Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas nabídl Merkelové veřejnou diskusi o dostavbě Temelína, chce vsadit na transparentní jednání

Nečas nabídl Merkelové veřejnou diskusi o dostavbě Temelína, chce vsadit na transparentní jednání

23.11.2011 10:27, aktualizováno: 23.11. 13:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas nabídl německé kancléřce Angele Merkelové uspořádání veřejné diskuze v Německu o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. O dopise, který zaslal šéfce spolkové vlády, informoval Český rozhlas Radiožurnál. Nabídka k diskuzi citlivé problematiky má zaznít také dnes v podvečer na setkání předsedy české vlády s bavorským premiérem Horstem Seehoferem.

Premiér v dopise zdůrazňuje, že Česko zájem na tom, aby dostavba Temelína neměla negativní dopad na "vynikající úroveň česko-německých vztahů." Naopak doufá, že společný postup může vést k dalšímu posílení těchto vztahů a vzájemné spolupráce nejen v energetické oblasti. Současně připomněl, že podle evropského práva a předpisů nemá Praha povinnost veřejnost sousedního státu do debaty o výstavbě dvou nových bloků Temelína zapojit.

Vláda chce ovšem podle Nečase vsadit na maximální transparentnost a hodlá německé partnery otevřeně informovat o jednotlivých krocích v rámci dostavby jihočeské elektrárny. Zdroje z české diplomacie tvrdí, že Česko se chce poučit ze zkušeností s Rakouskem, kdy informační strategii o jaderné energetice před lety podcenilo.

Hornorakouští protijaderní aktivisté chtějí, aby Nečas obdobnou nabídku učinil i rakouskému kancléři Werneru Faymannovi. "Pro českou vládu by mělo být přeci samozřejmé, aby nečinila rozdíl mezi sousedními státy a aby rovněž nabídla otevřené slyšení rakouskému spolkovému kancléři Faymannovi," oznámila v reakci na zmíněný dopis hornorakouská protijaderná iniciativa atomstopp_oberoesterreich. Rakouští aktivisté byli proti spuštění Temelína a kritické hlasy na adresu elektrárny zaznívají z této alpské republiky stále.

"Nemáme co tajit, bude-li o podobný krok zájem ze strany Rakouska, nemáme jediný důvod, proč postupovat jinak," řekl novinářům na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér. Česko podle něj plně respektuje to, že energetická politika je v kompetenci národních vlád, takže respektuje i odklon od jádra v Německu. Podobný pohled očekává od sousedů. "Chceme být maximálně transparentní, nemáme problém s nimi diskutovat," konstatoval s tím, že s Merkelovou se o pořádání veřejných diskusí domluvil už dříve i ústně.

Nečas uvedl, že veřejné diskuse nebudou součástí například přeshraničního posouzení vlivů rozšíření jaderné elektrárny na životní prostředí. Nebudou mít tedy právní závaznost. Jde podle něj o dobrovolný a vstřícný krok, ke kterému Česko žádná pravidla nenutí. Šéf německých Zelených Cem Özdemir připustil, že strach z atomové energie je v Rakousku i v Německu dost silný. „Energetický mix je sice národní záležitostí, bezpečnost nových jaderných reaktorů se ale bude muset podřídit přísným mezinárodním standardům. Radioaktivní záření hraniční čára nezadrží,“ řekl Özdemir.

V dopise se píše, že Česká republika počítá s uspořádáním jedné veřejné diskuse ke studii vlivu rozšíření Temelína na životní prostředí (EIA) na území Německa, které se určitě zúčastní experti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). "My máme jedinou věc, kterou bychom rádi, aby tam zazněla a byla pochopena. Že žádný stát a tím pádem ani Česká republika nestrpí na svém území nic, co by ohrožovalo jejich lidi. Byli bychom rádi, aby na nás bylo opravdu nahlíženo jako na partnery, kteří znají svou věc a dělají ji, jak se sluší a patří a odpovědně," řekla Radiožurnálu šéfka SÚJB Dana Drábová.

Podle zdrojů Radiožurnálu není vyloučeno, že veřejných debat k Temelínu v Německu bude nakonec víc. "Většinou se zahajuje krátkým představením té problematiky. A potom to 'gros' se odehrává na základě dotazů z publika. Zásada je taková, že musíte zodpovědět každý dotaz. Ta problematika je z mnoha oborů. Ty nároky na účast českých expertů by byly nemalé," uvedla k očekávanému průběhu debat Drábová.

Společnost ČEZ nyní v Temelíně provozuje dva jaderné bloky, stavba třetího a čtvrtého má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči o dostavbu by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi.

(Zdroj: Mediafax, čtk, ČRo)


Váš názor
  • KTO DAL mandát Nečasovi?!
    24.11.2011 9:01

    Som len radový europrduch z Turca, ale je mi záhadou, kto,ako,prečo a s vedomím koho v CZ,a V4 iniciatívne v tomto prípade "LISTU MERKELOVEJ koná Premier a bez Prezidenta CZ, Parlamentu a "lidu Pražskýho i s "podhradí českých zemí historických, včetně Valašskýho Bolekrálofství?! ŽEBY sa nám stal z bývalého SSMmachra stal po CZmachrovi už euromacher 2012?! Potom už ide o "prvú lastovičku" rodiacej sa -buď ANARCHIE V4 - alebo MONARCHIE V4 a Nečas bude "jeho blahoRODÍM" ježa proti srsti CZ 2012?! p.s. KTOUMÍ /v ssm do 89/ umí i po "ssm89" -a kto neumí /possma komouších 89/ ten čumí tak, ako od 1970 do 1989 a do 24.11.2011 - WAWAJETO?! hošijakohofnofkoši?! Potom "práci česť Janiga v.v.
    turcan
    • Re: KTO DAL mandát Nečasovi?!
      24.11.2011 9:41

      Hele europrduchu z Turca, může z pozice premiéra. Tedy upřesním - může z pozice premiéra žvanit politické floskule jak chce, nikdo mu v tom nemůže bránit, ale to je tak vše. Co ze sebe vyprdnou politici za proklamace, to v podstatě nikoho neovlivní, pouze vzbuzují údiv (viz. tvoje reakce) a stádo buď zabučí a nebo se lekne. Chápeš?:-))) Ten svazák z SSM a geneticky formovaný soudruh z rodiny estébáka je tu za kašpara, sic u koryta, ale pořád kašpara. Jen mě mrzí, že obyvatelstvo jaxi nechápe, že tito "velcí" politici jsou ve skutečnosti vystrašení panďuláci, kteří se bojí aby nepřišli o koryto....
      Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university