Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Výhled 2012 zbrzdil Erste (-3 %), výsledky 2Q podpořily KB (+4 %). Odcházející KITD -15 %

Týden na pražské burze: Výhled 2012 zbrzdil Erste (-3 %), výsledky 2Q podpořily KB (+4 %). Odcházející KITD -15 %

03.08.2012 18:23, aktualizováno: 6.8. 8:57
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Evropská centrální banka a očekávání jejích rázných kroků, nabuzená předchozími slovy guvernéra ECB Maria Draghiho o „učinění všeho pro záchranu eura“ a ujištění, že „to zcela jistě bude stačit“, dominovala vývoji burz v právě uplynulém týdnu. Čtvrteční vystoupení, postrádající jasné kontury zásahu ECB, pak znamenalo bezprostřední splasknutí bubliny. Jako možné se nadále rýsuje vyčkávání na vyřešení právních zádrhelů kolem záchranného mechanismu ESM (v září) a společný zásah na primárním (ESM) i sekundárním (ECB) trhu. Na konci týdne střízlivění ze čtvrtečních slov Draghiho podpořila dobrá data z amerického trhu práce, kde firmy v červenci vytvořily nečekaně silně pracovních míst, byť tato zpráva z korporátní sféry byla doprovozena ministerskou statistikou o nečekaném zvýšení míry nezaměstnanosti na 8,3 % z 8,2 %.

V domácí korporátní sféře byl týden zejména o výsledcích Erste Bank, která zklamala druhou revizí provozního výhledu pro letošní rok za tři měsíce, Komerční banky s příznivými čísly a CETV s mixem překvapivého čistého zisku (pod účetním vlivem derivátů) a horšího provozního výhledu v dolarovém vyjádření. Právě výsledky rozhodly o tom, že Erste z týdne odchází o 3 % slabší, zatímco Komerční banka je nejsilnějším titulem týdne se ziskem 4,25 procenta. Kapitolou „samou pro sebe“ jsou akcie z pražské burzy odcházejícího KIT digital. Oběma duálním emisím, KITD i CETV, ale značně neprospěly čtvrteční měnové turbulence po slovech Draghiho, pokud jde o obchodování Praha versus Nasdaq

Vítězové a poražení pražské burzy tohoto týdne:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
KB 4,25 3678,00 KITD -15,29 62,60
PM ČR 1,36 11170,00 Erste -3,19 364,00
ČEZ 1,30 707,50 Orco -2,00 49,00
Telefónica CR 1,03 394,00 NWR -1,54 96,00
AAA Auto -0,79 18,80
Fortuna -0,64 93,40
VIG -0,64 780,00
Unipetrol -0,60 166,80
Pegas -0,45 444,00
CETV -0,25 101,10

 

Do právě uplynulého týdne vstoupila pražská burza stále nabuzena slovy guvernéra ECB Draghiho o tom, že ECB učiní vše pro záchranu eura, potažmo eurozóny, a že to zcela jistě bude dostatečné. Slova vedla výše finanční sektor, před výsledky si o více jak 2 % polepšila Erste, podobně Komerční banka.

Úterý bylo v korporátní úrovni zejména o výsledku Erste za 2Q12, před trhem. Právě Erste od úvodu vedla finance níže. Výsledky za 2Q12 byly víceméně v souladu s tržními odhady. Společnost ve druhém kvartálu hospodařila s čistým ziskem 107,1 mil. EUR nad očekáváním 103 mil. EUR, na úrovni očekávání byl čistý úrokový výnos. Banka nicméně po slabším provozním výsledku zhoršuje celoroční výhled již podruhé během tří měsíců. Celoroční provozní výsledek nyní společnost vidí "někde za úrovní roku 2011", když ho původně čekala "stabilní proti roku 2011". Titul tak postupně během dne nabral ztráty a končil s -4,5 % u 367 korun za akcii. Šéf Erste Treichl v následném konferenčním hovoru mimo jiné uvedl, že banka letos nesplatí státní pomoc, neboť si chce ponechat všechny zdroje kapitálu kvůli obtížné situaci na trzích a také, že do konce roku nečeká výraznou změnu (rozumějme zlepšení) kapitálových ukazatelů. PX oslabil o 1,6 % pod 900 bodů.

Notně zamíchali kartami ve svém aktualizovaném výhledu pro evropský bankovní sektor analytici americké banky Goldman Sachs. V něm zohlednili také nedávnou shodu eurozóny na společném bankovním dohledu. Klíčovým závěrem pro v tuzemsku obchodované banky Erste Bank a Komerční banku je, že zatímco ony se dál skvějí na seznamu finančních jmen Goldman Sachs favorizovaných, západoevropské banky musely překousnout snížení cílových cen. Analytici Goldman Sachs na Erste potvrdili cílovou cenu 30 EUR, což je bezmála dvojnásobek současné obchodní hladiny banky a titul zůstává zařazen na seznamu „conviction buy“, tedy bank zvláště doporučených k nákupu. Podobně příznivý je pohled Goldman Sachs na akcie Komerční banky, na kterých GS zvýšila cílovou cenu o řádově procento na 5700 korun z dosavadních 6560 korun za akcii a doporučení zůstalo „koupit“.

