Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rath nemá na kauci a chce ven i za cenu sledovacího náramku. Státní zástupce ale proti propuštění brojí

Rath nemá na kauci a chce ven i za cenu sledovacího náramku. Státní zástupce ale proti propuštění brojí

23.08.2012 10:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath nechce již dál trpět ve vazbě kvůli drsným podmínkám, a pokud se dostane na svobodu, od rodiny neuteče. Slíbil to v rozhovoru pro dnešní vydání Mladé fronty Dnes s tím, že klidně na sobě nechá testovat sledovací náramek. Krajské státní zastupitelství ale podle agentury MediaFax podalo stížnost proti stanovení kauce v případu Davida Ratha, prý by neměl být vůbec propuštěn.

"Nikomu jsem neublížil, nikoho neohrožuji, žádná škoda nikomu nevznikla. Přesto jsem vězněn. Od svých dětí a 81letého otce a dalších blízkých utéci nemohu. To by bylo stejné jako vězení - nemohl bych být s nimi a stal bych se celoživotním štvancem bez domova," prohlásil Rath.

Exhejtman nemá 14 milionů korun, aby zaplatil kauci, a nabízí proto cokoli, aby mohl být na svobodě: odevzdání pasu, denní hlášení i nechat na sobě testovat sledovací náramek. "Vzdal jsem se funkcí na kraji, kraj zrušil všechny zakázky, tudíž ani teoreticky nemohu v čemkoli pokračovat," uvedl Rath. Ten si stěžuje nejvíce právě na omezený kontakt s rodinou, který ve vazbě špatně snáší. Návštěvy totiž probíhají pouze jednou za 14 dnů a vzhledem ke dvěma rodinám tak Rath vidí každého ze synů jednou měsíčně. "Zhroutil se mi celý dosavadní život, jsem izolován od dětí a blízkých, které mám rád. Je to pro mě těžké psychické trauma," uvedl obviněný hejtman.

Rath v dopise MF DNES také znovu zopakoval, že při zatčení o sedmimilionovém úplatku nevěděl, a popřel i všechna obvinění na jeho hlavu. Policie se navíc chystá sněmovnu znovu požádat o jeho vydání kvůli jeho vlivu na výběrová řízení ve středočeských nemocnicích. Ve své zpovědi Rath také naznačil téma podezřelého financování ČSSD, více ale zatím nechtěl prozradit. 

Státní zástupce je proti

Státní zástupce Petr Jirát dnes pro agenturu Mediafax uvedl, že krajské státní zastupitelství podalo stížnost proti stanovení kauce v případu Davida Ratha s tím, že by neměl být vůbec propuštěn. 

"Stížností chceme dosáhnout toho, že odvolací soud rozhodne o zrušení peněžní záruky a zamítne žádost o propuštění," upřesnil Jirát. Podle jeho slov výše kauce nehraje vůbec žádnou roli. "Pan Rath by neměl být vůbec propuštěn z vězení," dodal krajský státní zástupce.

Stížnost podalo Krajské státní zastupitelství ve středu. "Kdy bude odvolací, tedy krajský soud, rozhodovat, není jasné. Může to být i tehdy, kdy bude opět zasedat vazební soud Praha-východ, tedy na začátku září," upřesnil Jirát.

V pondělí okresní soud Praha-východ rozhodoval v neveřejném jednání o vazbě poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a stanovil výši kauce k propuštění z vazby na 14 milionů korun a jednání odročil na 3. září. Advokátům dnes skončí lhůta na to, zda budou po dohodě s klientem s rozhodnutím soudu souhlasit, nebo ne.

Poslanec a bývalý hejtman Středočeského kraje Rath je podezřelý z toho, že převzal krabicí se sedmi miliony korun, které měly být úplatkem z údajně předražené zakázky na rekonstrukci buštěhradského zámku. Bývalý středočeský hejtman tvrdí, že o penězích nevěděl a že celá věc je politickým spiknutím. Poslanec je od zadržení v květnu ve vazební věznici v Litoměřicích a hrozí mu až 12letý trest vězení.

 
(Zdroj: MediaFax, MF Dnes)


Čtěte více:

Vydaný Rath před poslanci: Můj proces je politický, jedná se o pomstu „Kubiceho chobotnice“
05.06.2012 15:16
Za politický proces a pomstu ministra vnitra Jana Kubiceho označil dne...
Policie chce stíhat Ratha v dalších třech kauzách
18.07.2012 14:41
Policie dnes doručila do sněmovny další žádost o možnost stíhat Davida...
Soud stanovil Rathovi kauci pro propuštění z vazby 14 milionů korun
20.08.2012 17:17
Okresní soud Praha-východ stanovil obviněnému poslanci a bývalému stře...

