Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nad KIT digital (US -9 %) se vznáší další žaloby kvůli porušování práv akcionářů a regulace

Nad KIT digital (US -9 %) se vznáší další žaloby kvůli porušování práv akcionářů a regulace

01.06.2012 9:12, aktualizováno: 1.6. 9:41
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Dalších pět amerických právních kanceláří podalo v posledních třech dnech žalobu na technologickou společnost KIT digital kvůli podezření z porušování práv akcionářů dle amerického práva a povinností vyplývajících z regulace trhu cenných papírů ve Spojených státech. Akcie KITD včera na Nasdaqu odepsaly 8,94 procenta a řádné obchodování uzavřely na hladině 3,26 USD/akcie, v přepočtu necelých 68 korun. V prodlouženém obchodování akcie ubraly dalších 0,31 % na 3,25 USD.  Na pražské burze dnes akcie zahájily dalším poklesem o 2,44 procenta na 70 korun za akcii.

Vývoj akcií KITD na trhu Nasdaq za poslední tři obchodní dny (USD/akcie):
0011

Právní firma Harwood Feffer LLP včera oznámila, že vyšetřuje možné nároky vůči managementu KIT digital kvůli porušování práv akcionářů. Opakuje sled událostí, kdy 23. března KITD oznámila odchod čtyř ředitelů, 11. dubna odchod CEO Kaleil Isaza Tuzmana, rozpory v managementu kvůli strategii firmy, zmiňuje možnou manipulaci s předkládanou finanční situací společnosti ze strany CEO Isaza Tuzmana i nedostatečnost ve vnitřní kontrole a účetnictví, zejména při vykazování dle US GAAP. Připomíná, že v důsledku těchto událostí průměrná cena akcie KITD klesla z úrovní 12,50 USD v únoru tohoto roku k 3,38 USD za akcii v aktuálních dnech. „Naše vyšetřování je mířeno na to, zda představenstvo KIT digital porušovalo své zákonné povinnosti vůči akcionářům, hrubým způsobem špatně řídilo společnost a je zodpovědnost za chyby v kontrole,“ uvedla právní kancelář.

Další čtyři podněty ze strany právních kanceláří jsou datovány k 29. květnu a to kancelářemi Farugi & Farugi LLP, Ryan & Maniskas LLP, Rigrodsky & Long P.A. a Bernstein Liebhard LLP.

Vyšetřování Farugi & Farugi LLP směřuje na to, zda KIT digital porušila regulaci trhu cenných papírů tím, že včas neinformovala své akcionáře o neschopnosti naplnit oznámený výhled růstu a ziskovosti i tržeb, zda nadhodnotila efekty akvizic, zásadně nadhodnotila výhled a tím očekávání finanční situace a zda nedostatečně fungovala vnitřní kontrola. Připomíná pokles kurzu akcií KITD na Nasdaqu dne 3. května na intradenní minimum 4,12 USD při závěru předchozího dne 6,34 USD.

Ryan & Maniskas LLP uvedla, že zvažuje žalobu v zájmu investorů do akcií KITD mezi 8. listopadem 2011 až 3. květnem s tím, že zvažuje rozšíření období. Odkazuje na několik období, ve kterých finanční výhled společnosti nebyl řádně podložen. Stejně je formulováno vyšetřování kanceláře Rigrodsky & Long P. A. i kanceláře Bernstein Liebhard LLP.

Přípravu podání žaloby akcionářů na technologickou společnosti KIT digital zvažuje, vyšetřuje a připravuje americká právní firma Goldfarb LLP, oznámila po polovině května. Kancelář zastupovala akcionáře a podávala jejich prostřednictvím žaloby i v dalších amerických právních sporech, včetně klíčových kauz například BP a potopení ropné plošiny Deepwater Horizon. Na právo cenných papírů specializovaná advokátní kancelář Goldfarb LLP vyšetřuje ředitele a představitele managementu společnosti KIT digital směrem k možnosti porušování práva ochrany akcionářů v souvislosti nedávných hlášení pro americkou komisi pro cenné papíry SEC. „Po krocích, které zahájila SEC vůči KIT digital a jejímu bývalému CEO Kaleil Isaza Tuzmanovi akcie bezprostředně propadly o 30 procent. Cílem naší žaloby je docílit stavu a jistoty, že ve společnosti jsou správně nastaveny kontrolní mechanismy a akcionářům a investorům jsou podávány správné informace,“ uvedl Hamilton Lindley za Goldfarb LLP. S dotazy a podněty se na něho mají obracet akcionáři společnosti, kteří se cítí znejistěni, kráceni či poškozování na svých právech. Také ostatní kanceláře vyzívají investory, majitele akcií KITD, aby s nimi v případě podezření na nesprávné jednání KIT digital situaci konzultovali.

