Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HSBC: QE a německá hyperinflace?

HSBC: QE a německá hyperinflace?

02.10.2012 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Fed rozjel novou vlnu kvantitativního uvolňování, která je podobná nákupům aktiv spuštěným v listopadu 2008 a listopadu 2010. Každý z těchto kroků je přitom považován za kontroverzní. Nesouhlas s nimi přichází od těch, kteří se domnívají, že nemají žádný reálný dopad na ekonomiku, až po ty, kteří se obávají inflačních tlaků. Tento problém však není o penězích, ale spíše o tom, kam tečou a jak jsou použity.

Pokud sledujeme pohyb peněz související s programy nákupu aktiv, můžeme najít pět způsobů, jak ovlivňují trhy a ekonomiku: Výnosy aktiv, které Fed nakupuje. Užití hotovosti plynoucí k investorům, kteří aktiva Fedu prodávají. Vliv na bankovní rezervy. Vliv na ekonomická očekávání. A nakonec vliv na očekávání týkající se ekonomické politiky. Nedochází k žádnému tištění peněz podobnému tomu, co se dělo v Německu ve 20. letech. Fed v podstatě financuje své nákupy tím, že mění směr toku rezerv v bankovním systému.

Diskuse se většinou zaměřuje na to, jak nákupy aktiv ovlivňují očekávání ohledně dalších kroků Fedu a očekávání týkající se ekonomiky, včetně inflace. Podle HSBC se opomíjí to, co investoři dělají s hotovostí za prodaná aktiva, jak se mění výnosy těchto aktiv a jak se chovají rezervy v bankovním systému. Tyto tři faktory jsou přitom nejdůležitější. Z pohledu na předchozí QE pak můžeme vidět, že Fed při nákupech aktiv současně zvětšuje své závazky a zároveň rezervy bank, takže jde pouze o proces měnící rozvahu celého systému. QE pak posouvá aktiva mezi investory a nejde o žádné magické vytváření peněz, jak se zřejmě někteří domnívají. Pokud QE znamená nějaké riziko, pak je to možnost utlumení tradičního poskytování úvěrů a ekonomické aktivity tím, že náklad financování bank převyšuje úrokovou sazbu u rezerv.

Nedochází tedy k žádnému shazování peněz z vrtulníku a už vůbec ne k jejich tištění. Porovnání mezi současnou monetární politikou a Německem 20. let jsou nemístná – tištění peněz je fiskální politikou, ne něčím, k čemu by Fed či jiná současná centrální banka mohla přikročit. Během hyperinflace v Německu dosahovaly daňové příjmy jen 1 % vládních výdajů a zbytek byl financován tištěním peněz s tím, že vláda neplánovala zvýšit daně na pokrytí tohoto deficitu. Pokud by se to dělo nyní, závazky Fedu by rostly, ale jeho aktiva ne.

(Zdroj: FTAlphaville)


Váš názor
  • VM
    02.10.2012 22:09

    Břéskání u gitare, hulákání a kňourání nemá s kulturním projevem NIC společného. Jsem muzikolog, tak předem upozorňuji, abys mě o tom nepřesvědčoval :-)) Cigáni nerozumí ani kořenům jazzu a blues, což jsou dva nosné kameny moderní hudby.
    Jesse
    • Re: VM
      02.10.2012 22:24

      hněddé smyčce http://www.youtube.com/watch?v=8YYWRFZ0fiY
      Velkamedvědice
      •  
        02.10.2012 22:29

        Klasická kopíračka pařízské scény třicátých let minulého století. Snaž se víc...:-)
        Jesse
        •  
          02.10.2012 22:30

          To je fórek od Baumaxu...
          Velkamedvědice
  • Těší mě
    02.10.2012 21:04

    že jste si to vysvětlili, a že ty RH blbosti nebudu muset vyvracet.Je velmi vyčerpávající komunikovat s někym , kdo si diskuzi plete s neustálou kontravezí a napadáním.Není nutné mně přizvukovat,ale zvukonalba zni opravdu jinak.VM - snad není důležité , abych zde zveřejnovala ty romské vesnice. Snad jsi se nestal i obhajcem romskych stylů života ?
    AMN
    • Re: Těší mě
      02.10.2012 21:13

      Mluvila si o ostravácích a slovácích. To s cikánskou kulturou nemá co dělat. Pokud se je vodila po ghetech a prezentovala je jako moravské vesnice, tak Ti za celou moravu děkuji. A k cikánům. Nežejí jen v ubohých nuzných podmínkách. Teď jsem viděl vesničku přizpůsobivosti a viděla by si, jak se starali o domečky.
      Velkamedvědice
      • už zase blouzníš?
        02.10.2012 22:02

        Můžeš zde teď napsat jednu jedinou činnost, kterou jsou cikáni charakterističtí, je to jejich originalita a dá se považovat za kulturní ??? Mám na mysli "kulturní" !
        Jesse
        • Re: už zase blouzníš?
          02.10.2012 22:04

          o))))))))fole Třeba hudba..
          Velkamedvědice
          •  
            02.10.2012 22:06

