Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama získal volební trumf od nejvyššího soudu, ano povinnému zdravotnímu pojištění. Kdo bude jásat a kdo brečet?

Obama získal volební trumf od nejvyššího soudu, ano povinnému zdravotnímu pojištění. Kdo bude jásat a kdo brečet?

28.06.2012 17:10, aktualizováno: 29.6. 10:14
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama získal trumf do jeho volební kampaně za znovuzvolení. Americký nejvyšší soud podpořil těsným poměrem hlasů 5:4 jádro jeho zdravotnické reformy, povinné zdravotní pojištění. Co to pro koho znamená?

Ve Spojených státech je nyní na rozdíl od Evropy včetně ČR dosud zdravotní pojištění soukromě placené a tím také dobrovolné. Závisí tedy pouze na ochotě Američanů, zda se pojistí a na druhé straně také pouze na pojišťovnách, koho budou ochotny pojistit a koho ne. Nový zákon, jádro zdravotnické reformy prezidenta Obamy, předpokládá, že se Američané budou muset dát pojistit, a to do roku 2014, jinak budou čelit hrozbě pokuty. Pokud na platby pojistného nedosáhnou, bude jim pomoženo cestou daňových úlev či za ně pojistné v nezbytném rozsahu zaplatí stát. V novém systému ale již žádná pojišťovna nebude moci zájemce o pojištění právě u ní odmítnout.

Ve Spojených státech je dnes zhruba 32 milionů lidí, kteří zdravotní pojištění obvykle z ekonomických důvodů nemají sjednáno. Zároveň ve Spojených státech platí povinnost poskytnout všem základní úroveň lékařské péče. V praxi to znamená, že je tato základní péče financována z pojistek těch, co platí. Výsledek je zřejmý – drahé pojistky. Americké zdravotnictví jako sektor protáčí ročně přes dva biliony amerických dolarů a dosahuje tak zhruba 18 procent americké ekonomiky. Pro srovnání, výdaje na zdravotnictví v České republice dosahují zhruba 7 procent HDP.

Hlavní námitkou odpůrců reformy bylo, že vláda nemůže prosadit zákon, který nutí kohokoli k nákupu čehokoli, v tomto případě zdravotní péče. Nová legislativa totiž dává Kongresu právo legislativou uvalit na Američany povinnost pořídit si pojištění a platit jej, na druhé straně právo odpor penalizovat. Soud ale tuto námitku zamítl. "Požadavek zákona o dostupné zdravotní péči, aby někteří jednotlivci platili pokutu za nesjednané zdravotní pojištění, lze podloženě označit za daň," uvedl ve verdiktu předseda soudu John Roberts. „A neboť ústava takovou daň povoluje, není naší pravomocí ani ji zakázat, ani zabývat se moudrostí ustanovení či jeho spravedlivostí," dodal Roberts.

Odpůrci zákona v obecné rovině uvádějí, že se na dosavadní americké poměry příliš mísí do života Američanů. Navíc ovlivňuje fungování jednotlivých států Unie, což 26 z celkem 50 států USA u soudu stvrdilo napadením zákona.

Vedikt nejvyššího soudu je pádným argumentem prezidenta Baracka Obamy v rámci volební kampaně před prezidentskými volbami, které se uskuteční 6. listopadu. Jeho hlavní soupeř, republikán Mitt Romney, obsah reformy ostře napadá. To také zdamená, že zákon začne od roku 2014 platit pouze v případě, že v listopadových volbách do Bílého domu a Kongresu nebudou triumfovat republikáni, kteří chtějí povinné zdravotní pojištění zrušit.

Změna v systému zdravotního pojištění má stát dle odhadů stát 940 miliard dolarů. Republikánští poslanci namítali, že si takové výdaje nemohou Spojené státy dovolit a že Obamův projekt přivede zemi k bankrotu. "Bude to jeden z mála verdiktů nejvyššího soudu, který ovlivní život každého Američana," řekl krátce před zveřejněním výnosu zpravodaj CBS Jan Crafword. Po zveřejnění rozsudku začali republikáni ihned upozorňovat na to, že povinné pojištění je podle verdiktu daň, což Obama vždy odmítal. Prezident tak podle republikánů Američanům při prosazování zákona lhal.

Jak děsit Obamu...

Americké televize CNN a Fox News ve čtvrtek prezidenta Obamu pořádně napjaly a snad i vyděsily, všimla si další média. Oznámily totiž v prvotní informaci, že americký nejvyšší soud povinné zdravotní pojištění zrušil. 

Televize pospíchaly, aby verdikt označovaný za jedno z nejdůležitějších rozhodnutí soudu v posledních desetiletích oznámily co nejdříve - jako první. Nechaly se strhnout úvodními větami verdiktu nejvyšší soudní instance. V úvodu svého výnosu soud upozornil, že Američany nemůže nikdo nutit k nákupu jakýchkoli služeb, třeba zdravotního pojištění, jak tvrdili ti, kteří si na reformu zdravotnictví soudu stěžovali. To je vskutku v rozporu s ústavou, takovou povinnost nemůže vláda nebo Kongres Američanům nařídit, zdůrazňoval soudce, který verdikt četl. V té chvíli vypustily televize informaci, že soud zrušil klíčovou část Obamovy reformy zdravotnictví - povinné pojištění.

Soudce však pokračoval dál a v další části výnosu sdělil, že vláda a Kongres povinně zdravotní pojištění zavádí ve formě daně, a to v rozporu s ústavou není. Nato televize své fleše opravily.

Obama sledoval v Oválné pracovně čtyři televize, mezi nimi CNN a Fox News. Poté, co tyto dvě televize původně oznámily jeho porážku, byl údajně zdrcen, jejich informacím věřil. Obamova právní poradkyně Kathy Ruemmlerová, která byla v telefonickém kontaktu se zástupcem Bílého domu u soudu, mu však vztyčenými prsty ve tvaru "V" naznačila, že věci se mají jinak a řekla jak. Obamovi se viditelně ulevilo. 
 
Televize CNN se podobného omylu dopustila v roce 2000, kdy oznámila, že vítězem prezidentských voleb je demokrat Al Gore. Několik minut poté tuto zprávu musela vzít zpět. Volby tehdy vyhrál republikán George Bush mladší.

(Zdroj: Bloomberg, AP, AFP, CNBC, Reuters, NYT, mediafax, CBS, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data