Goldfarb LLP má zkušenosti ze zastupování akcionářů v právních sporech v oblasti kapitálových trhů a cenných papírů napříč Spojenými státy, uvádí sama o sobě firma. Jde o společnost založenou v únoru roku 2010 v Dallasu. V září roku 2010 do ní přišel soudce William Burke, který figuroval ve sporu se zástupci a řediteli koncernu BP, který vyvrcholil havárií na ropné plošině Deepwater Horizon.

Již v dubnu letošního roku bývalý právní zástupce státu Louisiana Charles C. Foti, Jr. a právní firma Kahn Swick & Foti oznámili zahájení prošetřování společnosti KIT digital a jako důvod uvedli významnou volatilitu na titulu a sérii informací, které firma v posledních týdnech publikovala. Dubnová zpráva dodává, že šetření společnosti Kahn Swick & Foti se zaměřuje na to, zda KIT digital a/nebo jeho čelní představitelé a ředitelé neporušili svým jednáním státní či federální zákony. Firma Kahn Swick & Foti, stejně jako nyní Goldfarb LLP zároveň vyzvala všechny ty, kteří se domnívají, že by mohli být při vyšetřování nápomocni, aby ji kontaktovali.

Vývoj akcií KIT digital od počátku roku 2012:
001


Chronologie událostí vedoucích k podnětům právních kanceláří vůči KIT digital:

23. 3. - Společnost informuje, že Santo Politi, předseda výboru pro kompenzace a člen výboru pro fúze a akvizice společnosti, opustil v neděli 18. března představenstvo společnosti kvůli neshodám s dalšími členy ohledně „aktivit společnosti, politiky a managementu“. Další trojice ředitelů opustila řady správní rady. Rezignovali Gavin Campion, Robin Smyth a Christopher Williams. Ti údajně zůstávají na svých vedoucích pozicích ve firmě a jejich odchod je podle zprávy KIT digital součástí dříve oznámeného plánu nahradit část představenstva nezávislými členy. Krátce po otevření Wall Street pak společnost vydala zprávu, že Kaleil Isaza Tuzman se stane předsedou představenstva na plný úvazek a již nebude generálním ředitelem společnosti. „Strategický transakční proces v řízení zvláštního transakčního výboru probíhá takovým tempem, které vyžaduje mé soustředění a energii, odděleně od každodenního vedení firmy a povinností spojených se vztahy s investory,“ zněla v oficiálním prohlášení slova Isaza-Tuzmana. Akcie ten den reagovaly propadem v Praze o více jak 25 % ke 115 Kč.

16./17. 4. - Management KIT digital informuje, že přijal rezignaci Kaleila Isaza Tuzmana na post předsedy představenstva. „Jelikož se vztah Kaleila se společností z vedoucí pozice a pozice ředitele nachýlil ke konci, rádi bychom ještě jednou ocenili jeho přínos za ty roky,“ uvedl v reakci na rezignaci předsedy představenstva hlavní nezávislý ředitel společnosti KIT digital Wayne Walker. Akcie v Praze propadly až o 14 % opět ke 115 Kč/akcie.