Středa byla o výsledcích CETV a Komerční banky. Akcie CETV rostly v Praze čtvrtým dnem v řadě a to nejrychlejším tempem za poslední měsíc. CETV dosáhla ve 2Q čistých výnosů 211,2 milionů dolarů a OIBDA výsledku 47,1 milionů dolarů, čímž zaostala za očekáváním trhu nastaveným na úrovních 50,7 mil. USD a 216,8 mil. USD. Díky dohodě s Time Warner a Ronaldem Lauderem snížila skupina své zadlužení o 185 milionů dolarů. Čistý zisk se zvýšil meziročně z 1,0 mil. USD o 3,0 mil. USD na 4,0 mil. USD za období tří měsíců končící dnem 30. června 2012, stalo se tak ale pod vlivem jednorázové položky související s deriváty. Očekávána byla čistá ztráta 17,3 milionu dolarů. Ve druhém pololetí se dle slov CEO Sarbu CETV i nadále zaměří na snižování zadlužení, udržení prvenství ve sledovanosti i podílu na trhu, rozvíjení nereklamních příjmů a dosažení kladného volného cash flow. Mírně nepříznivou zprávou je zhoršení celoročního výhledu OIBDA na 150 až 160 milionů dolarů za předpokladu vůči nynějšku stabilního měnového vývoje, což je odhad za konsensem trhu 169 milionů dolarů. V květnu se přitom společnost cítila „v pohodě“ s odhady analytiků 175 až 180 mil. USD pro celoroční OIBDA.

Komerční banka představila za 2Q12 výsledky hospodaření, které na úrovni čistého zisku překonaly očekávání díky nižším odpisům a rostoucím výnosům z obchodování. Čistý zisk vzrostl téměř na dvojnásobných 4,12 miliardy korun a překonal tak očekávání 3,60 mld. . Čísla překvapila výrazně nižšími náklady rizika, avšak výsledky na provozní úrovni zaostaly za odhady. Tržby na úrovni 8,53 mld. nedosáhly na konsensus 8,68 mld. a čtvrtletní zisk před zdaněním 4,8 mld. zaostal za odhadem trhu 5,22 mld. . K výraznému nárůstu čistého zisku z finančních operací přispěl prodej podílu v Českomoravské záruční a rozvojové bance, který převážil nad ztrátou z prodeje zbývajících řeckých a portugalských státních dluhopisů. Komerční banka dnes po výsledcích také oznámila provedení plánovaných změn v představenstvu společnosti. Jan Juchelka a Patrice Tailladier-Thomas odcházejí z představenstva na jiné pozice ve skupině Société Générale, do představenstva s účinností od dnešního dne vstupují CFO Pavel Čejka a Charles Karel Vašák.PX za celý den mírně získal v očekávání čtvrtečních slov z ECB.

Čtvrtek byl zejména o měnovém rozhodnutí ECB a následných slovech guvernéra Draghiho, která postrádala konkrétní oznámení jasných kroků centrální banky, což vyvolalo prudké prasknutí bubliny očekávání, kterou nafoukla slova Draghiho z minulého týdne o tom, že „ECB učiní vše pro záchranu eura“ a „buďte si jisti, že to bude stačit“. Draghi sice řekl, že ECB vstoupí na trh a bude pokračovat v nestandartních operacích, rozsah ale upřesní v nadcházejících týdnech. Vlády mají dle ECB být připraveny na použití EFSF. Splasknutá očekávání znamenají červeň na evropských akcích s poklesem bank až kolem 5 %, mírné ztráty Wall Street a sestupu eurodolaru po úvodních výstřelu nad 1,2400 až pod 1,2200 USD/EUR. Očekávání se tak nadále rýsuje směrem společné intervence ECB (na sekundárním trhu) a ESM (na primárním trhu dluhopisů) poté, co budou vyřešeny právní zádrhele kolem ESM (zřejmě v září). Z domácího trhu pak přišla horší prognóza ČNB pro vývoj ekonomiky. Zatímco finance i PX negativní sentiment v Evropě plně nepohltily, CETV a KITD prudký pohyb na eurodolaru srazil.

Závěr týdne přinesl Praze více jak 1% růst, když lokální zástupci alespoň z části kopírovali okolní rally, která dnes ovládla celoevropský bankovní sektor. Zklamání z výsledků zasedání ECB tak investorům dlouho nevydrželo, opět se spekuluje, jakáže akce z ECB přijde. Developerská skupina Orco Property Group po dohodě s pražskou burzou k pátku uvádí na regulovaný trh BCPP celkem 18,36 milionu akcií z květnového navýšení v souvislosti směny dluhu za akcie v německé Orco Germany. Již v červenci přitom Orco získalo souhlas regulátora CSSF s prospektem emise akcií v procesu směny dluhu německé Orco Germany na akcie. Po Paříži, kde akcie obchodují od pátku 27. července, a Praze uvede akcie ještě do obchodování ve Varšavě, kde proces probíhá.

Tuzemská výsledková sezóna za 2Q12 pokračuje v příštím týdnu čtvrtečními plánovanými výsledky KIT digital a pátečními výsledky energetiky ČEZ. Její průběh můžete sledovat zde.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů