa a vůdce Talibanu. Po 1.invazi USA do Iráku(1991) toužili Arabové po odvetě a jenom čekali na vůdce. Přímo se nabízel UBL. Tolik historie a teď trochu spekulace. Co když UBL byl pořád v žoldu CIA a jeho terorismus byl objednán nebo mu aspoň nechali volnou ruku. Jednak teriristické akce usměrnili veřejné mínění v alianci proti Arabům a za druhé v případě vítězství v Afgghánistánu by získali výrazný geopolitický potenciál na Středním Východě včetně Zakavkazska a následně Střední Asie. To bylo všechno v době kdy jim narostla křídla po rozbití SSSR. Jak to dopadlo to všichni vidíme. USA se potýkají s krizí a potřebují zahraniční mise ukončit. Takže sehrají frašku o jeho smrti, tělo pohřbí do moře aby už nikdo nemohl jeho identitu prověřit a mají důvod z Afghánistánu odejí bez ztráty tváře (samozřejmě pokud se to správně propagandisticky zpracuje). UBL jim posloužil až do konce i svou smrtí. Jestli někde žije nebo už dávno zemřel je vedlejší. Zdraví B007
    Bolševik007
    • Re: Kdo má nebo chtěl mít z toho prospěch?
      03.05.2011 20:58

      Jj, vzhledem k tomu, že postupně vycházejí najevo i jiné hrátky CIA (ale i druhé strany), které jsme předtím mohli jen konspiračně tušit, je pouze otázkou času, kdy nějací vysloužilci promluví. Zatím se hybatelům daří mezi průměrnou populací udržovat klid úlisným pochlebným odkazem na konspirační teorie, kterým by přece 'vzdělaní a chytří' nevěřili. To je ta nejlepší konspirace ;-))
      Kalka.
      • Kalka
        03.05.2011 21:43

        Předpokládám,že se považuješ za vyjmečnou a průměrná populace jsme my ostatní.
        Velkamedvědice
        • VM
          04.05.2011 8:59

          Jak bych mohla chtít se tě dotknout! Ty jsi přece vzdělaný a chytrý... ne?
          Kalka.
          • Kalka
            04.05.2011 9:43

            Nejsem.Ani si nemyslím,že američané zabili 3000 vlastních lidí z konspiračních důvodů,jak tvrdí Hájek.To jsou spíše bolševické praktiky.
            Velkamedvědice
            • Re: Kalka
              10.05.2011 18:27

              i medvedice ma narok byti v zivote necim prekvapena. jen doufam, ze ti to pak nevezme vitr z plachet zivotniho optimismu :)
              Azb
        • Re: Kalka
          03.05.2011 21:56

          pro VM - průměrný medvídku - prosim - pro průměrnou AMN nějakou beauty music - žasnu, jak maš zmáknuté ty tony na youtube - skoro pro každého a pro každou příležitost - jak se říká - řekni to písní........kdyby se obchodovalo s tímto artiklem asi by to šlo lépe než s tímn AG - tam nejsou takové korekce - i když jsem si již několik dní na ní čekala a říkala - at už přijde !!!
          AMN
          • Amn
            03.05.2011 22:12

            http://www.youtube.com/watch?v=p32hK1DJSeo
            Velkamedvědice
  • Všichni jsme se chytli.....
    03.05.2011 16:44

    do pasti, kterou na nás nalíčili, tím, že tu reagujeme na jejich bláboly ! Jak se asi projeví někdo za Zenitem, když ho již nikdo neposlouchá a nikam nezve. Vyvolá akci ! Nejdříve ekologickou, potom euroskeptickou,následuje akce zmizení drahocených per a následně vykřiky o zmizení tajemných bytostí . Vždy je výsledek jeden. Upoutání - globálbní - jakékoli pozornosti na sebe, at je to za jakoukoli cenu. Na téma našeho " narcitického boha " jsem se již vyjadřovala, ale bylo mi oponováno , že je to nejlepší následník od povalečného "tatíčka ". Všichni jsme se chytli - tím, že se k tomu vyjadřujeme a někdo si to v klídku vše čte a raduje se ! ŽE ??? p.s. ubl -- nemůže to byt zkratka pro úplný blb ???
    AMN
    • Re: Všichni jsme se chytli.....
      03.05.2011 17:06

      ubl je zkratka cia pro usama bin ladin.pozn.ubla
      ubl
      • Nesuďte bez nadhledu
        03.05.2011 18:12