            Na to rychle zapomeň. Hudba není jejich originalita !! Pokračuj. Čekám na tu kultůrní činnost, kterou by mě měli obohatit :-)
            Jesse
            • Jesse
              02.10.2012 22:10

              /No ,ale mají to Camaro. /Tak sport. Počet zcizených slepic za pět minut. Mimochodem znáš moto cikánských olympijských her?? Není důležité vyhrát, ale vrátit sportovní nářadí.
              Velkamedvědice
              • Re: Jesse
                02.10.2012 22:12

                Musím uznat, že máš rozhled. Trefa a dávám jedničku !:-))
                Jesse
      • Amn
        02.10.2012 21:19

        Opravdu se nezlob , ale dokladovat život české vesnice prezentací romského géta ,je asi stejné ,jako ukazovat život průměrného američana někde v hispánské kolonii.
        Velkamedvědice
        • Re: VM
          02.10.2012 21:29

          přestan to překrucovat - řeč byla o tom, že hygiena v Chine je krutá. Jak kde. Ty jsi si vybral příklad Chengdu.Ale i v tom Chengdu je většina rodin, které hygienu pěstují .Proč nemluvíš o toaletách treba v Sianu, Tiencinu,Hangzhou atd. Nebyl jsi tam, že ? Ja jsem jim pouze chtěla ukazat, že i zde máme po mnoha letech "budování " kapitalismu a blahobytného socialismu problémy s českým občanem a jeho "hygienou" ! Myslím, že to nechceš pochopit, ale pouze tlachtat kraviny. Ukonči toto téma.
          AMN
          • Amn
            02.10.2012 21:41

            Ty nemáš ráda pravdu, co?? To byl nahodile vybraný dialog z čínské vesnice, kde se popisovala těžká chudoba nulová hygiena občanů. Ne sociálně slabších, ale celé vesnice. Pokud chceš popisovat hygienu a cudobu v nejchudších českých vesnicích prosím, ale s tím cikánská kultura nesouvisí. Nevím,na základě čeho tvrdíž, že tito asociálové se hlásí k české národnosti. Ještě chvíli mluv o tom, že je RH demagog. Ty prostě když je řeč o číně, ztrácíš naprosto kontak s relitou a sama sobě něco nalháváš. Tím těm chudým vesniča\nům nepomůžeš, popisováním poměrů ve městě. Jde o průměrnou úroveň. Ani já, ani RH ti nenpsal nic jiného než suchá fakta, ty věc přehráváš do emocí a mlžíš. Pokud chceš vidět chudého číňana, jdi za číńanem. Pokud chceš vidět za chudého čecha, nevoď nikoho k cikánům . Sociální minoritní excesy jsou všude. U číny však nemluvíme o minoritě. Je prostě hospodářsky slabá. někde kolem 130 místa, 40 míst za rumunskem. To nejsou výpady proti AMN, jen fakta.
            Velkamedvědice
      • Ano
        02.10.2012 21:18

        zavezla jsem je tam, aby viděli, že i ve vyspělé Evropě jsou místa , které se podobají jejich místům nad kterými evropani ohrnují nos.Rom je také čech a slovák ,né ? Na jihu jsme byli také, ale ve vinných sklípcích.Zajímala je investice do českých vín a budování vinic. Neboj - tvému regionu jsem u nich zařídila dobré antré :-)
        AMN
        • Re: Ano
          02.10.2012 23:31

          Jen tak by mě zajímalo, jestli jim moravské víno chutná a jak jsou an tom s vinnou kulturou. Poznají třeba tramín od veltlínu, případně jaké víno preferují. (čistě profesionální zájem, jestli je třeba se bát konkurence).
          ..
        • Amn
          02.10.2012 21:23

          Pleteš národnost a občanství. Odkud sis nevšimla naprosto jiných kulturních zvyklostí, se vší vážností Ti sděluji, že romská národnost opravdu není česká národnost.
          Velkamedvědice
          • Re: Amn
            02.10.2012 21:31

            zajimavé - ve statistikách se hlásí k něčemu jinému - kdo má opravdu , ty ? Ty si jejich mluvčí ?
            AMN
            • Amn
              02.10.2012 21:48

              Není pravda, že se ve statistikách romové hlásí jen k české národnosti.Zrovna ti méně vzdělaní jsou na romství hrdí a k národnosi se hlásí, i když jejich méně. Ale jsou toti nejobyčenější, právě z obdobných get, pokud z těchto vůbec někdo něco vyplní. ˇUčelově mlžíš, místo k chudým českým zemědělcům si je zavedla do cikánských get a nazvala si je velkoryse ostravsko. Jestli nepoznáš rozdíl mezi romským a českým chováním, nevím.
              Velkamedvědice
  • Amn
    02.10.2012 20:05