17./18. 4. – Zpráva společnosti pro americkou komisi pro cenné papíry SEC rozkrývá některá slova Kaleil Isaza-Tuzmana o dění ve společnosti. "Své obavy ohledně toho, jak se trh za poslední roky stavěl vůči společnosti, jsem s některými z vás separátně probíral. Částečně i na základě těchto obav jsem učinil čistě osobní rozhodnutí vzdát se formální role v rámci společnosti. Jak víte, ne vždy jsem se shodl s ostatními členy představenstva nebo, abych byl konkrétnější, se všemi rozhodnutími nebo postupy uplatňovanými Strategickou transakční komisí představenstva spojenými s nyní probíhajícím procesem strategického prodeje. I když už nebudu členem představenstva, hodlám zůstat aktivní jako akcionář společnosti a budu mít také větší prostor pro nezávislé posouzení jiných strategických alternativ, které se společnosti nabízí. Také se domnívám, že můj odchod z formální funkce dá společnosti více pružnosti pro rozvoj v další, post-konsolidační fázi jejího vývoje, a to nezávisle na mé osobnosti a roli zakladatele. (...) Pevně doufám, že KIT digital v budoucnu poroste, a budu se snažit společnost podporovat jako poradce, jak si to přálo představenstvo, a také jako akcionář,“ uvádí dokument slova Tuzmana.

3. 5. - Na akciích technologické společnosti KITD bylo po premarketu amerického obchodování také v Praze pozastaveno obchodování. Společnost vydala slabá předběžná 1Q12 čísla a odvolala dosavadní výhledy /komunikované zejména CEO Kaleil Isaza Tuzmanem) jako příliš optimistické. Na WSJ byl publikován článek, podle kterého musí v KIT digital nový šéf Barak Bar-Cohen „uklidit“ po slibech co se týče výsledku hospodaření po bývalém CEO Kaleil Isaza Tuzmanovi. „Neuslyšíte mne potvrdit výhled,“ řekl Bar-Cohen pro Wall Street Journal. KIT digital zveřejnila neočekávaně předběžná čísla pro první čtvrtletí roku. Firma očekávala tržby pro 1Q12 na úrovni 59 milionů dolarů při konsensu trhu 72,4 milionu dolarů, dále provozní ztrátu v rozsahu 8 milionů dolarů při očekávání trhu zisku 2,7 milionu dolarů. „K horšímu než očekávanému výsledku přispívá delší než očekávaný cyklus tržeb, vyšší personální náklady, náklady spojené s akvizicí Sezmi, vyšší než očekávané náklady na právníky a poradce a další faktory,“ uvedla firma s tím, že kompletní výsledky za první čtvrtletí roku společnost zveřejní 15. května 2012. Potvrdila, že předchozí výhled růstu a hospodaření sahal příliš vysoko a uvedla, že s kompletními výsledky 1Q12 vydá zcela revidovaný výhled podnikání společnosti. Akcie klesaly intradenně až v blízkosti 30 %.

15. 5. – KIT digital oznámila cíl základní úrovně tržeb 250 milionů dolarů, přičemž dosavadním očekáváním na trhu je 304,7 milionu dolarů. KITD uvedla, že provozní marže by měla směřovat k „dřívějším úrovním“ ve druhé polovině roku 2012. Tvorbu kladného cash flow očekává KITD digital nejpozději s posledním čtvrtletím roku 2012. CEO společnosti Bar Cohen potvrdil, že KITD opustí část nejádrových aktivit a bude se soustředit na "tier one" služby ve snaze posílit právě tvorbu cash flow. KITD dále přijala řadu opatření na provozní úrovni i v posílení finanční kontroly a reportingu.


 


Čtěte více:

Představenstvo KIT digital opouští čtveřice ředitelů, jeden nesouhlasí s vedením. Firma hledá nového šéfa. Blíží se převzetí?
23.03.2012 14:39
Obchodování s akciemi KIT digital bylo dnes minutu po třetí hodině v P...
KIT digital - Kaleil Isaza Tuzman odchází i z funkce předsedy představenstva, akcie až -14 %
17.04.2012 8:49
Management KIT digital přijal rezignaci Kaleila Isaza Tuzmana na post ...
Kaleil Isaza Tuzman o rozporech v představenstvu a strategickém prodeji KIT digital (+komentář)
18.04.2012 10:07
Technologická společnost KIT digital (146 CZK, 1,39%) v pondělí po záv...
KIT digital šetří právní firma kvůli zveřejňování informací
20.04.2012 9:57
Bývalý právní zástupce státu Louisiana Charles C. Foti, Jr. a právní f...
KITD po obnoveném obchodování v Praze i v USA až -28 %, až 87 Kč po slabých předběžných 1Q číslech a revizi výhledů
03.05.2012 14:07
Na akciích technologické společnosti KITD bylo po premarketu americkéh...
KIT digital (+9 %) stanovila roční cíl tržeb 250 mil. USD, kladný cash flow od 4Q. Opouští část byznysu
16.05.2012 8:25
Technologická společnost KIT digital potvrdila předběžné výsledky za p...
Žalobu akcionářů na KIT digital chystá americká právní firma s ostruhami z významných sporů
18.05.2012 13:13
Podání žaloby akcionářů na technologickou společnosti KIT digital zvaž...

Váš názor
  • Nikdo vám
    01.06.2012 16:03

    nepomůže, za chvíli vám nebudou brát ani telefona a odepisovat ne emaily.Prostě jsme se sešli ve špatný čas na špatném místě.Každý den, v sedm hodin večer(když si vzpomenete) si představujte v tichém klidném místě, že burza jde opět nahoru a že se vám vaše(naše)portfolia zase plní.Prý čím víc nás bude, tím meditativní pomoc burze bude učinnější.Začnu dnes a budu to dělat týden, tak mi prosím pomozte, přitáhnout pozitivníma myšlenkama naše materiálno zpět.Musíme být silnější, než GS)
    ZUZKA
    • Re: Nikdo vám
      01.06.2012 16:08

      ono to zas půjde ale první se musí zastavit PX na 700 potom na 500 rok si v tom porochnit a potom hurá nahoru ovšem kolik a jakých akcii se to bude týkat toť otázka to ani křišťálovka nevidí . možná už to nebude PX ale austriaX ale to je už jedno
      Deny:-)
  • Je zbytečné
    01.06.2012 14:05

    plakat nad rozlitým mlékem. Pokud se zamyslíte, zjistíte, že podobné praktiky t.j. poloparvdy, lži, manipulace a pod. a to nejen na akciovém trhu, se staly samozřejmostí všude kam se jen podíváte. Nejeden sociolog, či filozof se již dal slyšet, že dnešní světová ekonomická krize je krizí etiky a morálky. Děni na KITD je jen odrazem této krize. Dokázat, že Tuzman a ostatní manažment KITD záměrně lhali, nebo zkreslovali zveřejňovaná data, nebo nadhodnocovali akvizice je zcela nemožné. Tady z tohoto mraku určitě nezaprší. Bohužel, a to se určitě nemýlím, je že téměř na všech titulech je situace stejná, jen se to dosud neprovalilo. Nebo si snad někdo myslí, že data, která nám predkládají manažmenty NWR, CEZ, TO2 atd.. jsou pravdivá? Jen se podívejte jak se lže a podvádi ve vašem okolí. Od drobného obchodníčka na trhu do finančního poradce v bance nebo třeba hejtmana či bruselského úředníka. Lži, podvody, lichvy, krádeže, nepoctivosti se staly samozřejmostí, společností téměř netrestané. Obávám, se, že se tato celosvětová situace sama od sebe nezlepší a že se bude stále zhoršovat až do té doby, než někomu důležitému prasknou nervy a skončí to další válkou. My lidi jsme bohužel takoví. Dobře nám tak.
    jarom
    • Re: Je zbytečné
      01.06.2012 16:10

      S většinou příspěvku souhlasím i s NWR.Co ovšem nevím,že ČEZ či telefon falšuje data??Můžeš to doložit??O která zásadní data se jedná??
      Velkamedvědice
      • Viděl
        01.06.2012 16:27

        jsi někdy bílou vránu? Já tedy ne i když jsem slyšel, že taky existujou.
        jarom
      • O data
        01.06.2012 16:21

        na našich složenkách, co platíme účty O2)
        ZUZKA
        • Zuzka
          01.06.2012 16:25

