Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsme v hlubší recesi a potřebujeme více času na reformy, přiznaly Atény a oznámily rozsáhlou privatizaci státního majetku

Jsme v hlubší recesi a potřebujeme více času na reformy, přiznaly Atény a oznámily rozsáhlou privatizaci státního majetku

09.07.2012 8:19, aktualizováno: 9.7. 9:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecká ekonomika je letos v hlubší recesi, než se původně předpokládalo, a na zavedení dohodnutých úsporných opatření bude tedy potřebovat více času. Po jednání s věřiteli Řecka to řekl lídr tamních socialistů Evangelos Venizelos, který je hlavním představitelem tamní koaliční vlády. Řecko bude na zavedení úspor podle Venizelose možná potřebovat až tři roky navíc. 

Řecko má v rámci druhého záchranného programu slíbenou finanční pomoc v objemu kolem 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč). Věřitelé jsou ale ochotni další část úvěru uvolnit jen pod podmínkou, že Atény změní dosavadní postup. Úspory jsou mezi obyvateli krajně nepopulární, což vládu konzervativců nutí odolávat nepokojům v ulicích. 

Venizelos požadavek vlády prezentoval na schůzce s představiteli takzvané trojky mezinárodních věřitelů, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Věřitelé jsou nespokojeni s tím, že Řecko v reformách polevuje. 

"Pan Venizelos trval na nutnosti dohodnout se na novém, aktualizovaném plánu střednědobé fiskální strategie," píše se ve sdělení jeho kanceláře, z něhož citovala agentura Reuters. "(Venizelos) nastolil otázku změny parametrů záchranného programu tak, aby byly v souladu s předpokládaným vývojem, a také otázku prodloužení doby nutné pro zavedení fiskálních změn na tři roky," píše se dále. 

Venizelos, jehož strana PASOK je teď jedním ze tří koaličních partnerů v nové řecké vládě, původní podmínky záchranného programu dojednával. Tehdy ale ještě jako ministr financí v předchozí vládě. Od té doby změnil postoj a požaduje, aby mělo Řecko na zavedení změn o tři roky více času.

Řecký premiér Antonis Samaras na konci minulého týdne ohlásil rozsáhlou privatizaci podniků a nemovitostí. Rozsah prodeje státního majetku půjde nad rámec dohod s eurozónou o finanční pomoci, která zaštiťuje zemi před bankrotem. Privatizace a s tím spojená tržní liberalizace se dotkne všech struktur ekonomiky, včetně energetického průmyslu, námořní infrastruktury a železnic. 

"Hlavním cílem je zastavit recesi," prohlásil Samaras před shromážděným parlamentem. "Provedeme strukturální změny ne proto, že to vyžaduje memorandum (dohoda s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem), ale protože to musíme udělat. Položíme důraz na privatizaci a podpoříme další, které už nepatří k smluvním závazkům, jako jsou železnice i uvolnění trhu s energií," zdůraznil premiér. 

Samaras prohlásil, že jeho kabinet, vzešlý z červnových voleb, bude bojovat proti neustálému hospodářskému propadu vedle privatizace i rozsáhlými reformami. Přiznal, že jeho země nedosáhla fiskálních cílů vyplývajících z dohody o zahraniční finanční pomoci. K jejich splnění budou Atény podle očekávání požadovat od věřitelů dvouletý odklad. 

Nový řecký premiér podotkl, že ekonomické reformy v zemi už nepovedou dalším obětem v podobě dalšího snižování životní úrovně obyvatel. Občané podle něj "nemohou přicházet o své domovy, pokračovat v páchání sebevražd nebo ztrácet pocit bezpečí". "Lid potřebuje vědět pravdu, výhled, naději a odvahu. Tato vláda bude říkat pravdu a předvede svoje odhodlání. Řecko může uspět a my vybojujeme všechny bitvy, aby země byla vyvedena z krize," řekl Samaras. 

Premiér představil před parlamentem devítibodový plán vlády, která v neděli v pozdních večerních hodinách čelil hlasování o důvěře. Samaras zdůraznil, že předpokládá využití celého čtyřletého volebního období parlamentu ke splnění vládních cílů. Tříčlenná koalice konzervativní Nové demokracie (ND), socialistického PASOK a umírněné Demokratické levice (DIMAR) je v 300členném parlamentu zastoupena 179 zákonodárci. Právě tolika hlasy nakonec včera získala v parlamentu důvěru.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, MediaFax, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data