    To by mě zajímalo, jaké Jessihu argumenty si teď pochopila. Prosím uveď, já se domníval, že jde spíše o zvukomalbu.
    Velkamedvědice
    • Reím : Amn
      02.10.2012 20:24

      protože si uvedl "prosím " tak ti odpovím,ale jinak nechápu proč mu děláš arbitra. Dialog s ním je z jeho strany demagogie.Neobhajuji tímto jessiho názory či stanoviska pouze postoj k tomu, že RH pláca páté přes devaté a vše převrátí.To podepisuji.
      AMN
  • RH
    02.10.2012 19:49

    ty musíš být diagnostikovaný blázein......netrpíš ztrátou osobnosti ? Do sporu mezi tebou a Jessem jsem se nikdy nemíchala, ale po dnešku chápu Jessiho argumenty,má s tebou delší zkušenosti. Zkusila jsem to s tebou podruhé a opravdu naposledy. Tobě slovo diskuze zní jako sprosté, že?
    AMN
  • kecy
    02.10.2012 12:11

    a zase jen kecy tady jde uplně o něco jiného ,a to jak okrást většinu na úkor menšiny a až se to povede pak uvidime teprve věci,vše kolem je jen omáčka pro masy ,kdo vyrobil krizi? kdo zadlužil eu? kdo chce federaci eu? a tak by se mohlo pokračovat aleluja
    XXX
    • Re: kecy
      02.10.2012 13:01

      skvělá predikce ! pouze ten primitivní podpis mně k tomu nesedí ! Možná by se hodilo dodat, že "upečení "těchto strategií se plánuje již mnoho let na neuvěřitělné malebných místech s naprosto famozní přítomností vysoce sofistikovanéhých jevištních i hledištních účastníků, předpřipravených na vývoj nových reálíí,že ?
      AMN
  • Nerozumim
    02.10.2012 9:28

    Vedi ti panove z HSBC vubec neco o rozvaze centralni banky a makroekonomii? Prece pokud si statni dluhopis koupi firma/obcan, objem vyemitovanych penez se v rozvaze CB nezmeni, pokud si ten samy bond koupi CB, tak zvysuje sve pohledavky a zaroven i zavazky (vyemitovane penize). Co se s temito penezi deje dal, kolikrat se denne na uctech CB otoci a jestli maji vliv na rust cen, to uz je vec druha. A co se stane, kdyz FEDu zustanou bondy v rozvaze nesplaceny? Odepise je a vytvori ztratu, ale jeho zavazky (objem vyemitovanych penez) zustava stale stejny a to uz je naprosto ciste tisteni vladnich penez prostrednictvim FEDu.
    Rusty
    • Re: Nerozumim
      02.10.2012 12:16

      Souhlasím s Vámi. Objem volných peněz v oběhu se těmito nákupy FEDu zvyšuje (to je snad bez debat). Růst obejmu volných peněz podporuje poptávku po komoditách, za které se tyto volůné prostředky smění, což logicky vede k růstu cen těchto komodit (a tedy i komoditní inflaci), a to celé tlačí na růst mezd (při "rozumné" nezaměstnanosti) a jsme u inflace takové, jak ji známe. Ostatně už při QE1 Ben argumentoval tím, že chce dostat ceny akcií výše, aby tak zvýšil majetek američanů. To, že nakoupená aktiva zůstanou velice toxickými (z pohledu soukromého investora) a velká část z nich zůstane nesplacena (v klasickém slova smyslu), prakticky vylučuje jakousi sterilizaci současných nákupů a hlavně případnou změnu směru vývoje rozvahy FEDu. Jedinou brzdou inflace tak do budoucna zůstává zvyšování úrokových sazeb, což bude pravděpodobně mít závažné následky pro reálnou ekonomiku. Je v mých úvahách někde vážná chyba? Doufám, že ano, jinak se schyluje fakt k velkému průšvihu.
      Thud
      • thud
        02.10.2012 12:55

        Řekl bych, že inflaci právě drží nízké sazby. Zvyšování sazeb pak nebude brzdou proti inflaci, ale právě naopak, po zvýšení sazeb bude tato stoupat...
        Velkamedvědice
        • Zvyšování úrokových sazeb, bylo:Re: thud
          02.10.2012 14:23

          Nechci Vás na ničem nachytávat, naopak, chci se dovzdělat. Do této chvíle jsem žil v domění, že zvýšením úrokových sazeb se začne vyplácet hotovost držet na účtech a začne se stahovat z oběhu, čímž se trochu zkrotí inflace (extrém: při sazbách 50% p.a. bych se vykašlal na investování a žil z peněz v bance). Pokud to bylo v historii jinak, můžete prosím poslat nějaké linky, kde si o tom přečíst?
          Thud
          • Thud
            02.10.2012 18:49

            Jsi mi připomněl dobu někdy před 15ti lety, kdy to měla kačka nahnutý a naše banky proto nabízely na termíňáku úrok i přes 30%. To se to spořilo. Škoda, že to trvalo jen pár týdnu. :-)
            opravář vesmírné stanice
            • Re: Thud
              02.10.2012 18:56

              Bankám to sice nahnuli, ale těch 30% (i 60% p.a. jsem měla pár dní ;-) nebylo tím, že by potřebovaly nové střadatele, ale že ve smlouvě stála určitá procentní sazba pod Liborem (který - jak víme dneska, byl pěkně manipulovaný ;-)
              Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data