Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Žalobu akcionářů na KIT digital chystá americká právní firma s ostruhami z významných sporů

Žalobu akcionářů na KIT digital chystá americká právní firma s ostruhami z významných sporů

18.05.2012 13:13, aktualizováno: 18.5. 16:18
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Podání žaloby akcionářů na technologickou společnosti KIT digital zvažuje, vyšetřuje a připravuje americká právní firma Goldfarb LLP. Ta zastupovala akcionáře a podávala jejich prostřednictvím žaloby i v dalších amerických právních sporech, včetně klíčových kauz například BP a potopení ropné plošiny Deepwater Horizon. Akcie KIT digital v Praze postupně umazávají propad na zhruba 2,5 % a 75 Kč před závěrem, když denní minimum padlo na 68 Kč. Včera na americkém trhu Nasdaq uzavřely po poklesu o 12,28 % na úrovni 3,5 USD/akcie, dnes  v úvodu titul posiluje o 7 % k 3,7 USD/akcie. Od počátku letošního roku jsou níže o 58,5 %.

Na právo cenných papírů specializovaná advokátní kancelář Goldfarb LLP vyšetřuje ředitele a představitele managementu společnosti KIT digital směrem k možnosti porušování práva ochrany akcionářů v souvislosti nedávných hlášení pro americkou komisi pro cenné papíry SEC.

"Po krocích, které zahájila SEC vůči KIT digital a jejímu bývalému CEO Kaleil Isaza Tuzmanovi akcie bezprostředně propadly o 30 procent. Cílem naší žaloby je docílit stavu a jistoty, že ve společnosti jsou správně nastaveny kontrolní mechanismy a akcionářům a investorům jsou podávány správné informace,“ uvedl Hamilton Lindley za Goldfarb LLP. S dotazy a podněty se na něho mají obracet akcionáři společnosti, kteří se cítí znejistěni, kráceni či poškozování na svých právech.

Goldfarb LLP má zkušenosti ze zastupování akcionářů v právních sporech v oblasti kapitálových trhů a cenných papírů napříč Spojenými státy, uvádí sama o sobě firma. Jde o společnost založenou v únoru roku 2010 v Dallasu. V září roku 2010 do ní přišel soudce William Burke, který figuroval ve sporu se zástupci a řediteli koncernu BP, který vyvrcholil havárií na ropné plošině Deepwater Horizon.

Již v dubnu letošního roku bývalý právní zástupce státu Louisiana Charles C. Foti, Jr. a právní firma Kahn Swick & Foti oznámili zahájení prošetřování společnosti KIT digital a jako důvod uvedli významnou volatilitu na titulu a sérii informací, které firma v posledních týdnech publikovala. „Dne 23. března 2012 akcie KIT digital spadly o více než 25 procent poté, co společnost oznámila rezignaci čtyř členů představenstva a že generální ředitel Kaleil Isaza-Tuzman opouští funkci. Dne 29. března společnost odhalila materiální pochybení v interní kontrole. Dne 19. dubna oznámila, že Tuzman odchází z postu předsedy představenstva,“ vyjmenoval advokát a právní firma 19. dubna důvody, které v podstatě vedou i k nynější žalobě Goldfarb LLP.

Dubnová zpráva dodává, že šetření společnosti Kahn Swick & Foti se zaměřuje na to, zda KIT digital a/nebo jeho čelní představitelé a ředitelé neporušili svým jednáním státní či federální zákony. Firma Kahn Swick & Foti, stejně jako nyní Goldfarb LLP zároveň vyzvala všechny ty, kteří se domnívají, že by mohli být při vyšetřování nápomocni, aby ji kontaktovali.

Vývoj akcií KIT digital (USD/akcie) od počátku března tohoto roku:
001


Chronologie událostí vedoucích k podnětům právních kanceláří vůči KIT digital:

23. 3. - Společnost informuje, že Santo Politi, předseda výboru pro kompenzace a člen výboru pro fúze a akvizice společnosti, opustil v neděli 18. března představenstvo společnosti kvůli neshodám s dalšími členy ohledně „aktivit společnosti, politiky a managementu“. Další trojice ředitelů opustila řady správní rady. Rezignovali Gavin Campion, Robin Smyth a Christopher Williams. Ti údajně zůstávají na svých vedoucích pozicích ve firmě a jejich odchod je podle zprávy KIT digital součástí dříve oznámeného plánu nahradit část představenstva nezávislými členy. Krátce po otevření Wall Street pak společnost vydala zprávu, že Kaleil Isaza Tuzman se stane předsedou představenstva na plný úvazek a již nebude generálním ředitelem společnosti. „Strategický transakční proces v řízení zvláštního transakčního výboru probíhá takovým tempem, které vyžaduje mé soustředění a energii, odděleně od každodenního vedení firmy a povinností spojených se vztahy s investory,“ zněla v oficiálním prohlášení slova Isaza-Tuzmana. Akcie ten den reagovaly propadem v Praze o více jak 25 % ke 115 .

16./17. 4. - Management KIT digital informuje, že přijal rezignaci Kaleila Isaza Tuzmana na post předsedy představenstva. „Jelikož se vztah Kaleila se společností z vedoucí pozice a pozice ředitele nachýlil ke konci, rádi bychom ještě jednou ocenili jeho přínos za ty roky,“ uvedl v reakci na rezignaci předsedy představenstva hlavní nezávislý ředitel společnosti KIT digital Wayne Walker. Akcie v Praze propadly až o 14 % opět ke 115 Kč/akcie.