Váš názor
  • Na závěr
    23.08.2012 14:23

    pan Rath je obětí tohoto režimu.Lidé v polilice jsou obecně taky jenom oběti tohoto režimu.Je to logické- všechno to jsou komunističtí pohrobci. Ono taky, kde by jste vzali kapitalisty po tolika letech komunismu. Dejte do rukou těmto komunisticky smýšlejícím pohrobkům moc, aby mohli rozdělovat miliardy. Je to stejné, jako kdyby notorický alkoholik dělal skladníka v lihovaru, nebo kdyby feťák dělal lékárníka, nebo kdyby kočka měla na starosti myší školku. Z tohoto důvody by jste si vy všichni měli velmi důkladně rozmyslet komu dáte svůj hlas. Kdo je špatný člověk, ten byl špatný vždy. Pokud uděláte z kocoura ředitele myší školky, nemůžete se divit, že všechny myšky sežere.Potom se budete divit a rozčilovat a budete ho trestat ? Pan Ráth, Gross, Paroubek a jemu podobní se nikdy neměli dostat k rozhodovací moci. Z tohoto důvodu je nutné těmto lidem odebrat tuto moc. Pokud jim jí necháte tak se prosím Vás nedivte, že kradou.
    oradapoisson
  • ale ale
    23.08.2012 13:36

    nějak se vás to dotklo ? Váš názor je Váš názor, mějte si ho v pohodě a žijte si s ním.A můj názor je můj názor s ním žiji naopak zase já. Tak si myslím, že i v naší zemi je spousta čestných a slušných lidí, kteří nemají ten názor jako vy, jinak by už ani nemělo smysl zde žít.
    oradapoisson
    • Re: ale ale
      23.08.2012 14:14

      v minulosti zde bylo slusnych a pracovitych lidi daleko vice. Kdo ale chce aby jejich deti vyrustaly ve spoecnosti, kde heslo "kdo nekrade okrada rodinu" se stalo narodnim credem a slusni a pracoviti lide byli bud vyhaneni, at jiz primo nebo neprimo. Dokonce i ti cikani, kdyz zjistili ze jinde peceni holubi do huby neletaji a ze se musi pracovat, se po tomto zjisteni sami vraceli. On je v rodnem chleve sice smradek, ale je tam do zlabu nasypano a tak teploucko.
      bearbull
  • re oradapoisson
    23.08.2012 13:19

    Taky ti tady mužu nadávat radoby sprosto slušné slova a tím urážet lidi v okolí.Já jsem napsal že to jsou filozofické blbosti a zatim si stojím a nikoho narozdíl od tebe neuražim .Samolibě si tady mužeš přitakávat že kdybys byl na pozici těchto politiku tak by jsi nic nebral ale ja tomu nevěřím a ani nikdo kdo podniká a nežije třeba z dědictvi by tomu taky nevěřil a neznám jediného politika ktrý by si nepomáhal bokem a nebo opravdu věříš v to že lidé chodí do politiky pomáhat druhým?Obět režimu ?Komunisti kamaráde u kormidla nejsou 20 let díky bohu.Mimo to kamaráde největší zlodějina je brát v base 200tis kč měsičně a to si rozhodl Rath sám žádna manipulace.Jo pak jsou tady lidi jako ty kteří cely měsíc řvali jak Ratha potopila ODS a on se najednou obrátil proti své ČSSD a vy socani jste ted z toho tak paf že kopete kolem sebe a urážite všechny kteří vám kontruji.Jinak přeji ti hodně uspěchu v duchodovém věku.
    pb
    • Re: re oradapoisson
      23.08.2012 13:41

      víš je mi i líto, že jsi nepochopil to s tou obětí režimu, to byla ironie a mylně jsem se domníval, že to většina trochu-inteligentních lidí pochopí.
      oradapoisson
    • Re: re oradapoisson
      23.08.2012 13:37

      nějak se vás to dotklo ? Váš názor je Váš názor, mějte si ho v pohodě a žijte si s ním.A můj názor je můj názor s ním žiji naopak zase já. Tak si myslím, že i v naší zemi je spousta čestných a slušných lidí, kteří nemají ten názor jako vy, jinak by už ani nemělo smysl zde žít.
      oradapoisson
    •  
      23.08.2012 13:32

      To, že bys kradl kdybys měl možnost není samozřejmost. Je to vada charkteru. Je hodně lidí, co by to neudělala a (podle jednoho výzkumu v USA) je jich dokonce většina, ale bohužel velmi těsná.
      ..
      • Ale já
        23.08.2012 13:43

        bych nekradl ,a ani nechci krást jen nevidim na tom nic špatného vzit si uplatek pokud se mám rozhodnout mezi dvěmi firmami které jsou stejně kvalitní a maji stejnou pořizovací cenu.
        pb
        • Ku_va, pi_čo ty mě dáváš zabrat:" jen nevidim na tom nic špatného vzit si uplatek"
          23.08.2012 14:04

