Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rath podal ústavní stížnost. Tisk se opírá do jeho advokáta

Rath podal ústavní stížnost. Tisk se opírá do jeho advokáta

21.05.2012 12:39, aktualizováno: 21.5. 14:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath podal ústavní stížnost. Směřuje proti rozhodnutím spojeným s vyšetřováním korupce a uvalením vazby. Policie viní Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. Dnešní Lidové noviny napsaly, že Rathův advokát Adam Černý svými neuváženými výroky údajně kazí svému klientovi obhajobu.

Podrobnosti o stížnosti soud zatím nezveřejnil, teprve v úterý ji podle zavedených pravidel dostane na starost některý ze soudců. "Zatím nelze předjímat, kdy Ústavní soud rozhodne," řekl ČTK generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek. Drtivou většinu podobných stížností v "živých" případech Ústavní soud odmítá. Obvykle to trvá několik týdnů až měsíců.

Exministr zdravotnictví, bývalý hejtman a současný poslanec David Rath je obviněný z přijetí sedmimilionového úplatku, hrozí mu až 12 let vězení. Rath byl zadržen minulé pondělí večer bezprostředně poté, co miliony v hotovosti přijal. On sám tvrdí, že záležitost má politický podtext. Sociální demokraté již vyzvali Ratha, aby poslanecký mandát složil, současně požadují krajskou konferenci ve Středočeském kraji, která zvolí nové vedení buňky.

Rath se v uplynulém týdnu označil za oběť policejní léčky. Jeho případ prý má politické pozadí. Už v minulých dnech podal Rath standardní stížnosti proti vazbě i stíhání. Podobně postupovali i další podezřelí. Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny bude zřejmě v zítra hlasovat o doporučení, zda má dolní komora umožnit Rathovo stíhání. Rath se zasedání nejspíš osobně zúčastní. 

Lidové noviny v dnešním vydání kritizují právního zástupce Davida Ratha, advokáta Adama Černého, za to, že svými neuváženými výroky údajně svému klientovi spíše přitěžuje. Kontraproduktivně podle LN například vyznělo Černého tvrzení, že krabice, ve které si Rath odnášel údajný úplatek, byla dimenzovaná pro větší počet lahví vína. "Byla to krabice z tlustého kartonu na šest lahví nastojato, zavřená, zadělaná," popsal Černý novinářům onen "corpus delicti", čímž shodil tvrzení svého klienta, že si v krabici nese víno. Zpočátku šlo Ráthově vysvětlení i uvěřit. Sedm milionů korun v pětitisícových bankovkách totiž váží zhruba stejně jako jedna sedmidecová lahev - 1,4 kilogramu.

Poněkud nešťastně se podle deníku advokát, který je mimochodem odborníkem na obchodní, nikoli trestní právo, vyjádřil také o přepisech odposlechů, na kterých Rath se spoluviníky čin plánuje. "Pro mě to není nová informace," přiznal bezelstně. Přitom řekl, že trestní spis ještě neviděl. 

Z rodiny přišla rychlá odezva. David Rath se chystá vyměnit advokáta. "Považujeme dosavadní způsob obhajoby za dostatečně neúčinný, a proto chceme obhajobu posílit za odborníka z trestního práva, případně aby případ převzal nový obhájce v plném rozsahu," řekl zástupce rodiny František Šejnost. "Vyhledali jsme mediálně známého advokáta a budeme jednat o zastoupení. Buď budou souběžně dva, nebo bude nový," dodal Šejnost, který zatím odmítl sdělit jméno osloveného advokáta. "Zatím není nic podepsáno, tak ho nesdělím," vysvětlil. David Rath podle něj se změnou obhajoby souhlasí. "Souhlas jsme obdrželi v neděli a oslovený obhájce bude s panem Rathem jednat ve čtvrtek," ukončil Šejnost. 

David Rath vyvolal pozdvižení i svým srovnáním s vězněnou ukrajinskou političkou Julijí Tymošenkovou. "Rathovi bych poradila, aby raději mlčel. Podobnou taktiku bych doporučila i advokátovi," reagovala na to specialistka na korupci Radka Pavlišová. Ke svému kolegovi právníkovi se zdrženlivě vyjádřil i advokát Rathových spolupachatelů Tomáš Sokol. "Je tu nevím kolik advokátů, co se zabývají trestním právem, nevím, proč si Rath zvolil právě pana Černého," řekl Sokol LN.

(Zdroj: ČTK, LN, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data