17./18. 4. – Zpráva společnosti pro americkou komisi pro cenné papíry SEC rozkrývá některá slova Kaleil Isaza-Tuzmana o dění ve společnosti. "Své obavy ohledně toho, jak se trh za poslední roky stavěl vůči společnosti, jsem s některými z vás separátně probíral. Částečně i na základě těchto obav jsem učinil čistě osobní rozhodnutí vzdát se formální role v rámci společnosti. Jak víte, ne vždy jsem se shodl s ostatními členy představenstva nebo, abych byl konkrétnější, se všemi rozhodnutími nebo postupy uplatňovanými Strategickou transakční komisí představenstva spojenými s nyní probíhajícím procesem strategického prodeje. I když už nebudu členem představenstva, hodlám zůstat aktivní jako akcionář společnosti a budu mít také větší prostor pro nezávislé posouzení jiných strategických alternativ, které se společnosti nabízí. Také se domnívám, že můj odchod z formální funkce dá společnosti více pružnosti pro rozvoj v další, post-konsolidační fázi jejího vývoje, a to nezávisle na mé osobnosti a roli zakladatele. (...) Pevně doufám, že KIT digital v budoucnu poroste, a budu se snažit společnost podporovat jako poradce, jak si to přálo představenstvo, a také jako akcionář,“ uvádí dokument slova Tuzmana.

3. 5. - Na akciích technologické společnosti KITD bylo po premarketu amerického obchodování také v Praze pozastaveno obchodování. Společnost vydala slabá předběžná 1Q12 čísla a odvolala dosavadní výhledy /komunikované zejména CEO Kaleil Isaza Tuzmanem) jako příliš optimistické. Na WSJ byl publikován článek, podle kterého musí v KIT digital nový šéf Barak Bar-Cohen „uklidit“ po slibech co se týče výsledku hospodaření po bývalém CEO Kaleil Isaza Tuzmanovi. „Neuslyšíte mne potvrdit výhled,“ řekl Bar-Cohen pro Wall Street Journal. KIT digital zveřejnila neočekávaně předběžná čísla pro první čtvrtletí roku. Firma očekávala tržby pro 1Q12 na úrovni 59 milionů dolarů při konsensu trhu 72,4 milionu dolarů, dále provozní ztrátu v rozsahu 8 milionů dolarů při očekávání trhu zisku 2,7 milionu dolarů. „K horšímu než očekávanému výsledku přispívá delší než očekávaný cyklus tržeb, vyšší personální náklady, náklady spojené s akvizicí Sezmi, vyšší než očekávané náklady na právníky a poradce a další faktory,“ uvedla firma s tím, že kompletní výsledky za první čtvrtletí roku společnost zveřejní 15. května 2012. Potvrdila, že předchozí výhled růstu a hospodaření sahal příliš vysoko a uvedla, že s kompletními výsledky 1Q12 vydá zcela revidovaný výhled podnikání společnosti. Akcie klesaly intradenně až v blízkosti 30 %.

15. 5.KIT digital oznámila cíl základní úrovně tržeb 250 milionů dolarů, přičemž dosavadním očekáváním na trhu je 304,7 milionu dolarů. KITD uvedla, že provozní marže by měla směřovat k „dřívějším úrovním“ ve druhé polovině roku 2012. Tvorbu kladného cash flow očekává KITD digital nejpozději s posledním čtvrtletím roku 2012. CEO společnosti Bar Cohen potvrdil, že KITD opustí část nejádrových aktivit a bude se soustředit na "tier one" služby ve snaze posílit právě tvorbu cash flow. KITD dále přijala řadu opatření na provozní úrovni i v posílení finanční kontroly a reportingu.


(Zdroj: KIT digital, Bloomberg, MarketWatch, Goldfarb LLP,  Kahn Swick & Foti, SEC)


Čtěte více:

Představenstvo KIT digital opouští čtveřice ředitelů, jeden nesouhlasí s vedením. Firma hledá nového šéfa. Blíží se převzetí?
23.03.2012 14:39
Obchodování s akciemi KIT digital bylo dnes minutu po třetí hodině v P...
KIT digital - Kaleil Isaza Tuzman odchází i z funkce předsedy představenstva, akcie až -14 %
17.04.2012 8:49
Management KIT digital přijal rezignaci Kaleila Isaza Tuzmana na post ...
Kaleil Isaza Tuzman o rozporech v představenstvu a strategickém prodeji KIT digital (+komentář)
18.04.2012 10:07
Technologická společnost KIT digital (146 CZK, 1,39%) v pondělí po záv...
KIT digital šetří právní firma kvůli zveřejňování informací
20.04.2012 9:57
Bývalý právní zástupce státu Louisiana Charles C. Foti, Jr. a právní f...
KITD po obnoveném obchodování v Praze i v USA až -28 %, až 87 Kč po slabých předběžných 1Q číslech a revizi výhledů
03.05.2012 14:07
Na akciích technologické společnosti KITD bylo po premarketu americkéh...
KIT digital (+9 %) stanovila roční cíl tržeb 250 mil. USD, kladný cash flow od 4Q. Opouští část byznysu
16.05.2012 8:25
Technologická společnost KIT digital potvrdila předběžné výsledky za p...

Váš názor
  • super
    18.05.2012 13:15

    nic jiného jsem nečekal...a taky se přidám, proti Kakaleilovi
    Bobo
    • Re: super
      18.05.2012 14:25

      Kaleilal, to jméno mě bylo hnedkaj podezřelí, je to nekalí jméno třeba jak " Rampelník "
      Jim
      • mně taky
        18.05.2012 14:56

        ale pak jsem si stejně koupil :( 60% off je dost
        Bobo
        • Re: mně taky
          18.05.2012 15:03

          Má pro drobase jako já cenu si od toho něco slibovat? Obávám se, že asi ne..
          JK
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení