Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evans (Fed): Pro podporu americké ekonomiky je třeba udělat víc

Evans (Fed): Pro podporu americké ekonomiky je třeba udělat víc

23.08.2012 15:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Nejen na přelomu července a srpna zněly v americké centrální bance hlasy pro brzkou další pomoc americké ekonomice. Prezident chicagského Fedu Charles Evans dnes v Pekingu prohlásil, že by centrální banka měla pro podporu ekonomiky udělat víc, relativně příznivější data z amerického trhu práce totiž podle něho na celkovém výhledu téměř nic nezměnila. Další uvolňování však doporučil i dalším centrálním bankám po celém světě.

„Nepotřebuji vidět žádná další makrodata, abych věděl, že je třeba více uvolňování měnové politiky. Rozhodně zatleskám komukoliv, kdo přikročí k akci směřující na posílení své ekonomiky, kdekoliv po celém světě včetně Číny,“ řekl dnes Evans v hlavním městě Číny.

"(Červencová) data o vývoji zaměstnanosti byla jen o trochu lepší, než se očekávalo," řekl Evans, který v rámci Fedu patří k nejvíce umírněným činitelům. Právě Evans v poslední době nejvíce propagoval, aby Fed s další pomocí neváhal. Mimo jiné proto, že inflace teď v USA nepředstavuje téměř žádný problém. Jeho slova utvrdila v přesvědčení, že Fed připravuje novou pomoc ekonomice a sáhne k ní patrně už velmi brzy.

Evansův dnešní komentář totiž rezonuje se včera zveřejněným zápisem z posledního měnového jednání americké centrální banky, které proběhlo ve dnech 31. července a 1. srpna. „Řada členů usoudila, že k dalšímu uvolnění měnové politiky bude zřejmě už brzy důvod, pokud nové informace neprokážou výrazné a dlouhodobě udržitelné zrychlení tempa oživení ekonomiky,“ píše se ve včera zveřejněném zápisu. Ten podpořil akciové trhy, ale poslal dolar nad 1,25 USD/EUR, tedy na nejslabší úrovně vůči euru za posledních 7 týdnů. Podle Evanse ale Fed zatím ještě vyhodnocuje sezonní dopady na zaměstnanost.

 
"Zatím to stále nestačí. Musíme vytvářet 300.000 až 400.000 (nových pracovních míst) měsíčně, abychom se dostali tam, kde máme být," vysvětlil činitel. Američtí zaměstnavatelé v červenci vytvořili asi 163.000 nových míst, což bylo nejvíce za posledních pět měsíců. Míra nezaměstnanosti však vystoupila na 8,3 procenta.

Nová podpora ekonomiky by patrně byla ve formě třetího kola takzvaného kvantitativního uvolňování (QE). To spočívá v odkupech aktiv, většinou státních dluhopisů. Fed si ale za tímto účelem musí natisknout peníze, za což je často kritizován. V rámci prvního kola QE Fed nakoupil aktiva za zhruba 1,25 bilionu dolarů (asi 25 bilionů Kč), v rámci druhého pak zhruba 600 miliard dolarů (asi 12 bilionů Kč).

Americká centrální banka se skládá z celkem 12 Federálních rezervních bank. Každá z nich zastupuje jeden měnový distrikt a má i svého prezidenta. Federální rezervní banky pak mají pobočky, kterých je celkem 25.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, CNBC)


Čtěte více:

Fed je připraven k další akci na pomoc ekonomice už brzy, zaznělo na jednání. Euro prolomilo 1,25 USD/EUR
23.08.2012 8:13
Americká centrální banka (Fed) by mohla brzy sáhnout k nové podpoře ek...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data