        Je smutné, když všichni soudíte člověka o kterém vůbec nic nevíme. Nechci vznášet soudy ani nad panem Klausem, o kterém si myslím, že není ekonom v prapůvodním smyslu - hospodář, ani nad panem Hájkem, kterého neznám do té míry, abych mohl soudit, ale jelikož se snažím již 3 roky ignorovat všechna mainstreamová média, o to víc mám času studovat historii a návaznost na ekonomiku. Doporučuji Vám všem adorovaným soudcům znovu pročíst vše od Bohatství národů od Adama Smithe třema až po Cityboye od Gerainta Andersona. Porovnat fakta od prvních ekonomických teorií - merkantilismu, kameralismu až po současný demagogický neoliberalismus. Nezapomenout srovnat krize aspoň od dob Velké Francouzské revoluce, nastudovat filosofii rodiny Morgenů, Rothschildů a dalších. Možná, že najdete v kontextu s daty krize, válek a hladomorů více než jen souvislost s podivnými tvůrci historie. A pokud jde o názor na 911 a USA posuďte i s druhé strany třeba po shlédnutí dokumentů na http://dokumentarni.tv/utoky-z-11-9-2001/ - na každém šprochu, pravdy trochu... S pokorou investor mrfreedom
        mrfreedom
        • Re: Nesuďte bez nadhledu
          03.05.2011 19:23

          Myslím,že o Hájka i Jakeše,jejich vystupování a činy znám na tolik,abych názor měl.Kromě toho,se mu stačí podívat do očí.
          Velkamedvědice
        • Re: Nesuďte bez nadhledu
          03.05.2011 18:49

          holt pri zahrabani se v knihovne cloveku leccos utece...
          hm
        • Re: Nesuďte bez nadhledu
          03.05.2011 18:41

          .....no to bych se neodvážila.....myslím že vím, co a o čem píši a komu to je určeno !!! Bohatství národů mám na nočním stolku 10 let ! Je to taková novodobá bible průřezem pro všechny. A pokud jde o doporučené tituly připojuji ještě Globální válku o blahobyt,Příštích padesát let a Malthusuv Esej o principu populace. No a samozřejmě všechny otištěné výroky Mr.Murphyho !To jen pro upřesnění , že můj náhled na některé osoby a jevy týkající se této společnosti jsou naprosto srovnané s realitou a fakty.Přiznám se, ale že nemám podrobně nastudované tituly našeho "vizionáře " přesto, že jsem je skoro všechny obdržela darem.
          AMN
        • Re: Nesuďte bez nadhledu
          03.05.2011 18:27

          dnes na čt 24 v 18.30 pan hájek vše objasní
          ubl
      • ???
        03.05.2011 17:10

        CIA má nebo měla UBL, měla jsem na mysli zdejšího ubl, ale možná to vyjde na stejno,že ?
        AMN
        • Re: ???
          03.05.2011 17:15

          naměla byste být raději v kuchyni a držet se vařečky,nežli se tu opájet svými výpotky?
          as
          •  
            03.05.2011 17:42

            já v kuchyni stojím a v ruce vařečku mám....neni třeba mi radit...jako správná žena stihnu vše.....eventuálně tě tou vařečkou i přétahnout , nevychovanče !!!
            AMN
            •  
              03.05.2011 17:51

              ano,již je mi znám zdroj vašich názorů...bude to hrnec číslo 3?
              as
              • AS
                03.05.2011 17:54

                http://www.youtube.com/watch?v=6_z3Fjs_rls&feature=related
                Velkamedvědice
  •  
    03.05.2011 16:31

    nás pořád musí jeho veličenstvo "Ješitnost a Nadutost", anebo někdo z jeho bandy, tak shazovat před světem? Za Havla byli Češi někdo, ale díky těmhle je mi stydno vylézt za hranice :-(
  • 03.05.2011 15:40

    Hájek je nebezpečný blázen.Hoďme na něj síť.O inteligenci zloděje per,vypovídá fakt,jakými i****y se obklopuje.Od Hájka po Jakeše.
    Velkamedvědice
    • Re: VM
      03.05.2011 16:31

      nenadavej panu Hajkovi, ale zkus ho pochopit: roky radi panu prezidentovi, pise knihy, ktery nikdo necte, brousi tuzky v kancelari, obcas si slitne na Mesic v nadeji, ze tam potka amiky, pri listovani v kalendari zjisti, ze mu CIA vyskubla list s datem 11.zari 2001, napise o tom celou knihu... a vono furt nic... no, kdo by se z toho nepomat?
      hm
      • Hm
        03.05.2011 16:35

        Kamaráde,vždyť já mu nadržuji.Na stupnici idiot,imbecil,debil,jsem ho zařadil nejvýše!!!To jetuším IQ kolem 4O!!!!Jsem mu dvacet přidal.
        Velkamedvědice
  •  
    03.05.2011 15:30

    Jakožto přítelkyni konspiračních teorií mne napadá, že většinu neozámečkovaných příspěvků zde napsal jeden člověk (UbL? ;-)
    Kalka.
    •  
      03.05.2011 16:12

      Háje je dobrej chytrej a čestnej chlap..na rozdíl od některých soudružek mědvědic,
      jan
      • Go Honzo,go
        03.05.2011 16:26

        http://www.youtube.com/watch?v=S8YPO2P-vOQ
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university