Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
PPF a KKCG poslaly Sazce poslední nabídku, hrozí konkurzem

PPF a KKCG poslaly Sazce poslední nabídku, hrozí konkurzem

25.05.2011 8:26
Autor: ČTK

Podnikatelé Petr Kellner a Karel Komárek včera jménem svých skupin PPF a KKCG zaslali akcionářům a členům představenstva Sazky dopis, v němž naposledy předložili společnou nabídku na záchranu firmy. Pokud akcionáři Sazky návrh nepřijmou, PPF a KKCG budou na čtvrteční schůzi věřitelů prosazovat konkurz Sazky. Předseda majoritního akcionáře Sazky ČSTV Pavel Kořan nabídku vnímá jako ultimátum, která jsou pro něj obecně nepřijatelná. Zástupci minoritních akcionářů by ji přijali. Komárek a Kellner chtějí Sazku zničit, či ukrást, reagoval šéf Sazky Aleš Hušák.

Kořan řekl, že dává přednost dalšímu jednání. "Konkurz je nejhorší varianta, PPF a KKCG tím dávají najevo, o čem celý příběh je," uvedl. Podobně reagoval šéf Sazky. "Konkurz je úplně nejhorší řešení, které nechceme. Je mně smutno z toho, že jsem nucen prohlásit, že oba pánové (Kellner a Komárek) chtějí Sazku jednoduše ukrást. Zároveň ale musím konstatovat, že my jsme na tuto variantu boje samozřejmě připraveni," uvedl Hušák.

"Pan Hušák byl a zůstává zdatným manipulátorem. Každý, kdo sleduje kauzu Sazka, ale ví, že za problémy firmy je odpovědný právě on," reagoval mluvčí PPF Alexej Bechtin. PPF a KKCG podle něj opakovaně nabídly poctivou cestu k záchraně Sazky, obě společnosti také opakovaně deklarovaly, že konkurz je až posledním řešením, které si nepřejí.

Za ultimátum označila nabídku PPF a KKCG skupina Penta, která nabídla Sazce pomoc a jejíž dceřiná společnost Fortuna zároveň připravuje konkurenční projekt číselné loterie.

Mluvčí Sazky Jan Tuna sdělil, že Sazka obdržela nabídku i od společností E-Invest a Penta. Ty uvedly, že na schůzi věřitelů budou bezpodmínečně podporovat reorganizaci Sazky. "Dá se očekávat, že ještě v úterý v noci představenstvo Sazky požádá prozatímní věřitelský výbor o schválení tohoto konkrétního financování, které povede k záchraně a finanční stabilizaci společnosti," uvedl Tuna. Finanční parametry nabídky E-Investu a Penty mluvčí nesdělil.

PPF a KKCG chtějí nechat akcionářům, tedy sportovním organizacím, dvacetiprocentní majetkový podíl v Sazce za předpokladu, že bude proveden restrukturalizační plán, jak jej obě firmy navrhují.

Nabídka se váže na splnění pěti podmínek. Mezi nimi je požadavek, aby Hušák sám odstoupil z funkce předsedy představenstva a generálního ředitele Sazky. Obě skupiny také chtějí, aby do představenstva firmy byli kooptováni tři zástupci PPF a KKCG, aby nový generální ředitel byl nominován oběma společnostmi, aby akcionáři Sazky podpořili reorganizační plán PPF a KKCG a zavázali se nevykonávat do dokončení reorganizačního plánu svá akcionářská práva a své akcie uložili do úschovy u vybraného notáře či advokáta.

"Věříme, že hlavním zájmem Vás, akcionářů a členů představenstva Sazky, je přežití a další fungování této společnosti, a to také zejména z hlediska financování českého sportu," napsaly PPF a KKCG. Obě skupiny opakovaně deklarovaly zajištění financování českého sportu v částce minimálně 200 milionů ročně. "Je tak garantováno, že kontinuita financování českého sportu ze strany Sazky nebude v budoucnu - v případě realizace reorganizačního plánu PPF a KKCG - nijak narušena," uvedly.

Kamil Ziegler, kterého si PPF a KKCG vybraly za možného budoucího šéfa Sazky, novinářům řekl, že varianta konkurzu sice u někoho může představovat synonymum "konce" společnosti, ale ve skutečnosti může být lepší než špatně provedená reorganizace nebo reorganizace, která by byla předmětem sporů či diskuzí. "Konkurz neznamená zánik společnosti, konkurzní správce ji může dále provozovat," uvedl Ziegler.

Autoklub České republiky, který má v Sazce čtyřprocentní podíl, návrh akceptuje. Jeho představitelé upozornili ostatní akcionáře, že je to poslední možnost, aby zůstali ve hře, protože jinak jde společnost do konkurzu a akciové podíly ztrácejí jakoukoliv svoji hodnotu, řekl prezident Autoklubu Roman Ječmínek.

Také Česká obec sokolská, která vlastní 13,54 procenta akcií loterijní společnosti, vidí návrh KKCG a PPF jako jediný možný k záchraně Sazky. "Tento návrh je pro nás akceptovatelný a dává určitou garanci na budoucí existenci společnosti Sazka. My bychom tento restrukturalizační plán, tak jak navrhly KKCG a PPF, podpořili," uvedl první místostarosta obce Oldřich Lomecký.

Místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval zopakoval, že odvolání Hušáka navrhovali už v lednu. "V tomto jsme samozřejmě konzistentní a kdykoliv se připojíme k odvolání pana doktora Hušáka," reagoval. Dodal, že nebezpečí konkurzu vnímá ČOV jako velmi reálné, nabídka je prý za současné situace pro sportovní prostředí řešením.

Penta vidí situaci jinak. "Tento krok necelé dva dny před schůzí věřitelů potvrzuje, že PPF a KKCG nechtějí záchranu Sazky, ale její konkurz. PPF a KKCG svou pozici získaly spekulativním nákupem pohledávek s cílem nepřátelsky Sazku ovládnout. Tuto strategii potvrzují tím, že na Sazku podaly insolvenční návrh, následně zabránily záchraně Sazky před úpadkem a včera jí vyhrožují konkurzem," uvedl mluvčí Penty Martin Danko. Penta odmítá konkurz Sazky a podporuje dlužnickou reorganizaci.

Sazka je v úpadku od konce března, a to kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny. Městský soud v Praze zaevidoval 2075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy . Insolvenční správce Josef Cupka následně popřel pohledávky za loterijní společností Sazka ve výši 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard . Včera soud odmítl pohledávku Občanského sdružení Zelený ostrov za osm miliard korun.

Přezkum pohledávek je nutný kvůli schůzi věřitelů, která se uskuteční 26. května v Národním domě na Vinohradech. Od výše pohledávek se odvíjí síla hlasovacích práva jednotlivých věřitelů loterijní společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university