          Ty zmetku, tak ty nevidíš na tom nic špatného? Tohle budu rozdejchávat celé odpoledne, zjede.
          mamon
          • Re: Ku_va, pi_čo ty mě dáváš zabrat:" jen nevidim na tom nic špatného vzit si uplatek"
            23.08.2012 14:35

            jsem ráth že jsis ulevil ,bacha na srdíčko at nepraskne
            pb
        • Re: Ale já
          23.08.2012 13:54

          Dosti nepravděpodobná situace (dvě úplně stejné nabídky ve všech parametrech), ale je docela možný, že váš pokřivený charakter by dvě rozdílné nabídky takto vyhodnotil, aby jste měl lepší spaní.
          ..
        • Re: Ale já
          23.08.2012 13:48

          Doufám, že vás identifikují a prověří
          oradapoisson
  • Ráth nesedí v base protože kradl
    23.08.2012 12:55

    Ráth nesedí v base protože kradl Ráth nesedí v base protože kradl. Kradou tam totiž všichni.On sedí v té base proto, že kradl, ale nedržel pravidla těch co kradou s ním, a ještě k tomu osočoval, urážel, ponižoval a napadal ostatní. Sedí proto, že v tomto mafiánském systému neznal svoje místo,moře mu bylo po kolena, kradl miliony a to mu bylo málo. Napadal a sral všechny kolem sebe svojí kreténskou povahou a to zejména proto, že tento doktůrek nikdy ve svém životě nepoznal nic zlého. Ňuňánek měl celý svůj život jako v bavlnce, jako děťátko v peřince.Topil se v prachách, že ani neměl představu kolik jich má. Tak teď mu nezbývá nic jiného,než vystřízlivět v realitě života, hřebínek sklonit a tiše příjímat lekci pokory.
    oradapoisson
    • Re: Ráth nesedí v base protože kradl
      23.08.2012 13:28

      Ráth nesedí v base protože kradl Ráth nesedí v base protože kradl. Kradou tam totiž všichni.On sedí v té base proto, že kradl................................................................ aha, tak ted už ti rozumim už jsem pochopil že jsi z jinéhon světa.
      pb
      • lekce gramatiky pro žáky 3. třídy ZŠ
        23.08.2012 14:01

        Řidič nepřišel o řidičský průkaz proto, že jel. Řidič přišel o řidičský průkaz proto, že jel pod vlivem alkoholu. Pan Ráth nesedí proto, že kradl. Pan Ráth sedí proto, že kradl, ale nedržel pravidla těch co kradou s ním. V případě, že to i teď nemůžete pochopit, zašlu vám kontakt na odborníky
        oradapoisson
    • Re: Ráth nesedí v base protože kradl
      23.08.2012 13:09

      V base je proto, že kradl a nechal se u toho chytit. To, že chytili právě jeho je pravděpodobně náhoda. Exsenátor Novák dostal už 4 roky natvrdo a důvod je stejný kradl a nechal se chytit. Mě ke spokojenosti bude stačit, když jich pošlou do chládku čtvrtinu a zbytek se začne bát a bude krást opatrněji a méně.
      ..
  • NĚCO KE KOUKNUTÍ
    23.08.2012 12:38

    http://www.czechnewstv.cz/index.php/Rozkv%C4%9Bt_-_V%C3%8DR
    XXX
  • JAK VÁS TADY
    23.08.2012 12:37

    ČTU TAK JE MI Z TOHO SMUTNO ,NIKDO NEVÍ NIC VÍC JEN TO CO NAPSALI NĚMECKÉ !!!!A AMERICKÉ !!!! MÉDIA ,NIKDO NEBYL U TOHO JAK MU NAŠLI TĚCH 7 MEGA NEBO 9???:) ALE VŠICHNI VITE ŽE JE VINEN HM TAKOVÝCH DŮKAZŮ KDYBY SE CHTĚLO TAK NA TU BANDU CO JE SKUTEČNĚ U MOCI BY BYLO ,ALE TO NIKDO NEBUDE ŠETŘIT ,PROTOŽE NESMÍ!!!!KALOUSEK,VONDRA,KELLNER,KOMÁREK,A VŽDYT JE TO JEDNO JE JICH TISÍCE!!!
    XXX
  • Poznáte je ?
    23.08.2012 12:28

    a někdo je ten nejchytřejší, který všechny napadá svými kreténskými ,, rádoby - chytrými poznámkami. Ten někdo druhý v tandemu s ním se ihned za ním táhne jako sliz, ale zřejmně to patří k sobě, jako masařka sedící na zetlelém exkrementu. Typický obraz české nízkosti, intolerance k názorům jiým, snaha za každou cenu podsouvat svoje stupidní názory všem, kteří se odvážili napsat nějaký příspěvek. Snaha být nad všemi všude a za každou cenu, byť je úvaha tak stupidní, jak její autor sám. V psychologické rovině je tento člověk ve své podstatě velmi nešťastný a zřejmně s ním nechce nikdo již své názory směňovat. Podle starého pravidla.,,,, Několikrát jsem si vyměňoval své názory s jistým idiotem a od té doby jsem zhloupl.,,,,
    oradapoisson
  • Říkam
    23.08.2012 12:16

    od začátku že Rath je ODSak a dnes se to potvrdilo.Potopi socany a hlavně Sobotku.
    pb
  • HA HA HA
    23.08.2012 12:12

    Takovejch Rathů po Česku běhá a nikomu to nevadí.Tenhle už sedí a sedět díky kmotrům bude asi ještě dlouho.Tenhle Rath nesedí kvůli úplatku,ale proto,že si to vlivní kmotři přáli.A až se nabaží jeho neštěstí,tak se zázračně rychle dostane z vazby ven,Tohle není o korupci,tohle je o Rathovi jako personě.Tak asi bratři a sestry a ta kauce byla schválně tak vysoká účelově.
    malomedvědice
    • Ráth nesedí v base protože kradl
      23.08.2012 12:54

      Ráth nesedí v base protože kradl. Kradou tam totiž všichni.On sedí v té base proto, že kradl, ale nedržel pravidla těch co kradou s ním, a ještě k tomu osočoval, urážel, ponižoval a napadal ostatní. Sedí proto, že v tomto mafiánském systému neznal svoje místo,moře mu bylo po kolena, kradl miliony a to mu bylo málo. Napadal a sral všechny kolem sebe svojí kreténskou povahou a to zejména proto, že tento doktůrek nikdy ve svém životě nepoznal nic zlého. Ňuňánek měl celý svůj život jako v bavlnce, jako děťátko v peřince.Topil se v prachách, že ani neměl představu kolik jich má. Tak teď mu nezbývá nic jiného,než vystřízlivět v realitě života, hřebínek sklonit a tiše příjímat lekci pokory.
      oradapoisson
  • Ráth má pouze jedinou šanci, jak se dostat z vazby ven
    23.08.2012 11:46

    Ještě před volbami podrobně vypovídat, že peníze, které ukradl byly výhradně určené na volební kampaň pro ČSSD. To je jediná podmínka Davide, aby ti podepsali propustku domů.
    mamon
    • Máte pravdu
      23.08.2012 13:01

      A pokud to bylo takto dopředu připravené již dlouho, jako předvolební scénař, tak to musím říct pánům klobouk dolu.Je vidět, že se boj o koryta velmi zdokonaluje.
      oradapoisson
  • Poslanecký slib
    23.08.2012 11:31

    "Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." Ano toto je jen jeho část, ale copak tento člověk tento slib neporušil? A teď slibuje znova, jaká je záruka, že svůj slib tentokrát dodrží? Dle mého názoru žádná...
    Inky
  • Jedna rybka
    23.08.2012 11:13

    se chytla do sítě.Doufám jen , že mnoho dalších rybyček bude následovat , a to ze všech pater toho našeho politicko-kapitalisticko-socialistického spektra :) Oni tito "úspěšní" politici a zároveň manageři , či podnikatelé jsou všude okolo nás a na všech úrovních , jak včera sdělil mluvčí BIS národu v TV zprávách :) To je , ale novinka. Zdá se že i náš domácí "big brother" se probouzí ze zimního mnohaletého spánku :) Tak jen dál a slušní lidé všech zemí spojme se :) Jinak to asi nepůjde.
    benny
    • Re: Jedna rybka
      23.08.2012 11:21

      roztomilý překlep - doufám ;-)
      Kalka.
      •  
        23.08.2012 11:36

        .. jaký překlep máš na mysli ?
        benny
  • Oběť režimu
    23.08.2012 10:50

    pan Rath je obětí tohoto režimu.Lidé v polilice jsou obecně taky jenom oběti tohoto režimu.Je to logické- všechno to jsou komunističtí pohrobci. Ono taky, kde by jste vzali kapitalisty po tolika letech komunismu. Dejte do rukou těmto komunisticky smýšlejícím pohrobkům moc, aby mohli rozdělovat miliardy. Je to stejné, jako kdyby notorický alkoholik dělal skladníka v lihovaru, nebo kdyby feťák dělal lékárníka, nebo kdyby kočka měla na starosti myší školku.
    oradapoisson
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university