Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zakladatel AAA Auto Denny prodá až 73,8 % akcií firmy, ponechá si jen drobný podíl

Zakladatel AAA Auto Denny prodá až 73,8 % akcií firmy, ponechá si jen drobný podíl

28.08.2012 8:27, aktualizováno: 29.8. 17:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Anthony James Denny, který v současné době vlastní přibližně 77 % holandské společnosti AAA Auto Group N.V., jejíž akcie jsou kotovány na burzách v Praze a Budapešti, informoval, že má v úmyslu prodat kontrolní většinový podíl a chce si ve společnosti ponechat pouze menšinu.

Rozhodnutí přichází poté, kdy A. J. Denny již dříve letos oznámil, že hodlá odejít z funkce generálního ředitele a doporučil předání postu Karolíně Topolové. Denny se rozhodl k prodeji po dvaceti letech od chvíle, kdy společnost založil. „Celý proces by měl trvat přibližně jeden až dva roky,” řekl Denny.

Prodej se týká až 73,79 % akcií AAA Auto Group N.V., které Denny drží prostřednictvím lucemburské společnosti AUTOMOTIVE INDUSTRIES S.a.r.l., uvedla firma. „Přesný objem akcií, určených k prodeji, ještě nebyl určen a bude výsledkem dalších jednání. Existuje možnost, že si Denny ponechá menšinový podíl nadále držený prostřednictvím AUTOMOTIVE INDUSTRIES S.a.r.l., stejně jako 3.77 % akcií AAA Auto Group N.V., které vlastní osobně. Zbylých 22.44 % akcií vlastní soukromí investoři, část z nich je také v držení zaměstnanců a manažerů společnosti. Jako poradci pro prodej byly v rámci oznámené transakce vybrány společnosti PricewaterhouseCoopers a Patria Corporate Finance,“ uvedla společnost k transakci.

Denny již dříve v letošním roce oznámil, že se po dvou dekádách v businessu chystá svoje aktivity omezit. „Již nějakou dobu jsem zvažoval svůj ´podnikatelský důchod´. Budování společnosti jsem věnoval dvacet let svého života. Celkem úspěšně jsem provedl AAA AUTO ekonomickou krizí a dovedl společnost k velmi solidní ziskovosti,“ řekl Denny, který vedl firmu od jejího založení v roce 1992.

S žádným konkrétním zájemcem Denny podle generální ředitelky Karolíny Topolové nejedná. Jeho rozhodnutí by nemělo mít vliv na chod firmy. "Společnost se v rámci svých obchodních aktivit řídí svými dlouhodobými strategickými záměry a informace o chystaném prodeji majoritního podílu pana Dennyho na tom v tuto chvíli nic nemění," dodala. O stažení akcií z trhů v Praze a Budapešti firma v současnosti neuvažuje, stejně ale ani Denny nehodlá své akcie prodávat prostřednictvím burzy, ale přímo potenciálním zájemcům.

AAA AUTO v minulém roce prodala téměř 45 tisíc ojetých vozů a dosáhla obratu 276 milionů eur. AAA AUTO v současnosti prodává automobily v sedmnácti pobočkách v České republice, v devíti na Slovensku a v jedné v Ruské Federaci. Na podzim plánuje otevřít jednu novou pobočku v ČR i SR a dalších několik v průběhu příštího roku.

Anthony James Denny - profil zakladatele AAA AUTO

Když syn českého emigranta v Austrálii Anthony Denny přijel v roce 1985 poprvé do vlasti svého otce, moc nadšený z komunistické šedi nebyl. Podruhé se do Česka vypravil v roce 1992 natrvalo a s úmyslem vybudovat firmu, která bude dominovat obchodu s ojetými vozy v regionu. To se mu podařilo a nyní, po dvaceti letech budování firmy, se ve svých padesáti letech rozhodl svůj většinový podíl ve společnosti AAA Auto prodat. 

Denny se narodil 17. dubna 1962 v australském Sydney jako Antonín Miroslav Kubelka. Vyrůstal na farmě mezi klokany, po rozvodu rodičů se s matkou přestěhoval do Sydney a přijal jméno jejího nového partnera Denny. 

Studoval botaniku a zakládání zahrad, čímž navázal na dávnou rodinnou tradici - jeho prapradědeček Antonín Kubelka byl architektem zahrad ve vídeňském Schönbrunnu. Poté ho ale zlákala auta. To první koupil s kamarády za 16 dolarů a prodal za 40. Zjistil, že auta ho uživí lépe než botanika, a odjel realizovat svůj sen do Spojených států. 

V Americe založil firmu, která vyvážela veterány i nové vozy do Evropy. Jelikož hodně aut si objednávali zákazníci z Čech, rozhodl se do země svých předků přesídlit a vybudovat zde největší autobazar. Svoji pražskou firmu, kterou založil s kapitálem 100.000 dolarů, pojmenoval Auto Praha, ale protože firma se stejným názvem již v Praze existovala, přidal do názvu tři "A". První ojetiny, které nabízel na pozemku u polí na okraji Prahy, prodal velmi rychle a jeho obrat začal strmě růst. 

V roce 1998 se firma přestěhovala do současného areálu v Praze - Dolních Chabrech. Zde začal s nabídkou 350 aut a během tří měsíců zvedl obrat o 400 procent. Na českém trhu prorazil nejen díky masivní reklamě, ale především zavedením do té doby spíše výjimečných služeb. Jeho firma všechna nabízená auta vlastní, tudíž může poskytovat širší záruky, a mimo jiné zákazníkům nabídla širokou škálu služeb včetně finančních a právních či třeba dopravy zájemců o koupi do a z autobazaru firemním vozem. 

V současnosti má společnost AAA Auto v Česku 17 poboček a nabízí asi 6500 vozů, další pobočky má na Slovensku a v Rusku. Zaměstnává asi 1660 lidí. Loni společnost prodala téměř 45.000 vozů, dosáhla obratu 276 milionů eur (asi 6,9 miliardy Kč) a rekordního zisku 10,3 milionu eur (asi 257 milionů Kč). V roce 2007 AAA Auto vstoupila na burzy cenných papírů v Praze a Budapešti, kde se obchoduje zhruba čtvrtina akcií společnosti. 

(Zdroj: AAA Auto, čtk)


Váš názor
  • AAA
    30.08.2012 17:25

    20 let v jedné firmě je opravdu hodně, tak zřejmě nastal čas na změnu. Určitě bude zajímavé sledovat, jak si povede žena ve vedení společnosti zabývající se prodejem aut. Můžeme doufat, že změny s novým vedením povedou k zákaznické spokojenosti.
  • Nějaký překlep
    28.08.2012 13:40

    rekordního zisku 10,3 milairdy eur (asi 257 milionů Kč)....... nějak jsem nepostřehl, že by euro bylo takové levné....budu muset honem nakoupit, nez ho zdraží :-D
    karlikza
  •  
    28.08.2012 13:38

    im neverím, ani farbu auta.
    Open_mind
  • HMM
    28.08.2012 13:21

    To je teda masovka.. 45k aut. Podnikatelskej důchod si jistě užije. Nicméně nevěřím že se bude někde válet :-) Po tom co vybudoval mu fandím i nadále..
    René Kulhavý
    • Re: HMM
      28.08.2012 13:38

      fakt niečo vybudoval ? http://nahnevanyklient.blogspot.sk/
      Open_mind
      •  
        28.08.2012 13:48

        To vypadá jako placený článek, sorry...nedávám tomu žádnou váhu...
        René kulhavý
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data