          Ve dvou mobilech i domáci wifi mám tele.Nemám problém.Naopak,vyjednal jsem si tarif o 50% levněji a pod...
          Velkamedvědice
          • Re: Zuzka
            01.06.2012 16:28

            ty jsi šikulka..já chtěla být jen vtipná, ani nevím, jak to tento operátor má.Ležím v posteli a piju čaje, někde jsem chytla virus a tak melu z posledního
            ZUZKA
            • Postřeh
              01.06.2012 16:40

              trochu z jiného soudku byl jsem dnes doplnit zásoby než příjde ten armagedon a beru z regálo GRANKO super cena otočím vidím 5 a letí z5 do regálu a vedle v reálu 8 a 7 beze slev samo kody :D
              Deny:-)
      • čez
        01.06.2012 16:20

        ten si myslím ,že s takovým přístupem k investicím :( no nevím vypade to místo investic na tunel ale to přinese až čas. Zaráží mě jen, že je tak vysoko s porovnánim EDF RWE EON tak jen kroutím hlavou.
        Deny:-)
        • Re: čez
          01.06.2012 16:23

          Vycházím z letité burzovní munulosti ,u rychlokvašek typu KITD můžeš čekat cokoliv,ale možná mně něco uniká...
          Velkamedvědice
          • čez
            01.06.2012 16:30

            měl taky 60 kč :D v minulosti :D
            Deny:-)
            • Re: čez
              01.06.2012 16:33

              A co jako??Za tu cenu sem ho před deseti lety kupoval.Nijak nesouvisí s faktem,že na rozdíl od Kitd,Nwr a podobně za těch deset let akcionáře neojebal a k tomu vyplatil fůru divi.Nemám problém.Čekáš 60 Kč??
              Velkamedvědice
    • Re: Je zbytečné
      01.06.2012 15:56

      A to to KITu trvalo skoro pul roku. FB to stihl uz za tyden a po prazdninach na to bude stacit den, dva nebo i hodiny.
      mph1
  •  
    01.06.2012 12:00

    Případně uznané žaloby by se nejspíše týkali pouze těch, co se na nich aktivně podíleli... Kontaktoval jsem Harwood Feffer LLP, jestli bychom se k nim nemohli připojit. Kdyžtak se ozvěte na soskitd@gmail.com, čím víc nás bude, tím lépe.
    le_ge
    •  
      01.06.2012 16:07

      A má tohle význam pro drobného akcionáře? Protože někdo to přece musí zaplatit... A tím drobného myslím opravdu drobného, drží Kit pouze několik stovek kusů...
      VSE LIMITED
  • Nejde o odskodneni
    01.06.2012 11:53

    Tady nejde o zadne odskodneni - z ceho Vam ho asi zaplati? Jde jen o zviditelneni pravnich kavcelari - cichaji snadnou korist, tak do toho jdou. Myslite si, ze jsou tam kvuli ochrane prav akcionaru? Tim ze soudama dozenou firmu do bankrotu?
    mph1
    • Re: Nejde o odskodneni
      01.06.2012 11:54

      God bless America!
      mph1
  •  
    01.06.2012 10:17

    A jak nam akcionarum pomuze PATRIA? To jako jen snizili cilovku o metrak, zrusili doporuceni a jsou z obliga? Snad byli tez napaleni a my na jejich doporuceni tez kupovali, pomuzou nam? Odpoved vsichni znaji. Dekujem
    Situs
  • Co drobny cesky investor?
    01.06.2012 10:02

    Dobry den, myslim ze vetsinu z nas by nejvice zajimalo jake moznosti ma ted drobny cesky inesor. Muze se k zalobe pridat? Na koho se muze obratit? Jak ma postupovat? Musi akcie kvuli zalobe i nadale drzet a tim ryskovat dalsi ztraty? V pripade ze zaloby skonci odskodnenim pro investory budou odskodneni vsichni co v danou dobu akcie drzeli nebo jen ti co se k zalobam pripojili ? Timto chci poprosit redakci patria o odborne vyjadreni. Dekuji.
    Honza001
  •  
    01.06.2012 9:30

    Co tedy s akciemi které držím? Prodat nebo čekat na výsledek žalob. Bude se případná kompenzace týkat jen těch kteří podali žalobu nebo i ostatních?
    Juniper
    • 2 juniper
      01.06.2012 16:14

      Dej tento svůj dotaz patrii.Určitou dobu byl kit jejich supr čeným koněm:)Možná o něm ještě něco vědí:)
      ?
    •  
      01.06.2012 9:33

      A co klienti PF - mají šanci se k některé žalobě přidat? Co na to PF?
      JaDo
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data